fbpx

Mezőgép-szektor: a cégek fele tervez átmeneti leállást

Írta: Kohout Zoltán - 2022 május 24.

Sokat romlott az üzleti hangulat a mezőgazdasági gépiparban. A többség ma is bizakodó, de a tervezett ideiglenes szünetek aggasztóan hangzanak.

kiállítás
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

75-ről 16-ra zuhant

Az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége (CEMA) havi felmérése a szektor 140 felsővezetőjének értékelése alapján ismét összeállította általános értékelését az üzleti a környezet megítéléséről. A Covid-járvány utáni visszaesés még ma is tart, bár az üteme lassul, és a tavalyihoz képest még mindig pozitív tartományban van (lásd alább!). Májusban az index 20-ról 16 pontra csökkent a mínusz-plusz 100-as skálán. Ez nem hangzik túl jól, miután a jövőre vonatkozó várakozások legutóbb 2020 szeptemberében voltak ilyen rosszak. Összehasonlításul: egy évvel ezelőtt, májusban tetőzött az index és a bizakodás 75 pont felett.

Csalóka látszat

Csalóka a rendelések mennyiségének alakulása. Az adatok szerint jelenleg a valaha feljegyzett legmagasabb értéktől csak kicsivel van lejjebb az iparág Európában – csakhogy ez nem új, hanem korábbi kereslet és megrendelés-állomány, amit az ismert globális logisztikai és gazdasági viszonyok miatt egyelőre nem teljesítettek. Az új rendelésfelvétel időközben észrevehetően lefelé tendál – igaz, nagyon magas szintről. Az iparág képviselői ennek megfelelően már nem teljesen optimisták egyes piacokról jövőbeli forgalomra tekintettel.

ábra

’Nagyon rossz’ is lett, de a zöme bizakodó

Még új minősítést is be kellett vezetni a vállalkozások „kedélyének” leírására. Márciustól májusig 12-ről 16 százalékra nőtt az üzleti klímát kedvezőtlennek nevező cégvezetők száma, sőt, májusra megjelent a ’nagyon kedvezőtlen’ kategória is 3 százalékkal – igaz, a többi (’kielégítő’, ’kedvező ’, ’nagyon jó’) arányaiban nem változott: a mezőgazdasági gépipari szektor 80 százalékban ma sem pesszimista. Ugyancsak nőtt, de nem ijesztő arányban a közeljövő növekedési kilátásait pesszimistán megítélő cégvezetők száma: májusban 5 százalékkal többen várnak visszaesést, míg a fennmaradó 75 százalék változatlan vagy (20%) növekvő forgalomban bízik.

18 százalékos kiesés

Szerencsére cégbezárások, csődök fel sem merülnek, de azért elég rossz olvasni a CEMA jelentésében a kényszerű leállásokról szóló adatokat. A cégek közel fele tervezi a termelés ideiglenes szüneteltetését, bizonyos alkatrészek hiánya miatt a következő négy hétben. Általános várakozás most, hogy ez átlagosan 18 százalékos termeléskiesést okoz a 2. negyedév végén.