fbpx

A KRONE első lépései az önjáró technológia területén

Írta: GÉPmax-2021/III. lapszám cikke - 2021 június 20.

25 éves a BIG M

A mezőgazdaság gépesítésében, ezzel együtt pedig a KRONE életében is mérföldkőnek számított a Big M önjáró kasza piacra lépése. A negyedszázados jubileum alkalmából dr. Josef Horstmann visszaemlékezése mellett az ő segítségével áttekintjük a márka későbbi fejlődését is.

 

Big M Krone
A Big M 9,10 méteres önjáró kasza meglepően gyorsan megtalálta a helyét piacon

 

„1996. május 20. egyértelműen az egész szakmai pályafutásom egyik legstresszesebb napja volt” – ezekkel a szavakkal idézi fel dr. Josef Horstmann a Krone vállalat egyik emlékezetes pillanatát. A Krone az említett, hétfői napon mutatta be először a nagy teljesítményű önjáró BiG M szársértős kasza prototípusát. A bemutató reggelén, melyre a világ minden tájáról meghívták sajtó képviselőit és a Krone importőreit, az óriási kaszát még gyorsan el kellett vinni egy mosásra – és útközben megtörtént a baj: tűz keletkezett a kábelkötegben. A tűz eloltása után a károkat ideiglenesen kijavították, hogy a BiG M délután a tervek szerint fel tudjon lépni. „Nem tudtuk ugyan az összes funkciót bemutatni, de ezt aznap senki sem vette észre” – mondta dr. Horstmann.

A BiG M 9,10 méteres munkaszélessége rengeteg beszélgetésre és vitára adott okot, de az önjáró kasza meglepően gyorsan megtalálta a helyét a mindennapi életben. „Azok a bérvállalkozók, akik a BiG M kaszákat tesztelték, kezdettől fogva nagyon lelkesek voltak. Egyrészt a hatékonysága tetszett, másrészt a 40 km/h sebességet biztosító közúti engedélye. Így két legyet ütöttünk egy csapásra: a kasza a maximális hatékonyság mellett a lehető leggyorsabban tudott az egyik munkaterületről a másikra vonulni.”

 

GUINESS-REKORD IS SZÜLETETT

Az óriási Krone kasza egyedülálló hatékonyságát 1999-ben, egy 24 órás teszt keretében dokumentálták. 315,1 hektár lekaszált zöldterület és egyetlen óra alatt 15,2 hektáros rekordteljesítmény – ez a két adat, amellyel a Krone még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, az utolsó kételkedőket is meggyőzte.

2001-ben a Krone bemutatta a továbbfejlesztett BiG M II kaszát; ezen a gépen nemcsak a munkaszélességet növelték 9,7 méterre, hanem a hajtóművet is átalakították. Az autóiparban használt hajtóműrendszernek köszönhetően, amely a motor fordulatszámát automatikusan összehangolja a menetsebességgel, az üzemanyag-fogyasztás az első BiG M sorozathoz képest érezhetően csökkent, ami egyben a motort és a hajtóművet is kímélte. A BiG M ismét pluszpontokat tudott szerezni, így 2003 májusában a Krone már 500 eladott példánnyal büszkélkedhetett.

2007-ben az Agritechnica kiállításon a Krone egy jövőorientált tanulmányt mutatott be a BiG M kaszákhoz – az 510 lóerős BiG M 500 modellt, amelynek munkaszélessége 13,20 méter. „Visszatekintve azt mondhatjuk, hogy a BiG M 500 kaszával egy kicsit megelőztük a korunkat, de a koncepció megmutatta, hogyan fog műszaki tekintetben a jövő továbbfejlődni” – fejti ki dr. Horstmann. A 9,7 m munkaszélességű, jól bevált BiG M változatlan népszerűségnek örvendett, és 2008 októberében az 1000. BiG M kasza is kigördült a spellei Krone gyárból.

2009-ben az Agritechnica kiállításon a Krone először mutatta be a BiG M 400 modellt. Ennek a sorozatnak a különlegessége a 400 lóerős motor, az alacsony fordulatszámú motor, valamint az új, SafeCut kaszatárcsa-biztosítással rendelkező HeavyDuty kaszatest. A BiG M 420 kaszával a Krone 2011-ben vezette be a piacra a negyedik generációt, 9,7 méteres változatlan munkaszélességgel, de új külsővel, MAN-motorral és az előző modellekhez képest még könnyebben kezelhető változatban. Az óriási kasza rugalmasságát folyamatosan növelték, így a BiG M minden kaszálási feladatra alkalmassá vált: nagy teljesítményű acél verőujjas CV vagy CR hengeres szársértővel, alternatív lehetőségként széles leterítéssel vagy rendterelővel.

A Krone az ötödik generációt, a BiG M 450 kaszát 2017-ben indította útjára. Különleges jellemzői a fokozatmentes hajtómű, az új kaszakoncepció, beleértve a vezetőfülkéből teljesen hidraulikusan állítható talajnyomást mind a három kaszaegységhez, és a 449 lóerős Liebherr-motort, amely az 1 000 órás karbantartási ciklusidővel már önmagában jó benyomást kelt.

 

Josef Horstmann
dr. Josef Horstmann

 

3 500 FÖLÖTT A LEGYÁRTOTT BIG M GÉPEK SZÁMA

Végül, de nem utolsósorban a szársértős kasza 2020 óta BiG M 450 CR változatban hengeres szársértővel is kapható, ami például ideális a pillangósok (pl. a lucerna) kaszálásához. A vásárlók választhatnak a profilozott műanyag hengerek és az új M-acélhengerek között. A BiG M 450 CR mindkét szársértőváltozattal példás feltárási minőséget ér el. Az új, robusztus, M profi lú CR acélhengeres szársértő különösen ajánlott extrém körülmények között, például nagy levéltömegű takarmány betakarításakor köves talajokon.

Dr. Horstmann a következőképpen összegzi tapasztalatait: „A Krone 25 év alatt folyamatosan tökéletesítette az önjáró kaszák teljes kínálatát. A BiG M nemcsak nagy tömegű állományokban vagy a lejtőkön végez meggyőző munkát, az önjáró kasza kisebb területeken is nagy hatékonyságot biztosít. A fordulékonysága és az egyes kaszákkal külön-külön is megvalósítható munkavégzés nagyon egyszerű kaszálást eredményez kisméretű vagy nehezebben áttekinthető területeken is. A BiG M emiatt töretlen népszerűségnek örvend, különösen Németországban, Észak-Amerikában, de Japánban és Írországban is. A rendelési adatok alapján a gazdasági év végéig, azaz 2021. július 31-ig várhatóan kigördül a 3545. BiG M a gyártósorról. Ez valódi bizonyíték az önjáró szársértős kasza sikertörténetére, amely változatlanul meghatározó szereplő a piacon, annak ellenére, hogy a traktoroknál a lóerő és a hármas kaszakombinációk munkaszélessége folyamatosan emelkedik. Egy dolog viszont teljesen biztos: a BiG M sikere elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a KRONE a silózók piacára belépjen.”

 

Videó napjaink Big M-jéről:

 

Fodor Mihály