Bezárás

Növekszik az agrárgépek értékesítése, kell is a modernizáció

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 27.

Nélkülözhetetlen az, hogy előre meneküljünk, az ágazat modernizációja létkérdés, ez kell a közép- és hosszú távú versenyben maradáshoz – mondta Nagy István agrárminiszter a 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás megnyitóján.

traktor
A nemzetközi mezőgazdasági és mezőgép kiállítás hét pavilonban, 36 ezer négyzetméteren sorakoztatja fel a munkagépeket, technológiákat (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Technológiai modernizáció zajlik a magyar mezőgazdaságban

Ezt bizonyítja, hogy évek óta dinamikusan nő a magyarországi mezőgazdasági gépek értékesítése, de erre szükség is van, ha a magyar agrárvállalkozások nemzetközi szinten versenyben akarnak maradni.

Nagy István kiemelte, 2021-ben átlépte a 300 milliárd forintot a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma. A növekedés 2022-ben is folytatódott: csak új mezőgazdasági gépekre és eszközökre a gazdálkodók tavaly az év első kilenc hónapjában 269 milliárd forintot költöttek.

2023-ban egyes kormányzati döntések segítséget jelentenek a magyar gazdálkodóknak, mint például kizárólag a mezőgazdaság számára biztosított hitelmoratórium lehetősége; a 2022 utolsó három hónapjában kifizetett több mint 320 milliárd forint jövedelempótló agrártámogatás; az idei évre tervezett 1400 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatás.

Precíziós mezőgazdasági munkagép
A digitális technológiára támaszkodva kevesebb az inputanyag felhasználása, és célzottan lehet kezelni a mezőgazdasági kultúrát (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Hatékonyság, versenyképesség digitális technológia

Tavaly novemberben az Európai Bizottság elfogadta Magyarországnak a Közös Agrárpolitikához (KAP) kapcsolódó stratégiai tervét, amely történelmi lehetőséget biztosít forrásai által a magyar vidék és az egész agrárium számára.

Az uniós források a nemzeti költségvetési hozzájárulással együtt minden eddiginél nagyobb támogatást nyújtanak a gazdálkodók és az élelmiszerfeldolgozók fejlesztési, modernizációs terveihez.

A stratégiai terv 2485 milliárd forint közvetlen és ágazati agrártámogatás, valamint 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás felhasználási feltételeit tartalmazza. Ez utóbbinak több mint felét gazdasági fejlesztésre fordítják, így meghatározó lesz a hatékonyságot, versenyképességet növelő beruházások támogatása, ezen belül pedig a digitális technológiákra átállás ösztönzése.

Továbbra is fenntartják az agrárvállalkozások energetikai célú fejlesztésének kiemelt támogatását. A cél a mezőgazdasági üzemek energia önellátásának növelése, az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások felhasználásának segítése.

Láncos borona
A talajmegmunkálás szemléletváltását nem csak új gépekkel, hanem előadásokkal is segítik (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Hét pavilon, közel 300 kiállító

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója elmondta, az AGROmashEXPO és Agrárgép Show kiállítás Magyarország legjelentősebb agrárgépipari rendezvénye, az idén 7 pavilonban csaknem 300 kiállító várja a látogatókat.

Az eseményen átadták az AGROmashEXPO nagydíját, amelyet a Fliegl Abda Gépgyártó Kft., az Agrotec Magyarország Kft. és az Axiál Kft. kapott meg.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a rendezvény a mezőgépek, a precíziós gazdálkodás digitális megoldásainak legjelentősebb hazai fóruma, amelyen a magyar cégek mellett 12 ország, köztük Ausztria, Csehország, Németország kiállítói is bemutatkoznak. A négynapos kiállításra az érdeklődők január 25-28. között látogathatnak ki.

A nemzetközi rendezvény kapcsán híreinket, képes bejelentkezéseinket, videóinkat megtalálják portálunkon és Facebook oldalunkon.

Forrás: MTI