fbpx

Sok izgalmas fejlesztést láttunk az EIMA kiállításon

Írta: GÉPmax-2023/I. lapszám cikke - 2023 február 03.

Kedvező pályázati hatások

A kecskeméti székhelyű Odisys Bt. elsősorban kertészeti traktorok és munkagépek, eszközök forgalmazásával nyerte el a gazdák bizalmát az elmúlt közel két évtizedben. Hernek Zoltán cégvezetővel a 2022-es év gépvásárlással kapcsolatos tapasztalatait, valamint az általuk forgalmazott márkák fejlesztési irányait tekintettük át.

Hernek Zoltán
Hernek Zoltán, Odisys Bt.

– Gépértékesítőként hogyan tekint vissza a 2022-es évre?

– Talán érdemes kicsit még 2021-re is visszanézni, a kertészti gépberuházási pályázat ugyanis 2021-ben indult, akkor év végén kezdtek jelentkezni a nyertesek, ez a trend folytatódott 2022 tavaszáig. Ennek pályázatnak volt egy jelentős piacerősítő hatása, és persze ne felejtsük el, hogy a precíziós gépek beruházását is speciális pályázattal segítette a szakminisztérium. Úgy látjuk, hogy a bővülés akár a kertészeti, akár a precíziós piacon tavasszal csapódott le, az előbbi nyárig ki is futott. A precíziósnál nagyon magas felszereltségű gépeket tettek be a gazdák a pályázatokba, ezek jellemzően később, 2022 vége felé készültek el a gyártósorokon, adták át a partnereknek. Nagyjából 30%-kal biztosan megemelte a beruházások volumenét ez a két említett program. Ez a traktorfronton és a precíziós munkagépek területén érezhető boom nagyon jelentős felfutás, de nem jelent hosszú távú trendváltozást.

solis

– A gépek ára jelentősen megnövekedett az elmúlt időszakban. Milyen hatások alapján alakult ki ez a folyamat?

– Erőgépeknél például az említett piaci felfutás elsődlegesen az 50 lóerőnél magasabb teljesítményű kategóriára jellemző. Az ebben a szegmensben szereplő traktorok ára önmagában magas volt, így már eleve jelentős volt a motiváció a támogatások igénybevételére. Sajnos a szomszédunkban dúló háború miatt is jelentősen drágultak ezek a termékek is, emellett a Covid utáni visszaállásban nagyon sok gyártónál érezhető volt a lassulás, az alkatrészhiány. Így nemcsak az alkatrészellátás, hanem maga a gyártás is sok helyen megakadt. A beszállítók egy része szintén Ukrajnából származó energiát, részegységet használ.

Jelentős áremelkedés volt tapasztalható az alapanyagárak emelkedése miatt, erre jött még rá pl. az ukrajnai acélöntödei termékek kiesésének, valamint az energiaárak meredek emelkedésének hatása. Így nem elég, hogy 2021-ben 35-40%-os volt a drágulás, erre 2022-ben is jelentős plusz rárakódott. Akkor még nem is beszéltünk a forint jelentős gyengüléséről, ami szintén közel 20%-os drágulást okozott. Ha az összes faktort nézzük, szinte megduplázódtak az árak az európai termékeknél – ez rendkívül negatív hatás. A gépek ára nagyon durván megnőtt, és ennek a trendnek egyelőre nem látjuk a fordulóját, hisz az árazásokba be fog még épülni a jelentős, mindenki által megtapasztalt infláció is, valamint a finanszírozási költségek erős megdrágulása is. 2023 év elejére egy újabb áremelkedés hullámot várunk még, sok gyártó ugyanis az éves inflációhoz igazítja az árazását, ennek látjuk már a nyomait.

– Mit tehet ilyenkor a gazda, ha szeretne fejleszteni?

– Amit én javasolnék számukra, hogy aki teheti, amíg elérhetők a kedvező kamatozású kölcsönök –, ezeket érdemes még kihasználni… Az időben elcsúsztatott beruházásoknál jelentős költségnövekedésekre kell számítani, akár 20% mértékben is.

solis

– Hogyan látja a finanszírozók hozzáállását ebben a helyzetben?

– Egyértelmű, hogy amíg a bankoknak is marad némi haszna az üzleteken, addig fognak finanszírozni, hisz a kamatból származó nyereségből élnek. Ha a gazdasági irány negatívan változik, annak sajnos lehet negatív hatása, gondolok itt például a kamatstopokra. A magas kamatok környezetében nehéz az út, mindenki számára.

– Kevésbé nehéz témák felé fordulva: a bolognai EIMA kiállításon az önök által forgalmazott termékek körében milyen újdonságokat láttak?

– Sok gyártónál, beszállítónknál jártunk személyesen, szerencsére sok újdonságot láttunk. A Solis vonalon a korábbi célok megvalósultak, 2021ben már elkezdődött a 16-os modell forgalmazása, 2022-ben pedig zavartalanul jött a 9/9 és a HST modell. Emellett rendkívül sok újdonságot már 2022 tavaszán és őszén is bejelentettek, amelyek most jelennek meg a piacon. Ezek már az új árlistákban is megtalálhatók, rendelhetők. Ilyen például a Solis 26 6/2-es kivitelének oldalra helyezett váltókaros verziója, ugyanígy a Solis 16 és 26-os típuscsalád 30 lóerős változata, valamint az összkerék-kormányzású HiSteer modell is. Ez utóbbinak sokkal kisebb fordulási sugárra van szüksége, így akár has alatti kaszával parkokban, szűk fóliasátrakban, vagy ültetvényekben a sorvégi fordulóknál jelentős könnyebbséget ad a használatuk.

Ugyanebbe a kategóriába érkezik az E26 típusjelű elektromos motorral szerelt változat, amellyel esetleg szigorú füstgáz-besorolású ipartelepeken targoncák kiváltására, akár állattartó telepeken, vagy ugyanúgy fóliasátrakban, üvegházakban és állattartó telepeken az állatok közötti munkavégzésben is használható. A C széria 35-ös és a 45-ös modelljei mellett az 50-es eddig nagyon hiányzott, 2023 nyarától már rendelhetők lesznek. Ennek a kabinos változatát láthattuk Bolognában. Most van folyamatban az EU-s engedélyeztetése, ez pár hónapot jelent, amint ez meglesz, indul a tömeggyártás. Láttuk még az EIMA-n a vadonatúj S75 és S90 modelleket is, amelyek nem okoztak csalódást számunkra. Ezek már úton vannak hozzánk, szeretnénk az AGROmashEXPO szakkiállításon bemutatni a nagyközönség számára is. Március környékére ígéri a gyár az új 75, 90 gépek N, azaz szűkített nyomtávú verzióit. 16-90 lóerőig így a teljes spektrum összeáll, év végére pedig jön a Solis 100, így 100 lóerőig leszünk képesek a vevői igényeket kielégíteni.

solis

– Munkagépek terén mit láttak a kertészeti szegmensben?

– Kiemelt partnerünk a Nobili, közel 20 éve képviseljük ezt a gyárat Magyarországon. Itt megjelent az új PDF-család, kifejezetten jó árfekvésben, kedvező műszaki tartalommal. A gyár kifejlesztette új ventilátorcsaládját. A 110es ventilátor is elérhető, a nagyobb ültetvényekben lesz használható. Így akár 18 méter magasságú fák permetezése is elérhető lesz, hagyományos axiálventilátoros gépekkel! A Ventis kategória 20-25%-ra csökkentheti a felhasznált vegyszermennyiséget, emellett a vonóerőigénye is csökkent! Szárzúzó, nyesedékzúzó területén kifejezetten burgonyatermesztésben felhasználható termék jelent meg, 75, 80 és 90-es sortávokhoz igazíthatóan. Magyarországon reményeink szerint kicsit erőre kaphat a burgonyatermesztés, főleg, ha az öntözéses beruházások ezt segíteni fogják.

A SICMÁ-ról is szóljunk még pár szót. A SICMA az elmúlt 3-4 évben rengeteg pénzt és energiát ölt a fejlesztésbe. Szőlő és gyümölcs soralj- és sorközművelők területén sok izgalmas megoldással jelentkezett. A Goldoni traktorgyár az elmúlt években gondban volt, de szerencsére megindult újra a fejlesztés. A délkorai Doosan traktormotorjai kerülnek a gépekbe, így komolyan versenyképesek lesznek. A Doosan igen jelentős kapacitású gyár, ez nagy előnyt jelent a Goldoninak is. 30-80 lóerős kategóriában ezekkel fog elsősorban megjelenni a piacon. Visszatérnek az egyforma kerekes gépek E20-tól E110-ig típusjelzéssel 21,5-110 LE-ig teljesítménnyel. A régi Base 20 pedig E20 néven visszatér a törzscsuklós kategóriába saját motorral, de láthatjuk újra a Maxter E60 típust is. Ehhez új motor jár, megfelel az uniós előarásoknak. Megújul még az S és Q széria is. Utóbbiban lesznek a legnagyobb újdonságok (pl. túlnyomásos kabin stb.). Végül ne felejtsük ki a felsorolásból a Goldoni elektromos, 50 lóerős traktorát se, és egy vadonatúj elektromos teherautó sorozatot se. Egy biztos: a kertészeti ágazat gépesítésében igen színes paletta áll az érdeklődők rendelkezésére!

Szerző Fodor Mihály