fbpx

Mindenki kizökkent a komfortzónájából

Írta: GÉPmax-2023/I. lapszám cikke - 2023 február 03.

A gazdák ma már jobban előre gondolkodnak

Nagy-György János, a szolnoki székhelyű Kverneland Group Hungária Kft. ügyvezetője 2004 óta tölti be a vállalat vezetői posztját. A 2022-es év végén beszélgettünk a pályázati lehetőségekkel kapcsolatos tapasztalatokról, a cég fejlődési lehetőségeiről és pár kiemelt újdonságról.

Nagy-György János

A NEGATÍV FOLYAMATOK ELLENÉRE SIKERES ÉV VOLT 2022

– A Kverneland tőzsdén jegyzett cég leányvállalata, így tudom, hogy óvatosan tud csak eredményeket közölni. Mit lehet most elmondani a 2022-es évről?

– Így igaz, az év ezen szakaszában pontos számokat nem közölhetünk. Azzal viszont nem árulok el nagy titkot, ha megosztom, hogy 2022 számunkra sikeres volt, ebben a precíziós és az állattenyésztőknek kiírt pályázat is nagy segítségünkre volt. Előbbiben a Kverneland csoport a Kverneland márkával, utóbbiban pedig a Vicon márka zöldtakarmány-betakarító gépeivel szerepelt. A precíziós vetőgépek, növényvédőgépek és műtrágyaszórók eladásában értük el ebben az évben a legnagyobb sikereket.

– Kereskedőkkel dolgoznak, amelyeknél több változás is volt az elmúlt években. Hogy látja ezeknek a partnercégeknek az eredményeit?

– Megtartottuk az éves kereskedői találkozónkat, amit részben évértékelésnek is szoktunk szánni, valamint a következő év előkészítésének. Elmondhatjuk, hogy a kereskedők is pozitívan értékelték a 2022-es évet, a jelentős nehézségek – pl. az aszály, az árfolyamváltozások – ellenére. Ami számunkra fontos, hogy az elmúlt években stabilizálódott a kereskedői hálózatunk. Valamennyien eljutottak arra a szintre, amelyben megfelelő szerviz- és alkatrészszolgáltatást is tudnak biztosítani a Kverneland termékeihez. Olyan pontja nincs is az országnak, ahol ne tudnánk a partnereket kiszolgálni.

iXtra Life
Az iXtra LiFe fronttartály az egyik érdekesség, amivel jelen voltunk a kiállításon

MEGVÁLTOZOTT HOZZÁÁLLÁS

– A gépes világban komoly problémák voltak a szállítási átfutási határidőkkel kapcsolatban az elmúlt időszakban. Ez a Kverneland gyáraira mennyire volt jellemző?

– A többi gyártóhoz hasonlóan nálunk is változatos a kép ezen a téren. Vannak olyan termékcsoportok, amelyek gyártásához nagy mennyiségű, külső beszállítótól származó elektronikai alkatrészre van szükség, Ezeknél a szállítási határidő lényegesen hosszabb. Azoknál a termékköröknél, ahol ezek az alkatrészek kisebb számmal, vagy egyáltalán nem szerepelnek, azoknál a korábbiakhoz képest a szállítási határidő csökkent, annak ellenére, hogy a gyári megrendelésállomány igen magas.

– A termelő partnerek mennyire tudtak alkalmazkodni a megváltozott helyzethez?

– A szezonon kívüli időszakban korábban is különböző kedvezményeket adtunk az előrendelésekre, de az elmúlt két évben úgy látom, hogy sokkal tudatosabbak lettek a gazdák. Lényegesen jobban előre gondolkodnak. Nyilvánvalóan a pályázatok is alapot adtak ennek a gondolkodásnak, mivel tervezték, hogy a pályázatok keretében milyen beruházásokat kívánnak megvalósítani. Meghatározták, hogy milyen feladatokra melyik márkát szeretnék megvenni – ez a gyártók számára is fontos előrejelzés volt a tervezésekhez.

ÚJDONSÁGOK, HAZAI BEMUTATKOZÁS

– Idén volt egy nemzetközi sajtótájékoztató, ahol pár izgalmas újdonságot bemutattak. Hogyan látja ezeknek a termékeknek a hazai piacon várható indulását?

– A bemutatott újdonságok közül kiemelem például az Enduro kultivátor féligfüggesztett, csukható kiviteles változatát. Ez számunkra egy fontos új termék, hiszen eddig hiányzott a termékajánlatunkból. Ez már rendelkezésre áll, és 2023-ban az újgépbemutatóink során kiemelt szerepet fog kapni. Emellett fontos lesz még nekünk is és a partnereinknek is a Pudama rendszer, ami majd az Optima SX vetőgépekre kerül telepítésre. Ennek használatával nagyságrendileg kb. 20%-os megtakarítást lehet elérni a vetés során kijuttatott műtrágyamennyiségben. Ez a mai viszonyok között, az inputanyagok árát figyelembe véve nagyon komoly eredmény. Ha 150 kg-os hektáronkénti felhasználást csökkenthetjük 20%-kal, az jelentős megtakarítás – érdemes beszorozni az aktuális árakkal. Azt a gépet 2023 őszén fogjuk bemutatni.

– Hamarosan nyit az AGROmashEXPO és AgrárgépShow szakkiállítás. Mik lesznek a korábban említettek mellett a slágertermékeik?

– Igen, teljesen új energiákkal várjuk a kiállítást, jó lesz végre korlátozások nélkül találkozni a partnerekkel. Többek között az u-drill vetőgépünk új típusú, MD-tárcsával szerelt változatát fogjuk bemutatni, kimondottan a csökkentett menetszámú, lényegesen kisebb talajbolygatást előidéző kombinált vetésekhez. A szemenkénti vetőgépek esetében pedig a jól ismert Optima vetőgépünk központi magtartályos változatára hívnám fel a figyelmet. Az iXtra LiFe fronttartály a másik érdekesség, amivel jelen leszünk. Az információink szerint még sok olyan precíziós pályázat van az országban, amely nem valósult meg, így az ehhez a témához kapcsolódó Kverneland termékek is jelentős szerepet fognak kapni. Műtrágyaszórók, vetőgépek, permetezőgépek stb.

Pudama
A Pudama rendszer használatával nagyságrendileg kb. 20%-os megtakarítást lehet elérni a vetés során kijuttatott műtrágyamennyiségben

MÉG KÖZELEBB A TERMELŐKHÖZ

– Hogy látja a Kverneland további fejlődési lehetőségeit? Hogyan néz ez ki, ha a gyárakat, termékfejlesztést, illetve akár a hazai csapatot nézzük?

– A Kverneland 2022-ben már 10 éve, hogy a Kubota család tagja lett. Az elmúlt két év viszontagságai között számunkra nagy lehetőséget biztosított, hogy egy ekkora cégcsoporthoz tartozunk. Az a beszállítói háttér, az az elvégzett munka, amely a gyártási és beszerzési oldalt erősítette, pont ebben a két évben mutatkozott meg. Határozott meggyőződésem, hogy ez nekünk hasznunkra vált. Ugyanúgy gondolom, hogy nagy előrelépés, hogy olyan fejlesztési bázist tudnak biztosítania a Kverneland számára, amely a termékek számában, műszaki tartalmában, innovációiban valósulhat meg. Ez számunkra, a magyarországi leányvállalat számára is nagyon fontos. Ezeket a gépekkel nagyon büszkén jelenünk meg a Magyarországi piacon. Előre lépési lehetőséget jelent a hazai piacon, hogy még közelebb kerülhetünk a gazdákhoz. Ehhez a meglévő kereskedői hálózatot is igyekszünk motiválni. Vannak olyan kereskedőink, akik generációváltás előtt állnak, és vannak 2-3 éve csatlakozó csapatok is – akadnak tehát feladataink. Ezeket a folyamatokat nyomon követjük, ahol kell, segítünk. Ahogy említettem, fontos, hogy a kapcsolataink a gazdákkal erősödjönek, így mi szervezeten belül is végeztünk olyan átalakítást, hogy a termékfelelős kollégák számára időt szabadítottunk fel a belső adminisztratív munkákból. Ezáltal több időt tudnak tölteni a kereskedőkkel vagy a gazdákkal kinn, a területen. Meggyőződésem, hogy az idei eredményeink egy része már ennek köszönhető. Azt a fajta műszaki-technológiai segítséget meg tudják adni, amely alapján a termelők nyugodtan a Kverneland termékeit választhatják. Az elmúlt évek sokszor járvány sújtotta bezártsága után erre egyébként jóval nagyobb igény is jelentkezett, mind a termelők, mind a kereskedők részéről.

PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁSI TAPASZTALATOK

– Mit látnak, mennyire nőttek fel a gazdák a precíziós technikák alkalmazásához? Ezek egyre összetettebb, bonyolultabb tudást igényelnek.

–Igen, a rendszerek egyre összetettebbek, de összességében pozitívan látom a gazdák tudásszintjét, felkészültségét is. Jóval komolyabb a tudatosság a gépek választása során, gyakorlatilag azokat a lehetőségeket, amiket a gépek biztosítanak, ki is használják. Ez ma már jóval jellemzőbb, mint korábban volt. Régi probléma, hogy nehéz egy munkagépgyártónak a különböző traktorokban lévő terminálokkal és szoftverekkel való kommunikációt kezelni. Ennek egyik megoldása például, hogy a Kverneland saját terminált tud biztosítani, amely az ISOBUS-os munkagépek kezelésére alkalmas, más gyártók ugyanilyen csatlakozófelületű munkagépeinél is használható.

A szervizes kollégáknak jelentős tapasztalatai vannak a különböző rendszerekhez való kapcsolódáshoz. A pályázat kiírása pozitív, ebből a szempontból is. A termelők nemcsak annyit tettek, hogy vettek egy gépet, hiszen a pályázat kapcsán fenn is kell tartani a precíziós gazdálkodást, olyan szolgáltatást kell igénybe venni, amelyek a célszerű és megfelelő kihasználást biztosítják, Korábban volt olyan precíziós vásárlás, amikor a termelő nem használta ki a rendszerben lévő lehetőségeket, de most általánosságban azok csatlakoztak a pályázathoz, akik valóban komolyan gondolták. Emellett azt se felejtsük el, hogy a beszállítói, szaktanácsadói hálózatok elmúlt évtizedes edukációs munkája is beérett. Ma már egyértelmű, hogy a zöld mezőgazdaság már nem a távoli jövő, hanem a jelen. A támogatási prioritások is ebbe az irányba mentek el. Az Európai Uniónak vannak ambiciózus tervei, 2030-ra, 2050-re, a Green Deal keretében. A Táblától az asztalig program egyik eleme az a KAP, ami meghatározza a támogatások felhasználási lehetőségeit. Látjuk, hogy mennyire fontos az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, a növényvédőszer-használat redukálása. Erre jó alapot is ad, hogy például sok engedélyt már nem hosszabbítanak meg, valamint a műtrágyaárak is az egekbe szöktek. Muszáj tehát a kijuttatás precizitását, pontosságát javítani. A talajművelésben is be kell vetni az új technológiákat. Az idei év is bizonyította, hogy a talajok vízmegőrzésére még jobban oda kell figyelni. A csapadékellátottság erősen korlátos, és kicsiben sokkal könnyebb a megfelelő vízmegőrző talajművelést megvalósítani, mint egy öntözési beruházást végig vinni. Utóbbinál nagyon sok szereplő összefogására van szükség, az okszerű talajműveléshez pedig elég a saját döntés… Szerencsére ezen a területen tényleg nagy előrelépés történt, idén ősszel láttuk is, hogy nagyon sokan használtak talajlazítást, hogy a talajok víztelítettségét növeljék. Fontos lesz, hogy a téli időszakban töltődjenek nedvességgel a talajaink.

Enduro
Az Enduro féligfüggesztett, csukható kivitelű kultivátor számunkra egy fontos új termék, hiszen eddig hiányzott a termékajánlatunkból

SIKEREK ÉS KIHÍVÁSOK KÖVETIK EGYMÁST

– Tapasztalataik szerint milyen ma a hangulat a gazdatársadalomban a nehéz, aszállyal és más bajokkal sújtott 2022-es év után?

– A gazdák hozzá vannak szokva, hogy vannak sikeres és kevésbé sikeres évek. Az azért tény, hogy az elmúlt év a gazdálkodók többségénél olyan termésveszteségeket okozott, amelyekre korábban nem volt példa. A gazdák elfogadták a jelenlegi helyzetet, főleg, hogy a nyári betakarítású növények zöménél még volt annyi hozam, amely segített túlélni ezt az évet. Nem látjuk azt, hogy a gazdák elvesztették volna a hitüket, azt azonban igen, hogy jelentős gondolkodás indult el. Mindenki kizökkent a komfortzónájából. Elkezdett gondolkodni azon, hogy miként lehet úgy átalakítani a vetésszerkezetet, talajművelést, tápanyaggazdálkodást, hogy az lehetőséget biztosítson a váratlan, de valószínűleg nagyobb számossággal előforduló extrém helyzetek esetén is a gazdasági túlélésre, és összességében jövedelmező, fenntartható gazdálkodást biztosítson a számukra.

– Személyesen mit vár 2023-tól?

– Azt gondolom, hogy 2023-ban normalizálódhatnak a beszállítói háttér problémái, így kibővülhetnek a szállítási lehetőségeink. A termelői érdeklődés továbbra is fennmarad a gépberuházások iránt. Talán 2023ban olyan időjárás lesz, ami a termelők jó jövedelmei helyzetét megalapozzák – azért ez kulcskérdés marad továbbra is.

Szerző Fodor Mihály