fbpx

Az új Proxima is bemutatkozott a hazai szakkiállításon (videó)

Írta: Farkas Imre - 2020 február 05.

Tavaly ünnepelte 15. évfordulóját a Zetor Proxima traktorsorozat. Eme jubileum jó alkalmat nyújtott a bevezetésre kerülő új generáció premierjének, melyet immár a magyar felhasználók is testközelből megismerhették.

Az új széria legszembetűnőbb változása, hogy a Pininfarina formatervező iroda által megálmodott új megjelenést a Major traktorcsalád után a Proxima-n is bevezették. Az új motorháztető formának köszönhetően jobb rálátás nyílik a mellső munkaterületre, amely leginkább homlokrakodóval végzett munka kapcsán nyújt előnyöket. Az új vezetőfülke tetőformájával, az új tetőablakkal és a fülke felső frontperemének kialakításával is a rakodóval való kényelmesebb és biztonságosabb munkavégzést segítik.

Januárban, a hazai kiállításon is bemutatkozott az új megjelenésű Zetor Proxima

A gyártó tájékoztatása szerint javították a fülke légkondicionálásának, illetve fűtésének hatásfokát és a kabin vázszerkezetének gyártásában új, anyagszilárdságot javító technológiákat alkalmaztak. A traktorok jelenleg PROXIMA CL, PROXIMA GP és PROXIMA HS modellváltozatban kaphatók, teljesítményük 76 és 117 LE között van. Az új kialakítást fokozatosan alkalmazzák mindhárom kivitelre.

A Proxima CL standard mechanikus kapcsolású, szinkron shuttle 12 előre- és hátrameneti sebességgel rendelkezik, míg a Proxima GP négy csoportos mechanikus kapcsolású sebességváltó kétfokozatú szorzóval, 16 előre- és hátramenettel továbbítja a nyomatékot. A HS kivitelben, négyfokozatú sebességváltó kerül beépítésre, háromcsoportos szorzóval (PowerShift) és hidraulikus irányváltóval (PowerShuttle), 24 előre- és 24 hátramenettel. A sajtóközlemény szerint a traktorok sorozatgyártása idén év elején indult meg.