fbpx

A Krone csoport 2,5 milliárd euróra növeli forgalmát

Írta: Farkas Imre - 2023 január 27.

A globális válsághangulat ellenére továbbra is keresettek a haszongépjárművek és a mezőgazdasági gépek

A tartósan feszült piaci környezet ellenére a Krone csoport a 2021/2022-es pénzügyi évben (2021/01/08 – 2022/07/31) kereken 2,5 milliárd euró forgalmat ért el, ami több mint 15 százalékkal haladja meg az előző évi szintet (mintegy 2,2 milliárd euró). A koronavírus járvány hatásai, az Ukrajnában zajló háború, a világ népességének nyolcmilliárdra emelkedése, a klímaváltozás és az árak emelkedése miatt az elmúlt évben egyre több ember életében óriási mértékben növekedett a kiszámíthatatlanság. A biztonságos élelmiszerellátás, valamint a megbízható és professzionális logisztika egyre inkább a társadalom érdeklődésének középpontjába kerül. Ezért a mezőgazdasági gépgyártás és a haszongépjármű ipar területén a jövőbe mutató koncepciókra van jelenleg kereslet.

„A globalizált gazdasági világban egyre törékenyebbé váló ellátási láncok és a gyors technikai fejlődés időszakában, amelyet jelentős áttörések jellemeznek, minden eddiginél fontosabb, hogy a saját vállalatunkat szilárd alapokra helyezzük és alkalmassá tegyük arra, hogy megfeleljen a jövő kihívásainak. Emiatt különösen hálásak vagyunk azért, hogy az elmúlt pénzügyi évben ismét nagy előrelépést tettünk ezen az úton. Ez a köszönet kifejezetten ügyfeleinknek, munkatársainknak, szállítóinknak és pénzügyi partnereinknek szól” – mondta Bernard Krone, a Krone csoport felügyelőbizottságának elnöke.

Krone
Bernard Krone, a Krone csoport felügyelőbizottságának elnöke – Fotó: Krone

Forgalom és eredmény

A haszongépjárművek üzletágban a forgalom 1,7 milliárd euró körüli volt; ez 22,9 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest (1,374 milliárd euró). A Krone a mezőgazdasági gépgyártás szegmensben is újra növekedni tudott; a 14,7 millió eurós növekedésnek köszönhetően 828,3 millió eurós forgalmat ért el (előző évben 813,6 millió euró). A belföldi forgalom 139,9 millió euróval (25,4 százalékkal) 690,8 millió euróra nőtt az előző évhez képest; a Krone-csoport ezzel értékesítésének 27,4 százalékát érte el Németországban. A belföldi értékesítés mintegy 32,1 százalékát a mezőgazdasági gépipar, 67,0 százalékát a haszongépjármű szektor adta.

Az anyag- és energiaárak előre nem látható növekedése miatt a konszern eredménye alacsonyabb lett. A 2021/2022-es pénzügyi évben az adózás előtti eredmény kis mértékben, 84,6 millió euróra csökkent. Az adózás előtti árbevétel arányos megtérülés 3,4 százalék volt. Ez elsősorban a szerviz, az értékesítés utáni és egyéb szolgáltatások területére vezethető vissza.

Vagyoni helyzet és finanszírozás

A 2021/2022-es pénzügyi évben a mérlegfőösszeg 1,7 milliárd euró volt (előző évben 1,5 milliárd euró). A 60,1 millió eurós (előző évi 45,4 millió eurós) teljes beruházási volumennel szemben 39,4 millió euró értékcsökkenés állt. A növekedés elsősorban a különböző helyszíneken megvalósuló beruházások eredményeként jött létre. Emellett készletek képzése segítette a kihívásokkal teli szállítási helyzetek megoldását. A fenti tőkefelhasználás eredményeként a pénzeszköz állomány 337,1 millió euróról 281,9 millió euróra csökkent.

A saját tőke az elért konszolidált eredmény alapján a mérleg fordulónapján jegyzett 645,4 millió euróról 701,6 millió euróra nőtt a 64,6 millió eurós nyereségadó befizetése után. A helyzetből adódóan a mérleg meghosszabbítása ellenére a saját tőke aránya csak kis mértékben, 41,6 százalékra csökkent (az előző évben 43,7 százalék volt). A közép- és hosszú távú finanszírozások 500,5 millió euróról 471,5 millió euróra csökkentek. A csoport 1,2 milliárd eurós (előző évben 1,1 milliárd eurós) közép- és hosszú távú tőkével rendelkezik. Ez nem csak a befektetett eszközöket fedi le, hanem a teljes készletet is.

Krone
A Krone csoport 2,5 milliárd euróra növelte forgalmát. – Fotó: Krone

Munkatársak

A 2021/2022-es pénzügyi évben a Krone csoport világszerte dolgozó alkalmazottainak átlagos száma (állandó munkaerő) 6,1 százalékkal 5768 főre növekedett (előző évben: 5438). Ebbe a számba 261 gyakornok is beletartozik (előző évben 266). A létszámbővülés elsősorban az üzleti tevékenység bővülésének köszönhető. Negyedik generációs családi vállalatként a tulajdonos által irányított Krone cég következetesen számít az alkalmazottai magas szintű elkötelezettségére és a cég iránti hűségére. A személyzeti politika a folytonosságra és a vállalattal való azonosulásra irányul.

Kutatás és fejlesztés

Az elmúlt pénzügyi évben a Krone ismét jelentős összegeket fordított kutatásra és fejlesztésre. A mezőgazdasági gépgyártás terén például a Krone BiG Pack szögletes bálázókat és a Bale Collect gyűjtőkocsikat fejlesztették tovább. Kiemelkedő esemény volt a Combined Powers közös projekt bemutatása, amely a Lemken és a Krone együttműködésének eredménye. Kifejlesztettek egy autonóm vontatójárművet, amely hat munkafolyamatot tud végrehajtani a terepen. A haszongépjármű szegmensben a fejlesztési munka kiemelt pontja volt a termékportfólió kibővítése: A cserefelépítmények között sorozatgyártásra kész a WK 4.0 termékgeneráció, és befejeződött az új Cool Liner fejlesztése. A Krone innovatív automatizált konténeralvázakat mutatott be, az elektromos nyerges félpótkocsival kapcsolatos munkák érdekében intenzívebbé tette az együttműködést a Trailer Dynamics vállalattal, és egy Liebherrrel közös projektben megkezdte egy új hűtőkocsi sorozatgyártását.

A vállalat mindkét részlegében egyre nagyobb jelentőséget kapnak a szoftvertermékek ill. az elektronikus fejlesztések. A mezőgazdasági gépgyártásban például már több mint 70 partner és szoftvertermék kapcsolódik az Agrirouterhez, amely egy gyártótól független adatcsere-platform. A haszongépjármű szektorban tovább bővült a telematikai és a pótkocsikhoz kapcsolódó egyéb digitális szolgáltatások köre. A több területen is átívelő fejlesztésekre példa a Krone Smart Collect Solar napelemes telemetriai megoldás, amelyet a mezőgazdasági és a haszongépjármű szektorban egyaránt sikeresen vezettek be.

Dr. David Frink,
Dr. David Frink, (középen) a Bernard Krone Holding igazgatótanácsának elnöke – Fotó: Krone

Kitekintés

Dr David Frink, a Bernard Krone Holding SE & Co.KG vállalat vezérigazgatója a dolgozók rendkívüli elkötelezettségét tekinti az elmúlt pénzügyi évben a sikerhez vezető döntő tényezőnek: „A mostani időszak minden kihívása ellenére a közösségünknek sikerült bővíteni a számos üzletággal rendelkező céget. A Krone vállalat dolgozóinak a munkáltató felé megnyilvánuló különleges hűsége, a közeli, jó kapcsolat az ügyfelekkel és a szilárd pénzügyi erő stabil alapot képez a jövőbeli fejlesztésekhez.”