fbpx

Péntektől várhatóan tovább csökkenek a hazai üzemanyagárak

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 23.

Az üzemanyag nagykereskedelmi ára tovább csökken pénteken: a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti bruttó ára 6-6 forinttal lesz kevesebb.

Töltőállomás LED oszlopa
Pénteken újra csökken az üzemanyag nagykerára (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az elmúlt napokban tovább csökkent a Brent típusú olaj ára, lassan megy 83 dollár alá. Az orosz bejelentés – márciustól csökkentik a kitermelést a januári mennyiséghez képest – ellenére a nemzetközi piac megnyugodott. Elemzők szerint ez kedvezően hat majd a nyersolaj árára, automata kutaknál már ötössel kezdődő tarifával is találkozhatunk.

A kutak üzemeltetői eltérő árképzést alkalmaznak, így elég változó tarifákkal találkozhatnak a fogyasztóktól. Az átlagárak változásában sem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely között közel 130 forint különbség van, gázolajnál ugyanez az érték megközelíti a 190 forintot.

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint a napokban az alábbi átlagárak érvényesültek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 616 Ft/liter;
  • gázolaj – 624 Ft/liter.

Amennyiben a változás a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, péntektől a benzin kapcsán 610 forintos árral számolhatunk, a gázolaj literje pedig 618 forint körül fog beállni.

A kiskereskedelmi áraknál is a csökkenő trend érvényesül, múlt héten is ez volt a jellemző, bár a benzinnél volt egy kis kiugrás. Utoljára szerdán volt árváltozás, akkor a benzin 3, a gázolaj 7 forinttal csökkent.

Forrás: holtankoljak.hu