fbpx

Irtózatos mennyiségű starter műtrágyát spórolnak így

Írta: Kohout Zoltán - 2023 február 03.

Az érzékelők segítségével bő egyharmadára csökkenthető a vetés során kijuttatott starter műtrágya.

Pontos lövéssel a maghoz kerül a minimum mennyiség

ExactShot – ’pontos lövés’ a magyar fordítása a John Deere új starterműtrágya-kijuttató technológiája nevének. Az eljárás lényege az, hogy érzékelők és robotika segítségével jelentősen javítsák a kijuttatott tápanyag hatékonyságát. Ezzel pedig több mint 60 százalékkal csökkentsék a vetés során szükséges indítóműtrágya mennyiségét. A berendezés ahelyett, hogy folyamatos műtrágyaáramot adna a teljes sorhoz, a rendszer egy érzékelő segítségével regisztrálja, hogy az egyes vetőmagok a talajba kerüljenek. Amikor ez megtörténik, egy robot csak a szükséges mennyiségű műtrágyát (mintegy 0,2 ml-t) szórja ki közvetlenül a vetőmagra abban a pillanatban, amikor az a talajba kerül.

Elképesztő megtakarítás

Észak-Amerikában a becslések szerint ezzel a technikával évente több mint 93 millió gallon, azaz több mint 350 millió liter starter műtrágya takarítható meg a kukoricavetéskor. Azon túl, hogy az eljárás megakadályozza a pazarlást, ezzel egyben a gyomok elburjánzását is visszaveti. Továbbá nyilvánvalóan hozzájárul a talajokat és vizeket érő terhelés csökkentéséhez is.

Az számunkra, európaiak számára kevésbé jó hír egyelőre, hogy a technológia egyelőre – azaz idén tavasztól – még csak Észak-Amerikában lesz elérhető.