fbpx

Kiegészítő traktor TLT fék a biztonságos lejtmenetért

Írta: Farkas Imre - 2024 március 31.

A Frontec, a traktorok kiegészítő TLT fékjeként lehetővé teszi a gyors és biztonságos lejtmenetet. A traktor saját fékrendszerének tehermentesítésére szolgál, és megakadályozza a motor túlpörgését vagy a fékek túlmelegedését lejtős terepen történő haladáskor.

A Frontec fékereje teljesen kopásmentesen, egy retarder (örvényáramú fék) révén jön létre. Ez a technológia jól ismert, hiszen régóta használják teherautókban, buszokban és sok más alkalmazási területen. A Frontec négy, nagyon finom fékezési fokozatban működik. Az erőátviteli alkatrészek, mint például a hajtótengely, a kardántengely tengelykapcsolója, a motor, illetve a sebességváltó nem terhelődnek túl hirtelen be- és kikapcsolástól. A fokozatmentes sebességváltóval, vagy kézi sebességváltóval felszerelt traktorok egyaránt felszerelhetők a Frontec kiegészítő fékkel.

Frontec TLT traktorfék
A Frontec fékereje teljesen kopásmentesen egy retarder révén jön létre
– fotó: https://www.kl-maschinenbau.de/

A motor leállásának megelőzése érdekében a Frontec automatikusan kikapcsol, ha működés közben például 1000 f/perc alatti motorfordulatszámot ér el (beállítható a küszöbérték). Amikor a traktor üzemi fékje be van kapcsolva, a Frontec is kikapcsol, és kikapcsolt állapotban marad. Ily módon elkerülhető, hogy veszélyes helyzetekben a kormányzási képesség sérüljön. Az üzemi fékek hidegek maradnak, ezért veszélyhelyzetben teljes mértékben használhatók.

A Frontec segítségével folyamatosan nagyon finoman fékezhetjük az erőgépet anélkül, hogy a kerekei megcsúsznának. A traktor saját fékrendszerét tehermentesíti a kiegészítő fék, amely jelentősen csökkenti a saját fékrendszer kopását. A Frontec vezérlőrendszer pontokat kap a könnyű használatért. Az előlapon található 5 zöld állapotjelző LED jelzi az üzemkészültséget és a fékezési szintet 1-től 4-ig.

Frontec TLT traktorfék
Amikor a traktor üzemi fékje be van kapcsolva, a Frontec is kikapcsol, és kikapcsolt állapotban marad – fotó: https://www.kl-maschinenbau.de/

A fékezőerő a felső billenőkapcsolóval növelhető, míg az alsó billenőkapcsoló csökkenti vagy teljesen kikapcsolja a legalacsonyabb fokozaton. A fék kikapcsolható bármely gomb hosszabb ideig tartó megnyomásával, vagy a biztonsági funkcióknál már említett funkciók használatával, például a fékpedál lenyomásával. A beépített billenőkapcsolón kívül egy másik kapcsolót is tartalmaznak, amely a vezérlőpanel hátuljához csatlakozik, és a fülkében bárhol felszerelhető. A Frontec-et 6 féle méretben kínálja a KL Maschinenbau és frontfüggesztéssel, illetve mellső TLT-vel szerelt erőgépeken alkalmazható.