fbpx

Az oroszok belépnek a teleszkópos rakodók piacára is

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 04.

PST 3396 és 4071 (BDM 245.3 / 202.4) típusjelzést viseli az Oroszországi Ipari és Kereskedelmi Minisztérium támogatásával kifejlesztett első orosz teleszkópos rakodógép. A nemzetközi premierjének a hannoveri szakvásár adott otthont.

A projekt megvalósításáért a főleg talajművelő gépek gyártásával foglalkozó korenovszki BDM –AGRO vállalat a felelős. A két modellből álló leendő rakodógépcsalád 9,6 illetve 7,1 méteres maximális emelési magasságú, 3,3 és 4 tonna emelési kapacitású. A nagyobb emelési magasságú változat három, míg a kisebb két részes rakodógémmel rendelkezik.

Az új orosz teleszkópos rakodó nemzetközi premierjére az AGRITECHNICA-n került sor – fotó: BDM-AGRO

A rakodógépek erőforrása az EU kivitelben CAT 4.4, az orosz piacos változatban JaMZ 534 típusú. Mindkettőben 4,4 literes, 110, illetve 150 lóerős teljesítményű dízelmotor szolgáltatja a meghajtást. Az új rakodógép követi a nemzetközi piacon elérhető teleszkópos rakodók építési elveit. A fejlesztők a mezőgazdasági felhasználás mellett, ipari, építő ipari, kommunális, városfenntartási feladatokra is javasolják az a rakodót. Ennek a célkitűzésnek megfelelve széles munkaeszköz kínálat és azok gyors cseréje jellemzi a gépet. A járószerkezet hajtása hidromechanikus rendszerű, 4 előre és 3 hátrameneti fokozattal, és 40 km/h maximális sebességgel. A hidraulika rendszert 140 L/min szállítási teljesítményű, axiáldugattyús szivattyú szolgálja ki, 250 bar maximális üzemi nyomást biztosítva.

Az új fejlesztésű rakodógép, a nemzetközi kínálatban található rakodók építési elveit követi – fotó: BDM-AGRO

Mellső és hátsó hajtott tengelyei 460/70 R24 abroncsméretű kerekekkel vannak szerelve, összkerék kormányzással fordulási sugara mindössze 3,4 méter. Az új orosz rakodógépcsalád sorozatgyártását idén, az év elején indítják meg és az orosz kínálaton kívül a nemzetközi piacon is elérhető lesz.

Farkas Imre