fbpx

A jó terméshez szükség van a talajforgatásra

Írta: - 2023 október 11. -Hirdetés

 A kukoricakultúrák utáni alapművelésre több szempontból is a forgatásos művelés a legalkalmasabb. A szántás egyik előnye, hogy alkalmassá teszi a talajt az őszi és téli csapadék egyenletes befogadására és tárolására. Emellett a szántás a talaj felső rétegének tökéletes átszellőztetése. Időpontját mindig a talaj állapotának megfelelően kell megállapítani. A túl nedves vagy száraz talaj nem alkalmas a szántásra, következtében a talaj szerkezete romolhat. A szántáshoz legalkalmasabb talajállapot a nyirkos talaj!

A kukoricatarló mélyre forgatása alapvető növényvédelmi feladata mindenkinek, ezzel lehet akadályozni a kukoricamoly elszaporodását. A szántást magas szakmai színvonalon kell elvégezni korszerű ekékkel és a szántás elmunkálásával. A Lemken 2017-ben vezette be a piacra a mára már jól ismert Juwel eke-családot. Az azóta eltelt idő bebizonyította, hogy a Juwel megállja a helyét és nehéz, extrém körülmények között és tartósan garantálja a minőségi munkát. A Juwel ekék egyik előnye az egyszerű beállíthatóság. Legyen szó az előhántók vagy a tárcsás csoroszlya beállításáról, mind gyorsan és egyszerűen beállíthatóak, ráadásul a legtöbb esetben szerszámot sem kell használni.

A Lemken függesztett ekéi mind alapfelszereltségben tartalmazzák az „Optiquick” központi beállítórendszert, mely garantálja, hogy az eke a legkisebb ellenállással fog a traktor után futni. Ennek következtében csökken az üzemanyag-felhasználás, csökken a gumikopás, a káros slip. Mindezek mellett nő a napi teljesítmény.  

A Juwel 10 sorozattal a LEMKEN a legnagyobb teljesítményű váltva-forgató ekéjét fejlesztette akár 7-ekefejes kivitelig, mely kifejezetten a nagy teljesítményű traktorokhoz és a legkeményebb üzemeltetési viszonyokhoz lett kifejlesztve. A választott felszereltségtől és az ekefejek számától függően akár 450 LE-ig terjedő teljesítménytartománnyal még egy jóval drágább féligfüggesztett ekét is kiválthat.

A 160×160 mm-es váz és a 130 mm átmérőjű átfordító tengely a Juwel 10-et valóban robusztussá teszi, mely a legnehezebb körülményekkel is megbirkózik. A felső és alsó karok bekötési pontjai a vázon vannak kialakítva. Az ekefüggesztő tornyon lévő csillapító munkahenger csökkenti a terhelést a traktoron, és védi a részegységeket a forgón és a szállítás során. Fontos újítás, hogy a szállítási funkcióval kényelmesen, a felső hárompont orsó kiakasztása nélkül is tudjuk a közúti szállításkor vontatni az ekét. Ez a kezelői biztonságot is javítja, hiszen ilyenkor nem kell a traktor és a munkagép közé állni.

Az őszi alapművelésnek alkalmazkodnia kell a talaj állapotához, mert az őszi talajmunka időzítése hatással lehet a talaj szerkezetére, biológiai életére és vízháztartására, ezzel a következő évi termésre. A kukorica tarlóját betakarítás után hazánkban a legtöbben – helyesen – szántják. Ezzel a nagy mennyiségű szármaradvány elég mélyre kerül a talajban, és a kukoricamoly lárvája nem tud tavasszal a felszínre jutni és károsítani. A szántás gyakoriságát, időzítését a talajállapotnak megfelelően kell megállapítani. A forgatás nélküli művelésnek a későbbiekben káros következményei lehetnek növényvédelmi szempontból. A kukoricamoly elszaporodásával és kártételével a szántás jelentősége a talajművelésben felértékelődik, mert elejét vehetjük a GMO termesztés szükségességének.