fbpx

Csődbe ment a lengyel Ursus traktorgyár

Írta: Farkas Imre - 2021 július 18.

Számos szerkezet átalakítási kísérlet és pénzügyi konszolidációs próbálkozás ellenére a egyik legnagyobb múltú lengyel traktormárka csődbe ment.

 

Ursus traktor
Hiába dobtak piacra az utóbbi években egyre korszerűbb modelleket, az értékesítés egyre csökkent

 

A lengyel Ursus S.A., amely traktorokat, traktoros homlokrakodókat, szórógépeket, pótkocsikat, bálázókat, rendkezelőket gyárt, a 1960-as években még évente több mint 60 000 traktort gyártott, mára ennek töredékét állítja elő. Hiába erősítették a kiállításokon a jelentlétet és fordítottak fokozott energiát a marketingre, illetve bővítették korszerű, nagy teljesítményű, CVT váltós modellekkel az erőgépkínálatukat, az egyre romló értékesítési adatokon ez sem segített. 2018-ban 354 traktort gyártottak, 2019-ben már csak 200 darabot. Így az évekig tartó súlyos pénzügyi nehézségek miatt az Ursus 2019 végén bejelentette, hogy egy szerkezetátalakítási program keretén belül értékesítené két munkagépek gyártásával foglalkozó telephelyét. Az egyiket a holland Trioliet vásárolta meg.

Annak ellenére, hogy a belföldi értékesítés mellett exportáltak traktorokat Etiópiába, Tanzániába és Zambiaba, és még elektromos buszfejlesztésbe és gyártásba is belekezdtek, 12 millió eurót meghaladó veszteséggel zárták a tavalyi évet. Nem maradt más lehetősége a 125 éves múlttal rendelkező gyárnak mint a csődeljárás elindítása. A Lengyelországban üzemelő 1,5 millió traktor közel felét az Ursus traktorok teszik ki.