fbpx

Sír, de nevet is a szemünk, olyan szép ez a betakarítógép

Írta: Kohout Zoltán - 2023 február 02.

A Spudnik megépítette első önjáró burgonyabetakarítóját. Élmény ránézni is.

16-20 sorra is képes

A Grimme észak-amerikai leányvállalata, a Spudnik a négysoros Terratron 7040 prototípust a cég legutóbbi nyílt napján mutatta be. Műszaki részleteket még nem közöltek, de a cég tervei szerint tavasszal az USA déli régióiban üzembe állnak az első gépek, majd a szezon előrehaladtával északon is minél több tesztet végeznek velük.

A Spudnik jellemzően rendsodrókat és egy monstruózus, 12 soros vetőgépet gyárt, továbbá ismert 3- és 4-soros vontatott burgonyabetakarító-gépéről is. Nos, a Terratron a négysoros vontatott zászlóshajóra, a 6740-re épül, amely hat-nyolcsoros rendforgatókkal párosítva 16-20 sort képes egyszerre kezelni. Az Észak-Amerikában elterjedt fajták kezelésére kifejlesztett önjáró betakarítógép nagy tisztítókapacitással rendelkezik, hogy nehéz talajviszonyok mellett is működjön. Szembetűnő a betakarítógép tál alakú szállítószalagja, amely a terméket a gép hátuljából a közbenső bunkerbe szállítja. 

…és Európába?

A sajtójelentések a névre is ráirányítják a figyelmet. A ’Tron’-t a korábbi önjáró Grimme betakarítógépeken használták – mint például a négysoros Tectron (burgonya) és a hatsoros Maxtron (cukorrépa). A Terratron minden bizonnyal jól illeszkedik az anyavállalat jelenlegi két- és négysoros Varitron önjáró burgonyabetakarítóihoz.

A 7040-es főbb műszaki részleteit, súlyát, teljesítményét, potenciális teljesítményét és rendelkezésre állását illetően még nincsenek tehát információk. Az viszont sajnos sejthető, hogy egyelőre nem érkezik Európába belőle.