fbpx

John Deere traktor és kombájnújdonságok

Írta: GÉPmax-2024/II. lapszám cikke - 2024 április 01.

A John Deere az idei Commodity Classic kiállításon, Houstonban (Texas, USA) bemutatta minden idők legerősebb, sorozatban gyártott traktorát és az új S7 kombájncsaládját. A 9RX sorozat három új, a 9RX 710, 770 és a 830 típussal bővült, az S7-est pedig úgy tervezték, hogy a legújabb John Deere motorokkal nagyobb hatékonyságot, a fejlett betakarítási automatizálással pedig nagyobb termelékenységet biztosítson. Lássuk a részleteket!

John Deere

A JOHN DEERE HÁROM TELJESEN ÚJ MODELLEL EMELI MÁSIK DIMENZIÓBA A 9RX TRAKTOROKAT

Az új 9RX modellek példátlan vontatási teljesítménnyel, még magasabb kezelői kényelemmel és a legújabb precíziós alkalmazásokkal rendelkeznek, mindez 3 m-es szállítási szélességgel párosulva, mellyel jól alkalmazkodnak az európai és a FÁK-országok piacaihoz is.

Példátlan vontatási teljesítmény

Az új 9RX modellek a legújabb, 18 literes JD18X motorral vannak felszerelve, amely alacsony fajlagos üzemanyag-fogyasztás mellett a csúcsmodell esetében akár 913 LE maximális teljesítményt és 4234 Nm nyomatékot biztosít.

Figyelemre méltó, hogy a motordízelkipufogógáz-folyadék (DEF)/AdBlue® használata nélkül teljes mértékben megfelel a Stage V emissziós normának. Az opciós, akár 636 l/min maximális szállítási kapacitással rendelkező, három szivattyúval ellátott hidraulika-rendszer, valamint a hidraulikus intelligens teljesítményvezérlés (IPM), amely szükség esetén akár további40 LE-t jelent, elegendő teljesítményt biztosít még a legnagyobb hidraulikus igénnyel rendelkező munkagépekhez is.

Az új, teljesen mechanikus áttételű e21™ PowerShiftTM sebességváltó kiválóan kezeli a 9RX hatalmas motorteljesítményét és nyomatékát, míg az e23TM sebességváltóból ismert Efficiency Manager automatikus terhelésszabályzás kivételes vezetési kényelmet biztosít. A 21 sebességfokozat sűrű kiosztással rendelkezik, így a kezelők könnyedén beállíthatják a különböző feladatokhoz illeszkedő optimális üzemeltetési sebességet.

Az új járószerkezet nagyobb, 1200 mm átmérőjű hajtókerekei 110°-os átfogási szöggel rendelkeznek, amelynél a nyomatékot 7,5″-os belső hevederborda közvetíti.

A 38 100 kg-os maximális pótsúlyozott tömeg hatékony talajra történő teljesítmény- és nyomatékátvitelt biztosít. Bár az új 9RX traktorok megnövelt teljesítményszintjei nagyobb össztömeget és gépfelépítést igényeltek, a talajnyomás továbbra is mindössze 0,58 kg/cm² maradt, ami a jelenlegi kisebb 9RX modellekéhez hasonló.

John Deere
A 38 100 kg-os maximális pótsúlyozott tömeg hatékony talajra történő teljesítmény és nyomatékátvitelt biztosít

Kimagasló gépkezelői kényelem

Az új CommandViewTM 4 Plus növelt alapterületű fülkével a gépkezelők jelentősen megnövelt kényelmet és kiváló kilátást élvezhetnek. Az új, rugózott felfüggesztés és a szigetelt fülkealváz hatékonyan csökkenti a zajt, valamint a káros rezgéseket. Az aktív kormányzás (ACSTM) a sebesség alapján állítja be a kormányzás érzékenységét és áttételét, ezzel biztosítva a könnyű, ugyanakkor pontos kezelhetőséget. A 9RX traktor jobb irányíthatóságának érdekében a szántóföldön mindössze 3,5, közúton pedig 5 kormányfordulatra van szükség a törzscsuklós kormányzás végállásainak eléréséhez. Ez jelentősen növeli a gépkezelő kényelmét.

A gyors üzemanyag-utántöltő rendszer (FFS) lehetővé teszi az 1952 literes* üzemanyagtartály kevesebb mint 4 perc alatt történő feltöltését, ami tovább növeli az üzemeltetés hatékonyságát, és minimálisra csökkenti az állással töltött időt. Emellett a napi karbantartási pontok a talajról, illetve a fülke körüli szervizrámpáról könnyedén elérhetők. A hidraulikaolaj 4000 órára meghosszabbított csereperiódusa és a hűtőventilátor opcionálisan megfordítható forgásiránya tovább növeli a hasznos üzemidőt.

John Deere
Az új CommandViewTM 4 Plus növelt alapterületű fülkével a gépkezelők jelentősen megnövelt kényelmet és kiváló kilátást élvezhetnek

A legújabb, precíziós gazdálkodáshoz szükséges alkalmazások

A 9RX traktor valamennyi fejlett, precíziós gazdálkodáshoz szükséges megoldással rendelkezik, beleértve a 32,5 cm-es (12,8”), nagy felbontású G5Plus CommandCenter™ kijelzőt, valamint az integrált John Deere precíziós mezőgazdasági alkalmazásokat, mint például a változtatható mennyiségű kijuttatás, a 1-Click-Go-AutoSetup automatikus dokumentációt és feladatkiírást, a szakaszvezérlést és a teljes AEF ISOBUS-kompatibilitást.

John Deere
A 9RX traktor valamennyi fejlett, precíziós gazdálkodáshoz szükséges megoldással rendelkezik

Az alapfelszereltség része a JDLink™ vezeték nélküli adatkommunikációs rendszer, a tábladokumentáció, valamint a DataSync adatszinkronizálás, melyek növelik a gépüzemeltetés és gazdálkodás hatékonyságát. Az ingyenes John Deere Operations Center™ online felülete megteremti a kapcsolatot a gépek, a gépkezelők és a táblák között, lehetővé teszi az adatok importálását, illetve a szolgáltatóval történő megosztását.

A JOHN DEERE BEMUTATJA AZ ÚJ S7 KOMBÁJNOKAT

Az S7 új vezetőfülkével, megújult külsővel és típusszámozással, fejlett integrált precíziós megoldásokkal, valamint a John Deere X9 kombájnokban már jól bevált és megbízható technológiák széles választékával rendelkezik.

Betakarítási teljesítmény

Az új S7 kombájnok a legújabb generációs JDX motorokkal vannak felszerelve. A 9 literes JD9X motor az S7 700 erőforrása, míg az S7 800 és az S7 900 modellek a 13,6 literes JD14X motorral rendelkeznek. A széles körben bizonyított és jól bevált John Deere motorok változó betakarítási körülmények között is meggyőző eredményeket nyújtanak. A JD14X motor a Harvest MotionTM rendszerrel a maximális teljesítményt csökkentett, 2000 1/min motorfordulatszámon éri el.

Ezenkívül az új S7 sorozatra az X9 szármaradvány-kezelő rendszerét adaptálták a hatékonyság növelése és az üzemanyag-fogyasztás csökkentése érdekében. Az S7 ürítőcsigája az X9hez hasonlóan szintén rendelkezik a fülkéből vezérelhető ürítőcsigavéggel az átrakókocsik és pótkocsik könnyebb, pontosabb feltöltéséhez.

John Deere
Az S7 kombájnok új, külső megjelenése családelven alapul, mellyel a John Deere X9-hez hasonló formavilágot követik

Fejlett automatizálás a betakarítás során

Az S7 kombájnok fejlett betakarítási automatizálással rendelkeznek az opcionális technológiai csomagoknak köszönhetően, amelyek olyan megoldásokat tartalmaznak, mint a Harvest Settings Automation. Ez a betakarítás során a cséplő- és tisztítórendszeren belül automatikusan öt részegység beállítását végzi, a szemveszteség, a szemtisztaság és a tört szemek beállított határértékei alapján.

Szintén újdonság az S7 esetében a Predictive Ground Speed Automation. Ez a prediktív rendszer több különböző forrásból érzékeli a várható termésmennyiséget, beleértve a műholdas biomasszatérképeket és a speciális kamerák élő visszajelzéseit. Az S7 ezt az élő kamerás visszajelzést használja az aktuális terménymagasság és a dőlt termény érzékelésére, hogy a haladási sebességet valós időben pontosabban szabályozza.

Új fülke és integrált precíziós mezőgazdasági megoldások

Az új fülke – amely megegyezik a zászlóshajó X9-esével – magában foglalja az új G5Plus CommandCenter™ kijelzőt, amely olyan integrált intelligens alkalmazások használatát teszi lehetővé, mint az AutoTracTM automatikus kormányzás, AutoTracTM Turn Automation automatikus táblavégi forduló, a tábladokumentáció és a DataSync adatszinkronizálás. Emellett egy új, nagy felbontású sarokoszlop-kijelző felhasználóbarát elrendezéssel ad azonnali visszajelzést a kombájnteljesítményről, ezzel segítve a gépkezelő munkáját.
A beépített StarFire™ műholdvevő kivételes jelstabilitást és 2,5 cm-es megismételhető pontosságot biztosít. Az integrált precíziós alkalmazásokat a JDLink™ egészíti ki, amely kétirányú adatkommunikációt biztosít a betakarítási dokumentáció és a gépadatok automatikus feltöltéséhez a John Deere Operations Center™-be, illetve a valós idejű távfelügyeletet is lehetővé teszi. Ez az online kapcsolat elengedhetetlen a betakarítási üzemidő maximalizálásához.

John Deere
Az új fülke megegyezik az X9-esével

Új formavilág és típusszámozás

Az S7 kombájnok új, külső megjelenése családelven alapul, mellyel a John Deere X9-hez hasonló formavilágot követi, ilyen például a kombájn oldalpaneljeinek dinamikus vonalvezetése, amelyet az ügyfelek az X9-ből már jól ismernek. Az új típusszámozás egyértelműen megkülönbözteti az új modellcsaládot az előző generációtól, az egyes elemei pedig jelzik a cséplés technológiáját (S = Single Tine Separator), a modellcsaládot (7), valamint a kombájn teljesítménykategóriáját (700/800/900).

Az X9 kombájnok 2025. modellévi újdonságai

Az X9 kombájnok újdonságait szintén a Commodity Classic rendezvényen mutatták be. A 2025-ös modellévtől kezdődően a John Deere X9 kombájnok az S7 modellekkel bevezetett összes automatizált betakarítási funkciót is kínálni fogják. Emellett az S7 és T sorozatból már ismert HarvestLab Grain Sensing terménybeltartalom-mérő technológia mostantól mindkét X9 modellben is elérhető lesz.

John Deere
A kombájn oldalpaneljeinek dinamikus vonalvezetése az X9-ből már jól ismert

Összeállította: Fodor Mihály