fbpx

Gépek gazdaszemmel: Tóbi Viktor és a New Holland

Írta: GÉPmax - Hirdetés - 2021 május 20.

„2 évtized versenyképes gazdálkodás szinte hiba nélkül: nem váltunk a New Hollandról!”

A mondás szerint járt utat a járatlanért nem érdemes elhagyni, különösen, ha jó felé vezet. Tóbi Viktor családi gazdálkodó szerint, aki édesapjával Szihalom és Füzesabony határában szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik, kapcsolatuk a New Holland mezőgazdasági gépekkel és magával a CNHi gépcsoporttal pont ilyen. Három darab elöregedett betakarítógépük nem megfelelő üzembiztonsága miatt lassan 20 éve vették meg az első New Holland kombájnjukat, ami meghálálta a bizalmat: kiemelkedő szemtisztaság mellett egyetlen csapágycsere idejére állt meg 7 évnyi munka során. A jó első benyomásra 19 éves stabil kapcsolat épült 8 New Holland kombájnnal és 15 New Holland erőgéppel, illetve egy szervizcsapattal, akikre bármiben számíthatnak.

A gazdálkodót arról kérdeztük, jelenleg milyen gépparkkal végzik a talajmunkákat, betakarítást és azok hogyan vizsgáznak teljesítmény és tudás terén.

 

New Holland Agrotec Kft.

 

 

„A gépkezelők a kényelmét és a tudását kedvelik a New Hollandnak, mi azt, hogy versenyképes gazdaságot építhetünk a gépekkel.”

Tóbi Viktor beleszületett a családi gazdálkodás világába. A 39 éves agrárszakember Füzesabonyban és Szihalmon segíti, fogja össze a gazdaság munkáját. Ehhez a tudnivalókat gyerekkora óta gyűjti, hiszen még gyerekként nyári munkák idején csöppent bele a mezőgazdaságba, majd ezt tudatosan építette tovább hivatássá az elmúlt 16 évben. 1500-1600 hektáros területen gazdálkodva őszi búzát, őszi káposztarepcét, őszi árpát és napraforgót termesztenek, és bár nem kukoricatermő vidék, azért mindig kerül a földbe tengeri is. Ehhez olyan területeket választanak ki, amelyek képesek legalább 8 tonna/ha termésre. A munkát a táblaszomszédoknak végzett integráció egészíti ki. Mindezt igényesen és az új megoldásokra nyitottan teszik.

Ezt segíti, hogy már veteránként vesznek részt búza és káposztarepce fajta- és technológiai kísérletekben. Próbálnak minden lehetőséget a legjobban kihasználni, olyan mezőgazdasági gépeket vetnek be, amelyek lépést tartanak az új technológiákkal, megbízhatóak, kimagasló területteljesítménnyel futnak. Mert szerintük csak így lehet versenyképes egy gazdaság.

2002-2003-ra nyúlik vissza a kapcsolatunk a New Holland mezőgazdasági gépekkel. Akkoriban egy másik márka koros betakarítógépeit használtuk, ezeknek se a megbízhatóságával, se szemminőségével nem voltunk megelégedve. Volt, hogy meghibásodás miatt álltak, amikor épp aratni kellett volna, vagy ha mentek is, akkor törték a szemeket. Égető szükség volt a gépcsere. Összehasonlítottunk több márkát és végül egy New Holland kombájnra, a TX66-ra váltottunk. Már az első évben láttuk, hogy jól választottunk. Az az egy New Holland kombájn egyedül olyan területteljesítménnyel dolgozott, mint a másik három együtt. A megbízhatóságáról pedig csak annyit, hogy 7 évig használtuk, ezalatt, ha jól emlékszem a legnagyobb javítást egy csapágycsere jelentette, ami pár órás megállás volt. Szerviz oldalról is kifogástalan kiszolgálást tapasztaltunk, így vettünk további 3 New Holland traktort is a következő két évben. Így érkeztek meg hozzánk a New Holland TL90, TM155 és TM190 típusú erőgépek.” Tóbi Viktor szerint általában nem a mezőgazdasági gépekre gondolnak, amikor azt emlegetik, hogy a világ felgyorsult, pedig ez ugyanúgy igaz a traktoroknál, kombájnoknál, munkagépeknél is. Épp ezért ügyelnek rá, hogy a korosodó erőgépeket megfelelő időközönként cseréljék. Ebben számít a gépkezelők tapasztalata is, de a legfontosabb, hogy egységes flottafejlesztésben gondolkoznak, azt nézik, hogy a meglévő feladatokra, az elérhető munkagépekkel melyik modell az ideális választás.

 

New Hollnad Agrotec Kft.
Tóbi Viktor

 

„Nem a gépparkot szeretnénk színesíteni új erőgépekkel. Úgy vásárolunk erőgépeket, hogy a lehető legoptimálisabb teljesítménnyel tudjunk dolgozni, kihasználjuk a munkagépeket, amik rendelkezésre állnak. A New Holland képes megadni azt a tudást és megbízhatóságot, aminek hála kimagasló minőségben, időre készülnek el a munkák a határban. Jelenleg ehhez 2 db TD5.115, egy T6.175, szintén 2 db T7.175 Auto Command és egy T7.245 Auto Command traktor teljesít szolgálatot nálunk. A CNHi gépcsoport palettájáról találunk még a flottában két Case IH Magnum 340 erőgépet is, valamint egy törzscsuklós Quadtrack 620 gépóriást, amivel nem csak nagy területen, de minimális talajterheléssel dolgozhatunk a földeken. A New Hollandjaink közül kiemelném a T7.245-öst, amivel szinte minden talajmunkát el tudunk gond nélkül végezni tavasszal-ősszel.

Egyre nagyobb szerep hárul nálunk a forgatás nélküli talajművelési technológiákra, különösen az őszi vetésű növényeinknél. Ennek megfelelően a T7.245-ös New Holland rövidtárcsával, magágy-előkészítő kompaktorral, szemenkénti vetőgéppel egyaránt dolgozik, de szerepet kap a sorközművelésben és betakarítás során a szállítási feladatokban is. A fokozatmentes váltóval mindez ráadásul kényelmesen végezhető el. Utóbbi üzemanyagot is spórol, de a gépkezelők is kedvelik, mert közúton, vetésnél vagy műtrágyaszórásnál sokkal kényelmesebb vele dolgozni. Mindent összevetve a gépkezelők a kényelmét és a tudását kedvelik a New Hollandnak, mi azt, hogy versenyképes gazdaságot építhetünk a gépekkel.”

 

„A New Holland mezőgazdasági gépeket precíziós gazdálkodásra tervezték, ami sokkal többet hoz, mint amibe kerül.”

Erősségként Tóbi Viktor azt emelte ki New Holland traktorjaikkal kapcsolatban, hogy ma már minden gépben ott a lehetőség, hogy a gazda kihasználja velük a precíziós gazdálkodás jelentette előnyöket. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gazdálkodó jócskán farag a költségeken.

„A legújabb New Holland traktorokban – T7.175AC, T7.245AC, illetve Magnum 340-esekben, Quadtrac 620-ban valós idejű, centiméteres pontosságú RTK korrekciót használunk a műholdas helymeghatározáshoz-robotkormányzáshoz. Ehhez a New Holland márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. saját RTK hálózatán, az AGROTEC RTK BLUE-n rendelkezünk előfizetéssel mind a 6 gép esetében. Az előbb felsorolt új erőgépek mind ISOBUS-osak, így műtrágya kijuttatásnál, permetezési munkáknál, vetésnél automata szakaszvezérléssel tudnak dolgozni a traktorok a munkagépekkel. A gyakorlatban is látjuk, hogy jelentős a megspórolt inputanyag. Ezeket a mezőgazdasági gépeket precíziós gazdálkodásra tervezték, ami sokkal többet hoz, mint amibe kerül évről-évre.”

 

New Holland CR kombájnok: az extra teljesítmény a magyar gazdáknak is jó

A kombájnok terén sem szakadt meg a közös történet az első New Holland TX66-ossal Tóbi Viktorék gazdaságaiban. Ma 3 darab CR9.80-as kombájn teljesít szolgálatot Szihalmon. A New Holland az új generációs CR széria megalkotásához felhasználta mindazt a tapasztalatot, amit 40 év alatt gyűjtött össze a kétrotoros, axiáldobos kombájnok gyártásában. Az eredmény nem maradt el, a módosított rotorokkal, töltődobbal 15%ot növeltek a teljesítményen, míg az áteresztőképesség és szemtisztaság az intelligens Opti Clean rostaszerkezetnek hála jelentősen megugrott. A kíméletes ikerrotoros cséplés és leválasztási technológiának hála a törtszemarányt is sikerült minimalizálni, ez a szériában kevesebb mint 1%. Tóbi Viktor szerint ez betakarítás idején kézzelfogható előny, főleg, hogy a NewHolland kombájnok – hála azerőteljes FPT motoroknak, a feladatokhoz megfelelő átütőerővel is rendelkeznek.

„Régebben használtunk nem rotoros kombájnt is, amit egyszerűen képtelenség volt úgy beállítani, hogy ne törje a szemeket. A New Holland kombájnokkal ez már a múlté. Amikor nincsenek nehezítő tényezők, a 3 három New Holland CR9.80 betakarítógéppel 100 hektár fölött tudunk learatni 7-8 tonnás búzát vagy épp őszi sörárpát. Ami lényeges, hogy ezek a kombájnok egyszerre erőteljesek, könnyen kezelhetőek és nagyon jó minőségben takarítják be a terményt. A szem tiszta és nagyon kevés a tört szem. Ez az értékét is növeli a termésnek, javítja a tárolhatóságot is” – emeli ki Tóbi Viktor.

 

A NEW HOLLAND SZERVIZELLÁTÁSÁBAN ITTHON SEM KELL CSALÓDNIUK A GAZDÁKNAK

Tóbi Viktor szerint New Holland gépekkel gazdálkodni nemcsak azért jó, mert a megbízhatóságuk állandó a traktoroknak, kombájnoknak, de az is, hogy itthon legalább ennyire stabil a márka csapata is, aki a gazdákkal kapcsolatban áll.

„Hosszútávon sikeres munkában gondolkozunk, amihez a gépek minősége lényeges szempont, de az is fontos, hogy megbízhatóak legyenek az értékesítők, szervizesek, akik az adott márkát képviselik. Szerencsére ezen a téren az AGROTEC Magyarországra egy rossz szavunk sem lehet, a füzesabonyi szervizközponttal bármit időre meg tudtunk eddig még oldani. Az alkatrészellátásuk jó, sok olyan kollégájuk dolgozik mind a mai napig, akivel még az első kombájn beüzemelésekor találkoztunk. A területileg illetékes gépértékesítővel, területi műszaki vezetővel, Varga Zsolttal is jó a kapcsolat. Ez olyan alap, amire építhetünk” – meséli Tóbi Viktor.

Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres, amire hosszú távon sikeres precíziós gazdálkodást alapozhat? Válassza a New Holland gépeket a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től! Gépértékesítőik országos lefedettséggel várják megkeresését!

www.agrotec.hu

 

Agrotec