fbpx

Még mindig túl sok a munkahelyi baleset a mezőgazdaságban

Írta: GÉPmax-2023/I. lapszám cikke - 2023 február 22.

A közelmúltban a bolognai EIMA szakkiállításon egy olyan téma is előtérbe került, amivel hazánkban sem foglalkozunk eleget. Pedig mivel életekről, egészségről van szó, ez talán a legfontosabb…

Ismét bebizonyosodott, hogy a mezőgazdasági ágazat az egyik legkockázatosabb, amint az a Tuscia Egyetem által támogatott, „A munkahelyi biztonság és egészségvédelem jövője a mezőgazdaságban és az erdészetben” című találkozón kiderült. Az uniós országokban évente 500 halálos baleset történik a földeken, Olaszországban 100–150, összesen 30 ezer balesetből. És ezek a számok valószínűleg jóval magasabbak…” – figyelmeztetett Massimo Cecchini, a tosciai egyetem mezőgazdasági gépészprofesszora. „Az új technológiák és az új generációs gépek jelentősen csökkenthetik a balesetek számát, de a képzésbe való erőteljes beruházásra is szükség van”.

baleset

A halálesetek fő okai között szerepel a traktor felborulása, a fáról vagy tetőről való lezuhanás, a felszerelés okozta sérülés vagy a fulladás. Nemcsak a sérülések, hanem a betegségek is problémát jelentenek. A földeken végzett munka hatása a gazdák egészségére valóban nagyon erős: 60 százalékuk szenved rokkantságot okozó krónikus betegségekben. Európában a mezőgazdasági dolgozók leggyakoribb panaszai a mozgásszervi panaszok, amelyek hatékonyan megelőzhetők lennének olyan ergonómiai rendszerekkel, mint amilyeneket az új gépekbe szerelnek. A hátfájás a gazdálkodók 57 százalékát érinti, míg 45 százalékuk felső végtagjaik fájdalmára panaszkodik, 20 százalékuk pedig a figyelmeztető szint feletti zajszint miatt zajszennyezésnek van kitéve. „Nem szabad elfelejtenünk – folytatta Cecchini –, hogy a gazdálkodók ki vannak téve az emberi egészségre veszélyes anyagok, például a növényvédő szerek, műtrágyák és állatgyógyszerek kockázatának is.”

NÖVEKSZIK A BŐRRÁK KOCKÁZATA IS

Az intelligens, modern, technológiai, digitalizált gazdaságok fejlesztése felé mutató erős tendencia, amely csökkenti a kézi munkát, potenciálisan csökkentheti mindezen veszélyeket. Feltéve azonban, hogy a megfelelő képzéshez jobb biztonsági irányítási folyamatok társulnak. A munkavállalók biztonságát jobban szolgáló új technológiák elterjedésének akadálya a magas költségük is: az ágazat kis- és középméretű gazdaságai, amelyek a mezőgazdasági rendszer gerincét alkotják, gyakran nem képesek ezeket befogadni. Az egyik probléma minden bizonnyal a gazdálkodók magas átlagéletkora is. A másik az éghajlatváltozás, ami szintén negatívan hat a munkavállalók egészségére, akik között – ahogy Cecchini magyarázta – „a bőrrákos megbetegedések száma is növekszik”.

Összeállította: Fodor Mihály