fbpx

Erős láncok a hatékony és univerzális munkavégzés érdekében

Írta: Farkas Imre - 2021 június 20.

Az 1993 óta Abdán működő Fliegl német gyárában egy új termék született, melynek premierje a 2021-es NAK Szántóföldi Napokon volt látható. A láncos tárcsás borona a talaj megmunkálást modernizálja, amely a 21. századi európai talajművelési kultúrában egy igazi innovációként törhet utat magának.

 

Egy eszköz – többcélú felhasználási terület: az újonnan fejlesztett Fliegl láncos tárcsás borona egyedülálló módon segíti a növényi maradványok teljes feldolgozását. Emellett a gyomnövények irtására, a magágyás előkészítésére és a zöldítés, valamint a hígtrágya bedolgozására is tökéletesen alkalmas. Alapvetően a sekély talajművelés eszköze, de a láncos tárcsás borona kiváló eredményeket produkál a talajmegmunkálás minden területén is.

 

Fliegl láncos borona
Az újonnan fejlesztett Fliegl láncos tárcsás borona a 2021-es NAK Szántóföldi Napokon

 

Minek köszönhető a sokoldalúság?

A szerkezet egy kereszt formájú vázból áll, amelynek négy nyitott oldala edzett acélból készült, éles peremű láncos tárcsákkal felszerelve. A kopásálló tárcsák átmérője 350 mm, az ezek közötti távolság pedig 130 mm. Tengely vagy gerendely helyett a tárcsák egy láncon helyezkednek el, ami minimális munkamélység mellett nagyon jó talajkövetést tesz lehetővé. A láncok ferde irányú elrendezése miatt a tárcsák nemcsak bekeverik a tarlómaradványokat, hanem szétzúzzák a növényi maradványokat, és ezért alkalmasak a kukoricatarló művelésére is (kukoricamoly elleni védekezés). A legkeményebb betakarítási maradványokat is jelentősen nagyobb erővel aprítják fel, mint a klasszikus boronák. A hidraulikus láncfeszítésnek és a hidraulikusan állítható váz magasságnak köszönhetően könnyedén és egyszerűen beállítható az eszköz a különféle talajviszonyokhoz.

 

Fliegl láncos borona
A szerkezet egy kereszt formájú vázból áll, amelynek négy nyitott oldala edzett acélból készült, éles peremű láncos tárcsákkal felszerelve

 

Az eszköz jellemzői:

A közel 7 méteres munkaszélességgel bíró eszköz teljes hossza 9,6 méter, amelyhez minimum 160 LE erőgép használata ajánlott. Az ideális munkasebesség kb. 15-18 km/h. A tárcsás boronát az erőgép hátsó CAT II-s csatlakozásával tudjuk felkapcsolni, valamint 3 pár kettős működésű hidraulikus csatlakozó szükséges, egy pár az emelésért, egy a lenyitásért és egy a láncfeszítésért.

Ezeknek köszönhetően rendkívül nagy teljesítménnyel bír (akár 12 ha/h), mindezt kevés üzemanyag igénnyel érjük el (kb. 3,5 l/ha).

A láncos tárcsás borona egyszerű felhasználású, multifunkcionális gép, amely az üzemi költségeket jelentősen csökkenti minden méretű gazdaság számára, ezért innovatív a Fliegl új talajmegmunkálási rendszere.

 

Forrás és képek: FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft.