fbpx

Csőd után is folytatják a négykerék-kormányzású traktorral

Írta: Kohout Zoltán - 2023 február 05.

Bár az eredeti gyártó nemrég csődbe ment, új befektetők még mindig látnak fantáziát a mintegy 100 milliós árú szupertraktor fejlesztésében, gyártásában.

Négykerék-kormányzású holland traktor
Fotó: Ronald Hissink

Kormányozható és változtatható szélességű tengelyek

Nemrég csődbe ment a holland H2trac traktorgyártó. Nem kizárt, hogy része volt a csődben az alapból 100 millióba kerülő speciális traktoruknak. Az általuk kifejlesztett H2Trac EOX-175-nek mind a négy futóműve – azaz mindkét tengely futóművei – kormányozható, így helyben képes megfordulni, a tengelyhosszúság menet közben is változtatható. Azt persze egyik tulajdonos sem titkolja, hogy a H2Trac pénzügyi nehézségeiben benne volt, hogy az akkor még tisztán elektromos E-Ox traktor nem felelt meg jól a piaci keresletnek.

Drága volt, új verziók jönnek

Bár a traktort elsőrangú műszaki megoldásnak tartja a szakma, még a tehetős hollandoknak is drága. A fejlesztéseket most úgy módosítják, hogy a traktor jobban megfeleljen a piaci keresletnek. Az új E-Ox Tractors két dolgot fog megváltoztatni. Azon túl, hogy olcsóbb verziót alkotnak, az elektromos mellett hibrid változat is megjelenik. Így az E-Ox Tractors a már ismert három változattal folytatja: egy hidrogénüzemű géppel, egy teljesen elektromos és egy hibrid traktorral.