fbpx

BERGMANN gabonaátrakó pótkocsi számos újítással

Írta: GÉPmax-2023/I. lapszám cikke - 2023 február 21.

A BERGMANN már több mint 20 éve gyárt és forgalmaz nagy teljesítményű gabonaátrakó pótkocsikat, amelyek a non-stop dolgozó kombájnok és a szántóföld mellett várakozó áruszállító járművek közötti logisztikai kapcsolatot biztosítják. A GTW sorozat négy, 21 és 43 m3 rakodótérfogatú gabonaátrakó pótkocsimodellje teljes körű átalakításon esett át, és mostantól praktikus, új megoldásokkal rendelkezik.

AGTW 330 (33 m³) és GTW 430 (43 m³) gabonaszállító pótkocsik a vetőgépek vetőmag mellett műtrágyával való feltöltéséhez a TwinBunker osztott bunkerrendszerrel is felszerelhetők. Ez 50/50 arányban két kamrára van osztva a haladási irányra merőlegesen. Az egyik kamrát a vetőmag, a másikat a műtrágya számára alakították ki.

A kamrák független ürítésének érdekében mindkét kamra egy-egy egymástól függetlenül vezérelhető adagolóegységgel rendelkezik. Az egyik kamra kiürítéséhez a másik kamra adagolóegysége teljesen lezárható. A GTW 330 vagy GTW 430 gabona- vagy kukoricabetakarításhoz használt átrakodó pótkocsiként való használatához az adagolóegység mindkét része egyszerre nyitható és zárható.

BERGMANN

NAGYMÉRETŰ VETŐGÉPEK PRECÍZIÓS FELTÖLTÉSE

A nagy munkaszélességű vetőgépek feltöltéséhez minden BERGMANN gabonaszállító pótkocsi felszerelhető egy opcionális, 5 m hosszú és 250 mm átmérőjű, hidraulikusan meghajtott vetőcsigával. A vetőcsiga átrakási magassága és szélessége egyenként több mint 4 m, így még a legnagyobb vetőgépek kényelmes feltöltését is lehetővé teszi. A vetőcsiga ideális mind a vetőmag, mind a műtrágya szállítására. A túlterhelő csiga alsó felére szerelve hidraulikusan mozgatható egyik oldalról a másikra, és magassága állítható.

KÖNNYŰ KARBANTARTÁS

A GTW sorozat minden modelljénél újdonság a túlterhelő csiga alsó végén található karbantartási nyílás. Ez hozzáférést biztosít az adagolócsiga és a túlterhelő csiga közötti átadási ponthoz, lehetővé téve az átadási szakasz szemrevételezését, valamint a bunkerbe kerülő idegen testek esetén a tisztítást és ellenőrzést. Megkönnyíti az átvezető szakasz tisztítását is.

Ha a gabonaátrakó pótkocsi a szabadban parkol, a két túlterhelő csigaszekció végén lévő fedelek kinyithatók, hogy a víz lefolyhasson a csigaszekcióból, és megakadályozza a korróziót.

BERGMANN

IDEÁLIS VONÓRÚDKONTÚR

A GTW 330 és GTW 430 alapfelszereltségként hidraulikusan állítható magasságú vonórúddal van ellátva. Az új vonórúd-kialakítás megakadályozza a szármaradvány fennakadását és felhalmozódását, amikor a betakarított területen áthajtanak. A vonórúd kialakításának köszönhetően a traktor–utánfutó-kombináció rendkívül jól manőverezhető, míg a nagyon alacsony súlya maximális hasznos terhelhetőséget biztosít. Az opcionális vonórúd-felfüggesztés megbízhatóan elnyeli az ütéseket és a rezgéseket.

EGYSZERŰ ADATCSERE

2020 óta a BERGMANN az agrirouter konzorcium partnere. A GTW sorozat ISOBUS-kompatibilis gabonaszállító pótkocsijai CCI 800, CCI 1200 vagy más ISOBUS- és agrirouter-kompatibilis terminállal kombinálva csatlakoztathatók az agrirouterhez. Ez lehetővé teszi például az ISO XML formátumban tárolt gép-, GPS- és munkaadatok kényelmes átvitelét a Farm Management Information System (FIMS) rendszerbe az agrirouteren keresztül.

Szerző: Fodor Mihály