fbpx

2023-as AGROmashEXPO és AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj eredményei

Írta: GÉPmax-2023/I. lapszám cikke - 2023 január 31.

2023-as AGROmashEXPO és AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj eredményei

Lezárult a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj pályázatainak értékelése. Ezúttal is digitalizáció, gépesítés, input/szolgáltatás kategóriákban lehetett nevezni. Az idei évben minden eddiginél nagyobb érdeklődés mutatkozott a megmérettetésre, de a már sokak által ismert gépszállítási problémák miatt sajnos az utolsó pillanatokban több jelentkező is visszalépett.

Ennek ellenére a Nemzetközi Nagydíjért gépesítés kategóriában nagy küzdelem alakult ki. A szokásosan kétkörös zsűrizés második fordulójában a szakma jeles képviselőiből álló grémium – komoly vitákat sem nélkülöző megbeszélés után – az alábbi döntést hozta: 3 pályázat nyert Nagydíjat, 5 Különdíjat kapott és 12-en Prémium oklevélben részesültek.

A Nagydíjasok, melyek közül 1 hazai és 2 nemzetközi díjat kapott

HAZAI TERMÉKFEJLESZTÉSI DÍJ – GÉPESÍTÉS KATEGÓRIÁBAN

• Fliegl Abda Gépgyártó Kft. – Fliegl HFW 25 000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya-injektálóval

A hígtrágyák optimális talajba juttatása napjainkra különösen fontossá vált. A centrifugálszivattyús Fliegl HFW 25 000 tartálykocsi a csatlakozó GUG 45 grúberes hígtrágya-injektálóval gazdaságos és termelékeny eszköz erre a célra. Mivel a folyadék mozgatása centrifugálszivattyúval igazán hatékony, a tartálykocsit ezzel szerelték fel, ez végzi a kijuttatást. A külső töltés – jellemzően elektromos centrifugálszivattyúval – lényegesen olcsóbban és gyorsabban kivitelezhető. A tartály ebben a termékkonstrukcióban nem nyomástartó edény, vékonyabb fallal készül, így kisebb önsúlyú, tehát nagyobb a hasznos tömege, és alacsonyabb az ára is. A gyorsabb feltöltés és kijuttatás miatt jelentősen rövidebb ciklusidők jellemzik, miáltal számottevően nagyobb lesz az eszköz szezonteljesítménye. A pótkocsira szerelt GUG 45 grúberes injektor a hígtrágyát közvetlenül a talajba juttatja, aminek megmozgatásával kitűnő felszívódást biztosít, illetve csökkenti a nitrogénveszteséget is.

Fliegl HFW 25.000 centrifugálszivattyús tartálykocsi

NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI DÍJ – GÉPESÍTÉS KATEGÓRIÁBAN

• Agrotec Magyarország Kft. – New Holland T4 F/N/V ültetvényes traktorszéria

Az új 80-120 LE közötti motorteljesítménnyel elérhető, 5 modellt felvonultató New Holland T4 F/N/V ültetvényestraktor-sorozat új, síkpadlós kabinkialakítása a piacon kapható legalacsonyabb motorháztetővel kombinálva egyedülálló stílust, kifogástalan kilátást és helykínálatot biztosít. A VisionViewTM fülke 71 dB (A), zajszintjével a legcsendesebb kategóriájában, mindez tovább növeli a kezelő kényelmét és biztonságát, ugyanakkor az exkluzív Blue CabTM 4 kabin kettős kabinszűrő rendszerrel szerelt. A közkedvelt 76 fokos bekormányzási szöget garantáló SuperSteer első híd mellett az új T4F traktorok rendelhetőek lesznek Standard bekormányzású verzióban is, illetve előreláthatóan 2023-tól a gyári kínálat kiegészül rugózott első híddal is. A magyarországi felszereltség része a 82 liter/perc átfolyást biztosító teljesítményű hidraulikaszivattyú, amelyhez akár 4 pár elektronikus vezérlésű hátsó hidraulikaszelep és oldalsó hidraulika-szeleptömb is párosítható.

New Holland T4F
New Holland T4 F/N/V ültetvényes traktorsorozat

• Axiál Kft. – Hetedik Generációs Fendt 728 Vario

A Fendt 700 Vario széria 7. generációjával a Fendt egy teljesen új fejlesztéssel jelentkezik, és egyúttal a teljesítményspektrumot 300 lóerőig is kiterjeszti. A 7,5 liter lökettérfogatú, 6 hengeres, AGCO Power motort teljesen újratervezték e teljesítménytartományhoz. Ezenkívül karbantartásmentes hidraulikus szelepemelő-tőkéket építettek be a motorba. A motor és a hozzá illeszkedő Vario sebességváltó alkotja az egy menettartománnyal rendelkező Fendt VarioDrive hajtásláncot. A hajtáslánc kiküszöböli a kézi váltás szükségességét a terep és a közút közötti váltáskor. A VarioDrive egyik előnye az intelligens vezérlésű összkerékhajtás. A Fendt iD innovatív, alacsony fordulatszámú hajtáskoncepció már ismert a nagy traktorok révén. A fő működési fordulatszám-tartományban a motor fordulatszáma csendes, 1400 és 1700 fordulat/perc között van. Az új Fendt 726 és 728 Vario már 1450 fordulat/percnél eléri a 60 km/h-s végsebességet. A 15 tonnáig terjedő megengedett össztömeg lehetővé teszi a traktor nehézvontatóként való használatát is. Az exkluzív Concentric Air System (CAS) ventilátor és hűtőrend szer a Fendt 1000 Vario modellből ismert, és következetesen alacsony fordulatszámra, kompakt felépítésre és üzemanyag-hatékonyságra lett tervezve. A teljesen integrált Fendt VarioGrip abroncsnyomás-szabályozó rendszer növeli a talajjal érintkező felületet, és akár 8 százalékkal növeli a vonóerőt.

Fendt 728 Vario
Fendt 700 Vario széria 7. generáció, 728 Vario típus

Különdíjban 1 hazai és 4 nemzetközi díjra pályázó részesült

HAZAI TERMÉKFEJLESZTÉSI DÍJ – INPUT/SZOLGÁLTATÁS KATEGÓRIÁBAN

• Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. – Szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozása és növelése ökológiai innovációval a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal való kezelésével

A Marton Genetics cégcsoport felismerte az MV Supary-ban rejlő csávázási lehetőségeket, miszerint a termékben található baktériumtörzsek endospórát képezve vetőmag-felületkezelésre alkalmas biológiai készítményt adnak. A csávázást követően, optimális környezetbe érkezve a spórák is kicsíráznak és osztódásnak, szaporodásnak indulnak, ezáltal kifejtik hatásukat. Amennyiben a csávázást követően a környezeti tényezők (hőmérséklet, nedvesség, savas közeg…) nem megfelelőek, a spórásodott mikrobák sértetlenek maradnak, és mindaddig ebben az állapotban maradnak, amíg a körülmények nem teszik lehetővé a szaporodásukat. A Marton Genetics által forgalomba hozott csávázott vetőmagok a magyar termelők számára lehetővé teszik a nagyobb és biztonságosan realizálható terméshozamokat.

NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI DÍJ – DIGITALIZÁCIÓ KATEGÓRIÁBAN

• KITE Zrt. – Pellenc digitális szőlőtermesztés

A Pellenc szüretelőgépeken elérhető digitális szolgáltatásoknak köszönhetően már a szőlőtermesztők is elindulhatnak a precíziós mezőgazdaság útján. A rendszer több elemből tevődik össze. A fedélzeti súlymérés valós idejű súlymérést tesz lehetővé, és csak a Pellenc Optimum szüretelő érintőképernyőjén jelenik meg. A pontos mérést a tartályonként elhelyezett 4 db szenzor biztosítja. A mérleg álló helyzetben, egyenes talajon legfeljebb 3, mozgás közben legfeljebb 5%-os eltéréssel mér. A második lehetőség a Telematics elnevezésű telemetria-vezérlődoboz beépítése. A központi vezérlő flottakezelést és távoli diagnosztikát biztosít. A funkciókat, melyeket a PELLENC CONNECT felhőszolgáltatáson keresztül lehet elérni, úgy, hogy az egyik részét a vásárló tudja használni, a másik részét pedig a forgalmazó. Prémium súlyméréshez, hozamtérképezéshez a korábban említett fedélzeti súlyméréshez szükséges felszerelés és a Telematics vezérlődoboz együttes megléte szükséges. A folyamatos precíz mérés a GPS-alapú helymeghatározással együtt egy pontos térképet készít a területről, amely megmutatja, hogy a termésmennyiség szempontjából menynyire heterogén a tábla.

Pellenc
Pellenc digitális szőlő termesztés

NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI DÍJ – GÉPESÍTÉS KATEGÓRIÁBAN

• Axiál Kft. – Horsch Leeb 6.300 VL önjáró szántóföldi permetezőgép

Az új Horsch Leeb VL önjáró permetezők újdonsága a rugalmasság és a maximális kényelem. A rugalmasság a tartályméretek, a fúvókavezérlések, és a hidraulikusan állítható széles nyomtávban, és a fokozatmentesen 2 méterig hidraulikusan emelhető hasmagasságban is megmutatkozik. Az 5000, 6000 vagy akár 8000 literes tartályméretek választhatóak, polietilén vagy nemesacél kivitelben. A CCS Pro vízrendszert nagy teljesítményű, 1000 liter/perces, rozsdamentes acélházas centrifugálszivattyú működteti, amelyet kiegészít egy dugattyús membránszivattyú is. Újdonság a PrecisionSpray pulzáló rendszer, amely az 50 cm-ként felszerelt elektromos szelepekkel képes akár fúvókánként is szakaszolni. Az igazi előnye a 20 Hz-en történő fúvóka zárás-nyitás (pulzálás), ennek segítségével 2-3 fúvókaméret kiváltható egyetlen fúvókamérettel, ugyanis a pulzálás intenzitásának csökkentésével-növelésével nagyon széles tartományban képes mennyiséget szabályozni – azonos cseppméret és nyomás mellett.

Horsch Leeb
Horsch Leeb 6.300 VL önjáró szántóföldi permetezőgép

• KITE Zrt. – JCB Fastrac Icon traktor

A JCB Fastrac iCon megtartotta az előző szériákból ismert Fastrac-ok műszaki tartalmát (magas közúti sebesség, kiváló komfort, univerzális felhasználhatóság), melyet most az új fülke emelte magasabb színvonalra. Az iCon széria új, kényelmesebb ülést, intuitív, tetszőlegesen konfigurálható kezelőszerveket és teljesen új fejlesztésű érintőképernyős monitort kapott. Az új monitor – amellett, hogy minden fontosabb traktorrészegység beállítható és ellenőrizhető rajta – ISOBUS II munkagépvezérléssel és saját navigációs rendszerrel rendelkezik. A traktor kompatibilis a John Deere Green Star rendszerével, és a KITE Zrt. RTK-hálózatának jelszolgáltatásával is üzemeltethető, így kielégíti a precíziós gazdálkodás erőgépektől megkövetelt műszaki igényt is.

JCB Fastrac Icon
JCB Fastrac Icon traktor Fliegl Abda Gépgyártó Kft.

• Vaderstad Kft. – Väderstad Proceed vetőgép

A Väderstad Proceed egy új kategóriájú vetőgép. Sortávolsága egyszerű átépítéssel 225 és 750 mm között állítható, így például gabonafélék, repce, kukorica, borsó és egyéb magok vetésére egyaránt alkalmas. A központi magtartályból érkező mag a magleválasztást követően a jól bevált PowerShoot technológiára van bízva. A vetőmag–talaj-kapcsolatot és tőtávtartást magfogó kerék segíti. Az elektromos hajtású soregységekkel a soronkénti magszámlálás, elzárás, mennyiségvezérlés, kalibrálás, vetésellenőrzés egyszerre valósul meg. Magasabb csírázási arányt, gyorsabb kelést, egyenletesebb állományt, így jobb kondíciójú és fejlettségű növényeket eredményez. A vetési pontosság új szintet jelent a gabonatermesztésben. A Proceeddel lehetőség nyílik a termesztett növények teljes skálájának vetésére a különböző művelési rendszerekben, kevesebb vetőmag és műtrágya használata mellett, mely így idő- és költségmegtakarítással jár, és hatékonyságnövekedést eredményez.

Väderstad Proceed vetőgép
Väderstad Proceed vetőgép

Prémium oklevélben részesült 4 hazai és 8 nemzetközi díjra pályázó

HAZAI TERMÉKFEJLESZTÉSI DÍJ – GÉPESÍTÉS KATEGÓRIÁBAN

  • ABZ Innovation Ltd. – ABZ Innovation L10 permetező drón

HAZAI TERMÉKFEJLESZTÉSI DÍJ – DIGITALIZÁCIÓ KATEGÓRIÁBAN

  • Afflield Kft. – MachineryGuide BSC ISOBUS controller és BSC EXT modul
  • Axiál Kft. – mAXI-NET 2.0

HAZAI TERMÉKFEJLESZTÉSI DÍJ – INPUT/SZOLGÁLTATÁS KATEGÓRIÁBAN

  • Terragro Kft. – BIOFIL® Klíma talajoltóbaktérium-készítmény

NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI DÍJ – GÉPESÍTÉS KATEGÓRIÁBAN

  • Agri Cs Magyarország Kft. – CASE IH Puma 260 AFS Connect
  • Agrotec Magyarország Kft. – New Holland by Macdon fl exibilis gabonaadapterek
  • Amazonen-Werke Kft. –Tyrok 400 féligfüggesztett váltvaforgató eke
  • Axiál Kft. – Berthoud Sniper kamerás gyomfelismerő rendszer
  • Fliegl Abda Gépgyártó Kft. – Fliegl KDS 260 Muck Kontroll láncos trágyaszóró
  • KITE Zrt. – JCB 524-70 AGRI PRO teleszkópos rakodógép
  • Lemken Hungária Kft. – Lemken Solitair DT vetőgép-kombináció
  • Multiva Magyarország Kft. – Multiva eForte vetőgép

Összeállította: Farkas Imre

Fotók: https://termekfejlesztesidij.hu/