fbpx

Big Bud: újjászületik a brutális traktorszörny?

Írta: Kohout Zoltán - 2023 február 04.

640 és 750 lóerősek lesznek, és azt ígérik: a gazdák maguk is képesek lesznek javítani.

Nagy méret, gazdakézzel javítható szerkezet

Harminc évvel a megszületése után március derekán pár napig látható lesz a ConExpo gépkiállításon, Las Vegasban a Big Bud új változata. A maga korában rekorder, ma is tekintélyparancsoló tömegű és emlékezetű erőgép új verzióját az észak-amerikai Big Equipment Co és Rome Industries közösen fejlesztették ki. A motorját egy Cat C-18-as adja, aminek a teljesítménye 640 LE. Nagy mérete ellenére a Big Equipment közleménye azt írja: elsődleges céljuk egy olyan traktor elkészítése, amelynek alkatrészei a gazdálkodók, a szerelők vagy a kereskedők által megjavíthatók. Akárcsak a motor, a Big Bud 640-es 18-fokozatú powershiftje és a tengelyek is a Cattől származnak. A hatalmas gépet Titan LSW1100/45R46 abroncsokkal szerelik fel.

big bud traktor

Lesz egy 750-es verzió is?

Egy online jelentés azt sugallja, hogy a jövőben elérhető lehet egy gumihevederes opció. Ezenkívül a C-18-as motor teljesítménye 750 LE lesz, vagyis a két fejlesztőcég erősebb modelleket is tervezhet a jövőben. Egyelőre azt sem tudni még biztosan, milyen specifikációk, évente hány darab és modell kerül ki a gyártótól.

Egyébként az 1970-es évek közepétől az 1990-es évek elejéig eredetileg 500 Big Bud készült. Ezek közül sokat még mindig a Big Equipment szervizel. A Big Bud leginkább a 747-esről ismert, amelyet Mr. Harmon épített 1977-ben. Jelenleg a Williams fivérek tulajdonában lévő 1100 lóerős bemouth jelenleg a Big Equipment irodaháza előtt parkol.