fbpx

Traktorosok halálos balesetei a szomszédban és itthon

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 04.

Két halálos traktorbaleset történt május végén Szlovákiában, a Besztercebányai kerületben. Mindkét esetben idős férfi vezette a munkagépet, a beleset következtében életüket vesztették.

 

Vihnye községben egy 66 éves sofőr szenvedett halálos balesetet

Május 31-én az esti órákban a férfi egy dombra próbált az erőgéppel felhajtani, melyhez vontatmány volt csatolva, azonban az megcsúszott és az árokba borult. A sofőr súlyos sérüléseket szenvedett, a helyszínen életét vesztette.

 

Mezőgazdaság, halálos baleset
Mezőgazdasági vontató, halálos balesete (Fotó: Szlovák Rendőrség)

 

Fülekpilisen hasonló baleset történt pár nappal előtte

Ott egy 80 éves sofőr szintén dombra akart felmenni munkagépével, amikor kicsúszott a keréknyomból, ennek következtében pedig felborult. A 80 éves traktoros is belehalt a sérüléseibe.

 

Az eljárás még folyamatban van

A rendőrség még vizsgája, hogy a sofőrök voltak-e valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt, illetve a munkagépek műszaki állapotát.

A traktorok jellemzően nem a legújabb, biztonsági berendezésekkel felszerelt termékek voltak, műszaki állapotuk – a baleset hatásaitól független – ránézésre nem érték el kiváló minősítést.

 

Mezőgazdaság, halálos baleset
Szintén egy mezőgazdasági vontató, mely kapcsán halálos baleset történt (Fotó: Szlovák Rendőrség)

 

Traktoros balesetek hazánkban is vannak, van köztük halálos is

Május elején egy traktor egy 28 éves kerékpárost ütött el Debrecen közelében egy földúton haladva. A férfi a munkagép alá került, mely magával sodorta. A balesetben a fiatal férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Áprilisban egy traktoros a vasúti átjáróban a sínekre hajtott Újfehértónál, ahol ütközött egy személyvonattal. A baleset következtében a mozdony a másik sínpárra lökte a mezőgazdasági munkagépet, melybe belerohant a szemből érkező másik szerelvény.

A baleset során a traktoros életét vesztette, az egyik mozdonyvezető és öt utas megsérült. Az eseménnyel kapcsolatban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője jelentkezett be.

A vasúti átjáró fénysorompóval volt biztosítva, a vizsgálatok szerint előírásszerűen működött, a traktor a tilos jelzés ellenére hajtott az átjáróba.

 

Előtte illegális migránsokat szállító traktor pótkocsija borult fel, miután egy kamionnal érintőlegesen ütközött.

 

Forrás: police.hu és ujszo.com