fbpx

VEZETŐ HÍREK

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 14.

Az Amazone két számjegyű növekedést produkált

Éves beszámoló: az Amazone vállalatcsoport közzétette a 2017-es évre vonatkozó éves pénzügyi beszámolóját. Eszerint a konszolidált forgalom 457 millió euróra nőtt – ez történelmi csúcs a vállalat életében. Az előző évvel összehasonlítva (406 millió euró) ez 12,6 százalékos emelkedést jelent. A talajművelési és növényvédelmi ágazat átlagon felül fejlődött. 80 százalékos kiviteli arány mellett még az olyan piacok, mint Lengyelország, Románia, Ukrajna, Kazahsztán, Dél-Afrika és Fehéroroszország is jelentősen bővülni tudtak.

Kis Optum & karcsúsított Puma

CASE IH DIVERSE

Az új Optum 250 CVX-szel a Case IH most mutatja be a prémium kategóriába szánt modelljei közül a legkisebbet. 6,7 l lökettérfogattal, 250 LE névleges teljesítménnyel, turbófeltöltővel és töltőlevegő-hűtővel, az alváz szerkezetébe épített olajteknővel és Hi-eSCR technológiával az FPT Industiral hathengeres motorja teljesíti a Tier 4 final szabványt. Két nagyobb testvéréhez, az Optum 270 CVX-hez és 300 CVX-hez hasonlóan az Optum 250 CVX is rendelkezik alapjárat-szabályozással. Az új Optummal a Case IH beilleszti az utolsó hiányzó láncszemet is a Puma CVX traktorok közé, és mostantól 116-tól 543 LE névleges teljesítményig átfogóan kínál fokozatmentes technológiát. A 140-es, 150-es és 165-ös Puma modellekhez a Case IH „X” megjelöléssel karcsúbb kivitelt vezet be (bal kép). Az alapfelszereltséghez tartozik többek között egy 6 fokozatú, részben terhelés alatt kapcsolható váltómű.

Ügyes finn

JUNKKARI W700

A finn gyártó már az Agritechnicán bemutatta új rendszerű vetőgépét. A W700 mechanikusan adagol, de központi vetőmag- és trágyatárolóval rendelkezik (6500 l; trágya/vetőmag=60/40). Ebből a vetőmag és a trágya gravitáció (vetőmag), illetve csiga (trágya) segítségével jut el az ún. szárnytartályokba, ahol ismét csak csigák osztják el az anyagot a teljes munkaszélességen. A vetőmag- és trágyázóvezetékek adagolása mechanikus. Mivel az adagolót mindkét oldalon egyaránt a futóműkerék hajtja meg, kanyarodáskor a kijuttatott mennyiség kompenzációja a két szárny között automatikusan megtörténik. A kijuttatott mennyiség szabályozása fokozatmentes. A vetőmag és trágya optimális elhelyezésére gumirugós kéttárcsás csoroszlyát használnak 15,9 cm sortávolsággal és 20-100 kg csoroszlyanyomással. Kérésre ISOBUS-terminállal is szállítható.

Bővül a Virtus-széria modellpalettája

SAME VIRTUS

A Same traktorok Virtus sorozatában mostantól megtalálható a három új modell, a Virtus 120, 130 és 140. A négyhengeres FARMotion turbódízel motor modelltől függően 116-140 LE maximális teljesítményre képes. A váltómű alapját egy 5 fokozatú váltó képezi két csoporttal, amelyet egy hidraulikus irányváltó egészít ki PowerShuttle váltóval és három terhelés alatt kapcsolható fokozattal. Szériafelszereltség a 90 l/perc szállítási teljesítményű hidraulikaszivattyú. Opcionálisan kérhető többek között Load Sensing szivattyú is.

Új kombi & új alkalmazás

DÜVELSDORF DIVERSE

A Düvelsdorf a 2018-as idényre mutatja be az új rétlazítóját, a Green.Rake expertet és az új, 6,0-9,0 m munkaszélességű hengert, a Terra.Roller expertet. A kombinációk egy munkamenetben egyesítik a talajegyengetést, lazítást, vetést és tömörítést. A felülvetéshez különféle pneumatikus vetőberendezéseket lehet felszerelni, amelyeket a Düvelsdorf új Seed.Con vezérlőmoduljával lehet okostelefon, tablet vagy ISOBUS segítségével vezérelni. A rétlazító összekapcsolható a hengerrel a kijuttatott vetőmag azonnali tömörítésére. Az 1,50 m széles rétlazítók egyedi felfüggesztéssel rendelkeznek és párhuzamosan futnak.

Több sor & kevesebb vonóerő

VÄDERSTAD DIVERSE

Újdonság a svédek kínálatában a BreakMix kultivátor-kopóhegy, amely 30 cm-es mélységig képes fellazítani és elkeverni a talajtömörödéseket. Emellett új helyre áthelyezhetők, így a gép átszerelhető 12 soros, 70-80 cm-es sortávolságú szemenkénti vetőgéppé is.

Időpontok

Landtechnik im Alpenraum2018. 04. 11-04. 12., Feldkirch (Ausztria)14. alkalommal rendezik meg a tanácskozást a Monforthausban. A témák többek között trágyázás menedzsment, zöldterület-technika, Precision Farming és digitalizálás, fejlődési trendek, hegyoldalak gépesítése és a vidéki térség átalakulása. www.feldkirchtagung.at

FORST live 2018. 04. 13-04. 15., Offenburg Nemzetközi bemutató erdészettechnikai, megújuló energiák és outdoor témákban körülbelül 340 kiállítóval 15 országból, 4,6 ha kiállítási területen, a piac sok újdonságával és fejlesztésekkel. www.forst-live.de

Részszélesség-kapcsolás alapfelszereltségként

KVERNELAND EXACTA

A Kverneland Exacta CL-EW és TL sorozatú műtrágyaszóróit mostantól szériatartozékként felszereli a Section Control kézi részszélesség-kapcsolással. Valamennyi 2012 óta a piacon lévő műtrágyaszóró utólag ellátható ezzel a funkcióval. Ha eddig csak két részszélességet lehetett kapcsolni, a CL-EW modell esetében ezek száma maximum 8, ill. a TL műtrágyaszóró esetében 16 részszélességre nő. A szériafelszereltségű kézi vezérlés minden ISOBUS-terminállal lehetséges. Az automatikus, műholdas üzemeltetéshez megvásárolható a Spreadercontrol licenc.

Csigák szalagok helyett

KRONE EASYCUT

A rendösszehordást a Krone EasyCut B 950 Collect butterfl y kaszakombinációjánál harántirányú szállítócsigával oldják meg. Előkészítővel a kombináció nem rendelkezik, így könnyebbé vált. A 45 cm átmérőjű harántirányú szállítócsigák közvetlenül a kaszagerendely mögött kaptak helyet. Igény szerint három terítési változat közül lehet választani: rendlerakás, részszélességben lerakás – a takarmányt csak az egyik oldalról továbbítja középre – és terítés.

Vonóerő-növelés

FENDT VARIO-PULL

A Fendt által bemutatott Vario Pull rendszer segítségével a munkagép támsúlyát el lehet tolni a hátsó tengelyről az első tengely irányába. Ami máskülönben csak orrsúlyokkal és keréksúlyokkal volt lehetséges, azt a Fendt az alsó függesztőkar-horog hosszában történő eltolásával oldja meg. Ha a horgot közelebb húzzák a hátsó tengelyhez, csökken a bekötési pont és a hátsó tengely közötti emelőkar hossza, és az első tengely terhelése növekszik. A változó gépek figyelembevételével a mindenkori munkagép tömege egyedileg kihasználható a jobb vonóerő érdekében. Továbbá az alsó függesztőkar-horgot a munkagép csatlakoztatásához ki lehet tolni, hogy a csatlakoztatási pont jól látható legyen a vezetőülésből.

Kompakt LED-világítás

HELLA MODUL 60

A Modul 60-as főfényszóró mostantól LED-változatban is kapható – és többek között alkalmas mezőgazdasági és építőipari gépek számára is. A LED-változat ugyanolyan méretben kapható, mint az ismert Modul 60-as halogén fényszóró. Egy speciális fejlesztésű lencserendszeren keresztül osztja el a LED fényét koncentráltan az alkalmazási területen. Mezőgazdasági és építőipari gépekhez van egy speciális változat, amelyet egy további szerelőkerettel láttak el. Minden változat kapható tompított és távolsági fényszóróként is.

Megnövelt kezelési komfort

AGRIFAC CONDOR ENDURANCE II

A holland Agrifac gyártó új Condor Endurance II önjáró permetezőjénél különösen a kezelő kényelme áll a figyelem középpontjában. Mindent úgy rendeztek el, hogy a munka permetezés és karbantartás közben mindig tiszta és biztonságos maradjon, és ne álljon fenn a szennyezés vagy hibák kockázata. Az EcoTronicPlus II kartámaszt a beépített joystickkal és a permetezési funkciókat megjelenítő kijelzőt, valamint a GPS-t intuitív kezelésre tervezték.

Újdonság a gazdasági udvarban és a műhelyben

GEDORE

A Gedore új nyomatékkulcsát speciálisan a feszültségátvezető berendezéseken és vezetékeken végzett munkálatokra tervezték. A csavarok ellenőrzött meghúzására szolgáló precíziós mérőműszer alkalmas minden, legfeljebb 1000 voltos feszültségű berendezésen végzett munkához. Emellett a kulcs gond nélkül beállítható és kalibrálható. A feszültség alatt álló területen végzett munkálatokhoz szükséges szigetelést a kalibrálás nem teszi tönkre. A kulcsot 10 és 50 Nm közötti munkavégzési tartományra méretezték. A finombeállítást 0,25 Nm-es lépésekben lehet elvégezni. A ±3 százalékos eltérés a beállított értéktől meghaladja szabvány által biztonsági okokból megkövetelt ±4 százalékos pontosságot. A kulcs a hivatalos márkakereskedőknél kapható.

Kozmetika korosabb gépeknek

SONAX WACHS

Az acél vagy vas korrózióvédelmére a Sonax az átlátszó „Professional Spezialkonservierungswachs” nevű konzerváló viaszt kínálja. A különösen erősen igénybe vett részek, mint amilyenek a télen használatos gépjárműveken, mezőgazdasági gépeken vagy építőipari gépeken találhatók, a szóróviasztól felületi védelmet kapnak. A motorokat, szerszámokat vagy idomelemeket a viasz felvitelével szintén filmréteggel lehet bevonni. A szóróviasz sós és szórt víznek ellenálló, és lakkozott és lakkozatlan fémfelületeken egyaránt alkalmazható. A filmrétegnek köszönhetően a felületek téliesítő és hosszú idejű védelmet kapnak.

Biztonságosan és tisztán az első vágásban

PÖTTINGER DIVERSE

A Sensosafe rendszerrel a Pöttinger egy olyan állatfelismerő rendszert mutatott be, amellyel elkerülhető az őzgidák megvágása kaszáláskor. Ehhez egy infravörös optikai érzékelőt (Sensosafe) helyeztek el közvetlenül a kaszálóberendezésen. Ha a szenzor felismer egy őzet, jelet küld a kaszálóberendezés hidraulikájának, és a kasza automatikusan felemelkedik. A rendszer előnye a vadak jobb életesélye mellett a takarmány jobb minősége. További újdonság a hátsó kaszák CF (Cross Flow) harántirányú szállítószalagja, amellyel közvetlenül a kaszálás után hordják össze a rendet – így az nem érintkezik a talajjal. A széles lerakáshoz szét lehet nyitni. A Cross Flow a Novacat 352-es és A10-es kaszamodellekhez kapható.

Robusztus tablet

RUGGEAR RG910

A RugGear bemutatja első robusztus kivitelű androidos LTE-tabletjét. Az RG910 nem csak IP68-as tanúsítvánnyal rendelkezik (por- és vízálló, ellenáll a -20°C és +60°C közötti hőmérsékleteknek), hanem a MIL-STD-810G katonai szabványnak is megfelel (1,2 m-ig ütésálló). A 6000 mAh akkumulátorral és 8 collos képátlójú kijelzővel (1920×1200 pixel) felszerelt tablet rendelkezik továbbá Bluetooth 4.1 LE csatlakozással, az általános WiFi-szabványokkal, 3 GB RAM-mal, valamint 32 GB memóriával.

Nagyobb szívóteljesítmény

KOTTE GARANT

A trágyázásról szóló rendelet szigorodó keretfeltételei miatt elengedhetetlenek a hatékony kijuttató tartálykocsik. A Kotte ezeken az alapokon kifejlesztett TwinFlow rendszere az egyetlen végigfutó szívóvezeték helyett két „szívó-érre” történő felosztást kínál. A két 8 collos szívóvezetékkel kompenzálható az egy 10 collos szívóvezeték. Az előnye az optimalizált áramlás, a csökkentett kopás és a szivattyútechnika kedvező elhelyezése.

Középkategória fehér pompában

LAMBORGHINI SPARK & MACH

A 100 és 150 LE közötti teljesítménytartományban kibővül a Spark sorozat a 120-as, 130-as és 140-es új modellekkel (bal kép). Mindhárom modellt a Farmotion legújabb generációs 4-hengeres motorjával látták el. További jellemzőik az Automatic Powershift rendszerű váltómű és a hidraulikus irányváltó. A sorozat a 156 és 226 LE közötti teljesítménytartományban is 9 új modellel büszkélkedhet, a fokozatmentes Spark VRT-vel bezárólag. 4- vagy 6-hengeres Deutz gépek, három különböző hajtóműtípus és különféle hidraulikus berendezések, valamint fülkekialakítások közül lehet választani. A két új csúcskategóriás Mach 230 VRT és Mach 250 VRT modellel teszi teljessé a Lamborghini Tractors választékát (jobb kép). A motorháztető alatt az új Deutz 6.1-es, IV. szintnek megfelelő motorok, valamint VRT fokozatmentes váltó dolgozik.

V. szintnek megfelelő tanúsítvány

KUBOTA DIVERSE

A Kubotánál is előrevetíti az árnyékát a kibocsátási norma 2019-től érkező V. szintje. A német Szövetségi Közlekedési Hivatal (Kraftfahrt-Bundesamt) már 2017 végén kiadta a megfelelő tanúsítványt a japán gépgyártó motorpalettájára. Ahogyan azt a gyártó hangsúlyozta, már most rendelkezésre áll minden olyan komponens, amely szükséges a kipufogógáz-tisztítás – mint a DPF, SCR és AGR/EGR – jövőbeni határértékeinek betartásához, így a motorok vásárlóinak az V. szintre történő átálláskor semmilyen szerkezeti változtatást nem kell elvégezniük a járműveiken és gépeiken.

A gázüzemnek köszönhetően tisztán

FPT CURSOR 12 NG

Szintén 2017 végén került piacra az FPT Cursor 13 NP modellje. Ez egy tisztán gázüzemű motor, amelyet az ismert 12,9 l lökettérfogatú Cursor alapjaira építettek. A hathengeres motor alacsony kibocsátással üzemelhet mind CNG-vel, mind LNG-vel, vagy a két gáz kombinációjával – tehát metánnal és biometánnal is. Az akár 460 LEvel és 2000 Nmrel az FPT szerint jelenleg ez a legerősebb gázüzemű motor az off road haszongépjárművek piacán.

Alacsony fordulatszámmal

MAN D1556

Az új hathengeres motor 9,0 l lökettérfogattal 205 kW/279 LE–324 kW/440 LE teljesítményt nyújt. A kipufogógáz-visszavezetésről és a kipufogó területének jobb szigeteléséről lemondva az MAN szerint fokozódott a megbízhatóság. Ahogyan már a nagyobb D2676os is, úgy a D1556-os is alacsony fordulatszámú rendszerrel dolgozik, amely legfeljebb 1970 Nm forgatónyomatékot tesz lehetővé, 1150–1300 ford/perc mellett. A híresztelések szerint ez a motor fogja majd a Fendt 900 Vario traktorok következő generációját hajtani.

Kevésbé komplex

CUMMINS DIVERSE

A Cummins 2017 végén mutatta be az V. szintnek megfelelő motorgenerációit. Ez elsősorban a 3,8 és 15,0 l közötti 74 kW/100 LE és 503 kW/675 LE-s erőforrásokat érinti. Lényegi szempont volt az átdolgozott motorok esetében a kipufogógázok tisztításának egyszerűsítése, a tisztítás hatékonyságának növelése mellett. A Cummins szerint a katalizátor beépítésére szolgáló helyet 50 százalékkal lehetett csökkenteni, ezzel egyidejűleg a külső hűtésű kipugógáz-visszavezetésről (AGR/EGR) lemondtak.

V. szint 620 kW-ig

DEUTZ TCD

Már 2017 végén megkapta a Deutz az V. szintnek megfelelő tanúsítványt a TCD 3.6, TCD 4.1, TCD 6.1, TCD 7.8 és TTCD 7.8-as motorokra. A IV. szintről (Tier 4 final) az V.-re való átállás a Deutz szerint nem igényel további kiépítési helyet a kipufogógázok tisztításához. A 2017-es Agritechnicán újdonságként mutatták be továbbá a TCD2.2-es és TCD2.9-es, valamint az új, a Liebherrrel közösen fejlesztett nagy motorokat (TCD 9.0–TCD 12.0) 9 és 18 l közötti lökettérfogattal és 300 és 620 kW közötti teljesítménnyel, valamint 1700 és 3600 Nm közötti forgatónyomatékkal, amelyek sorozatgyártását 2019-re tervezik.

Új AD-P 01 Special vetőgép QuickLink-kel

A címben megjelölt kombinációval, illetve az új KE 01 forgóboronával és az új KG/KX 01 forgó lazítóval az Amazone most egy új pneumatikus ráépített vetőgépet kínál 3 méteres munkaszélességgel.

Csakúgy, mint a Cataya és Centaya ráépített vetőgép, az AD-P 01 Special is a QuickLink kapcsolóegységen keresztül kapcsolódik a mindenkori talajművelő géphez.

Az AD-P 01 Special felszereltsége választhatóan tartalmaz egy 850 literes, vagy egy 1250 literes vetőmagtartályt, amely mindkét esetben opcionálisan 250 literes tartálymagasítóval bővíthető. Csoroszlyarendszerként vagy a WS csúszócsoroszlya, vagy a 12,5 cm, ill. 15 cm sortávolságú RoTeC-Control-csoroszlya áll rendelkezésre. Az optimális vetőmag-beágyazás érdekében választható egy ferde magtakaró pálca, vagy egy magtakaró henger.

A nagy teljesítményű ventilátor és a vetőgép elektromos adagolóhajtása biztosítja a megbízható magmennyiséget. A csoroszlyanyomás vagy mechanikusan, egy univerzális kezelőeszköz segítségével, vagy hidraulikusan, a traktorfülkéből állítható be.

A gép vezérlése

Talajművelő gép nagy kényelemmel

Az új KE 01 forgóborona és az új KX/KG 01 forgó lazító legfontosabb előnyeihez tartozik az univerzális kezelőeszközzel történő kényelmes gépbeállítás mellett mindenekelőtt a gép párhuzamos vezetése a hengeren keresztül. Ezenkívül a simítósín csatlakozik az utánfutóhengerhez. A QuickLink-kapcsolóegység segítségével a mindenkori talajművelő gép néhány percen belül leválasztható a ráépített vetőgépről, így a talajművelő gép különállóan is nagyon jól használható.

A talaj visszatömörítéséhez az AD-P 01 Special is felszerelhető választhatóan a PW 600 fogazott tömörítőhengerrel, a KW 580 gumigyűrűs hengerrel, a KWM 600 mátrix-abroncsprofi los gumigyűrűs hengerrel vagy a TRW 500 és TRW 600 trapézgyűrűs hengerrel. Ezáltal minden talajtípushoz megfelelő henger áll rendelkezésre. Az AD-P 01 Special felszereltsége választhatóan tartalmaz egy 850 literes, vagy 1250 literes vetőmagtartályt választhatóan az AMADRILL+kezelő számítógéppel, vagy egy ISOBUS-terminállal valósítható meg.

Az AD-P 01 Special új szegmenselosztófeje a sortávolságok alapján 2×5, ill. 2×6 művelőútszegmensre való váltást tesz lehetővé. A művelőút-kapcsolás közvetlenül a szegmenselosztófejen megy végbe, és nagyon rugalmasan és egyszerűen igazítható a nyomszélességhez és az abroncsszélességhez. Az elektromos adagoláson keresztül a vetőmag mennyisége a művelőút váltáskor a lezárt sorok száma szerint csökkenthető.

Speciális felszereltségként a szegmenselosztófejhez kapható egy elektromos féloldalas kapcsolás, amely lehetővé teszi aszimmetrikus művelőút-rendszerek esetén egy fél gépszélességgel a szántóföld szélén való kezdést. Ezenkívül lehetséges egy GPS-Switch és AutoPoint által automatizált féloldalas kapcsolás a lejtős fordulókon és ék alakú területeken.