fbpx

LSM Spirit Europower Mit 500 – Törzscsuklós traktor olasz vérrel

Írta: GÉPmax-2023/I. lapszám cikke - 2023 február 23.

Kuriózum rovatunkban közel egy évtizedes olasz traktorkülönlegességet mutatunk be. Az LSM Spirit EuroPower MIT 500 törzscsuklós traktor nem követi az ebben a kategóriában megszokott építési elveket. Első ránézésre látszik, hogy az egyszerű, kicsit retró megjelenésű erőgép fejlesztésénél nem éppen a megnyerő dizájn megálmodása volt a cél. Inkább a funkcionalitás és az egyszerűség szempontjaira fókuszált a La Serenissima Macchine SNC kreatív csapata.

Azt mindenesetre el kell ismerni, hogy retró megjelenés ide vagy oda, erőt sugárzó, és tekintélyt parancsoló külsővel ruházták fel az érdekes traktort. Erőben sincs hiány, hiszen a 12,9 literes, 500 lóerős FPT Cursor 13 dízelmotor már 1100 ford./min fordulatszám-tartományban 2110 Nm nyomatékot szolgáltat, ami valljuk be, brutális vonóerőt sugall.

Tolólappal az Europower
A gyártó La Serenissima Macchine saját fejlesztésű, az erőgéphez energetikailag jól illeszkedő tolólapokat is kínál – fotó: La Serenissima Macchine

A nyomatékot egy klasszikus, 18/6 sebességfokozatú, automata kapcsolású PowerShift sebességváltó csuklóstengely közbeiktatásával kapja. Az elosztóháztól szintén kardántengelyek segítségével jut el a nyomaték a mellső és hátsó tengelyekhez. A talajkövetés érdekében a mellső tengely királycsapos felfüggesztéssel rendelkezik, így bizonyos mértékű elbillenést tolerál. A ZF gyártmányú, merevházas futóművek hidraulikus kapcsolású differenciálzárakkal vannak felszerelve. A törzscsuklós alvázkapcsolat 38 fokos bekormányzási szöget tesz lehetővé, amelyet hatalmas hidraulikus munkahengerek segítségével valósít meg a monstrum. Ennek köszönhetően a hat méter hosszú erőgép egészen jól manőverezhető. Gyártója nemcsak hátsó, hanem mellső hidraulikus mozgatású CAT III. szabványú függesztéssel is felszereli, így tolólapokkal való alkalmazásra is ideális. Ehhez a La Serenissima Macchine saját fejlesztésű, az erőgéphez energetikailag jól illeszkedő tolólapokat is kínál.

hárompont függesztés
A hátsó hárompont függesztés emelőképessége 14 tonna – fotó: La Serenissima Macchine

A hátsó erősített hárompont függesztésének köszönhetően emelőképessége is brutális, hiszen 14 tonnát képes emelni.

A szabványos hátsó teljesítmény leadó tengely 1000 ford./min fordulatszámot biztosít a hajtott munkagépek számára. A TLT-hajtáshoz szükséges nyomatékot a motortól egy külön leágazáson a sebességváltón keresztül kapja egy hajtásáttételt módosító. A vontatott munkagépek csatlakoztatásához egy robusztus alsó hasi húzó is rendelkezésre áll. A munkagépek traktorral szemben támasztott hidraulikus kiszolgálási igényeit 4 pár, kétkörös hidraulikus kivezetés szolgálja ki. A 13 500 kg tömegű Spirit kerekeit kétféle méretű Michelin gumiköpennyel szerelhetjük fel, úgy mint 750/70R38 és 650/75R38. A traktor vezetőfülkéje elég rusztikus hangulatú, de az alapvető kényelmi követelményeket teljesíti. A traktoros kényelmes, kartámaszos, légrugós lengéscsillapítású ülésben trónolhat, a kabinlégkör klimatizált, de a belső borítás sima, festett lemez, hatalmas csavarokkal rögzítve. A műszerfal és a kijelzők mellőznek minden digitális technikát, minden óra analóg. Ennek ellenére az olasz vérű törzscsuklós erőgép megkapta a CE minősítést, így az EU területén szabadon forgalmazható és elérhető a gazdák számára. Mindenesetre a maga módján egy igazi különlegesség a nyugat-európai traktorok megszokott nemzetközi piacán.

Farkas Imre