fbpx

Fókuszban a pontosság, a minőség és a környezetvédelem

Írta: GÉPmax-2021/III. lapszám cikke - 2021 június 04.

A Covid-19 átírta a rendezvénynaptárt, így a SIMA szakkiállítást a SIMA Innovációs Díj seregszemléjét a digitális térben tartották meg. Az idén bemutatott újítások mindegyike nagyon kézzelfogható, és az ágazat minőség iránti elkötelezettségét és dinamizmusát mutatja. Az innovációk egy része a felhasználók munkakörülményeinek javítására és a gazdaságok műszaki és gazdasági teljesítményének növelésére irányulnak.

A fejlesztések harmadik vonala az alkalmazások pontosságával, a munka minőségével, valamint az agrár-ökológia és a környezetvédelem fokozódó figyelembevételével kapcsolatos. A digitális technológia itt is gyakran áll az ebbe a trendbe tartozó innovációk mögött, mivel hozzájárul a berendezések és folyamatok javításához, és más innovációkkal kombinálódik.

 

Mezőgazdaság, innováció
A Scalpwin® mechanikusan elpusztítja a növényzetet, elősegíti a szármaradványok
bomlását, szakkiállítást (Fotó: SIMA)

Fókuszban az agrár-ökológiai átmenet és a környezetvédelem

Az alkalmazások pontossága alapvető kihívás, ami már a precíziós gazdálkodás kezdete óta nyilvánvaló. Az inputadagok módosításának lehetősége megköveteli, hogy a gépek megbízhatóan tudják ezeket az inputanyagokat szállítani és elosztani. Az elmúlt években több innováció is nagymértékben javította a kijuttatások pontosságát és az elvégzett munka minőségét. Ám az idén javasolt újítások új perspektívákat nyitnak a talajművelés, a vetés, sőt a növényegészségügy terén is, új szempontok feltárásával. Általánosságban a környezeti teljesítmény javítása egyre nagyobb figyelmet kap, és néhány ötletes újítás is megjelenik. Így az Agrowin kifejlesztette a Scalpwint, amely egy független tárcsákkal rendelkező eszköz, amely a teljes talajművelési szélességben 2 cm mélységig alapos kapálást végez.

Ez a Scalpwin® mechanikusan elpusztítja a növényzetet, elősegíti a gyommagvak csírázását, a szármaradványok bomlását, azok talajjal való átkeverését.

A vetés területén és a komplex takarónövény-borítás lehetővé tétele érdekében a Sky agriculture az Easydrill vetőgépével olyan eszközt kínál, amely lehetővé teszi többféle vetőmag elvetését, trágyázási lehetőséggel együtt. Ez az eszköz komplett vetőegységekből áll (tartályok, adagolóegységek és vetőkarok), amelyekkel különböző dózisban, sűrűségben és mélységben lehet vetni. Mivel ezt a vetőgépet az Isobus vezérli, az egyes növényekhez kapcsolódó adatok összegyűjthetők és feltérképezhetők.

 

Mezőgazdaság, innováció
Az Easydrill olyan eszköz, amely lehetővé teszi többféle vetőmag elvetését, trágyázási
lehetőséggel együt (Fotó: SIMA)

 

Az Amazone a maga részéről a Fertispotot kínálja, amely lehetővé teszi a műtrágya és a vetőmag kiosztásának összehangolását. A műtrágya minden egyes adagját tangenciálisan helyezik a kettős tárcsás csoroszlyába, közvetlenül a vetőmag mellé. Ez a műtrágyakiosztás szinkronban van a precíziós pneumatikus vetőgép vetőmag-kiosztásával, függetlenül a vetőmag sűrűségétől és a haladási sebességtől.

Ami az ásványi műtrágyák kijuttatását illeti, az elmúlt tizenöt évben nagy előrelépés történt, köszönhetően a szórótárcsák jobb ismeretének. A Sulky, ennek a fejlődésnek az egyik úttörője, folytatja munkáját a Speed Control rendszerrel, amely figyelembe veszi a traktor haladási sebességének változásait, és így fenntartja a szórás szabályosságát.

A növényvédelmi berendezések, és különösen a permetezőgépek tekintetében az innováció elengedhetetlen ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a felhasznált termékek mennyiségét és hatását. A Hardi csoport kínálja az R-Activot, egy új rendszert, amely a permetezőgép különböző funkcióit vezérli. Ez a vezérlés nagyobb reaktivitást és olyan innovatív funkciókat kínál, mint például két szivattyú összekapcsolása a nagy áramlási sebesség elérése érdekében, vagy e szivattyúk szétkapcsolása két különböző funkció egyidejű biztosítása érdekében (permetezés és tartálykeverés vagy -öblítés).

Egy másik fejlesztés az adagolással, és különösen az adagok növényzet mennyiségéhez való igazításával kapcsolatos. Ezt kínálja a SmartApply az intelligens permetezésvezérlő rendszerével: egy Lidar típusú érzékelő folyamatosan három dimenzióban méri a lombozat térfogatát, és automatikusan az egyes fúvókák áramlási sebességét a lombozat térfogatához igazítja. Nyilvánvaló, hogy ha nincs növekedés, a fúvóka leállítja a termék permetezését, míg a többi fúvóka folytathatja a permetezést, ha van körülöttük növényzet.

 

Mezőgazdaság, innováció
A Zürn Top Cut Collect – egy új mechanikus gyomirtási módszert (Fotó: SIMA)

 

A kémiai növényvédelem mellett a szántóföldi higiéniai célú újítások is léteznek. A Zürn harvesting például kifejlesztette a Zürn Top Cut Collectet, egy új mechanikus gyomirtási módszert. Ez a spirál alakú orsókkal kombinált, dupla pengés vágórendszer levágja a termés fölé emelkedő gyomok tetejét. Egy szállítószalag-rendszer összegyűjti a gyomnövény virágait és magvait egy tartályba, és elszállítja azokat a megsemmisítés helyére. Rendszeres alkalmazás esetén ez az eljárás jelentősen csökkenti a gyommagok állományát a talajban, és korlátozza a gyomirtó szerekkel szembeni rezisztencia kialakulását.

A műveletek pontossága és az elvégzett munka minősége lényeges tényező a betakarítás idején. Ezért a korai takarmánykaszáláshoz a Pöttinger kifejlesztette a Flowtast rendszert. Ez az eszköz jobban alkalmazkodik a talajviszonyokhoz, legyen az nedves vagy göröngyös, a hidraulikus felfüggesztés pedig még barázdák, lyukak és göröngyök esetén is kifogástalan gyűjtési minőséget biztosít, a talajnak a takarmányba való minimális bekerülésével.

 

Mezőgazdaság, innováció
Pöttinger kifejlesztette a Flowtast rendszert
, mely jobban alkalmazkodik a talajviszonyokhoz (Fotó: SIMA)

 

A széna betakarításakor a szárításnak köszönhetően magas minőség érhető el – az időjárással kapcsolatos kockázatok és az energiafogyasztás csökkentése mellett. A Base ezt a fajta megoldást kínálja, amely egyesíti a rendszer teljesítményét és az Agrivoltaizmus terméket. A megoldás a takarmányszárítási műveletek javítására és biztosítására egy napelemes érzékelőt használ, amelyet olyan napelemekkel kombinálnak, amelyek villamosenergia-termelése továbbértékesíthető. A rendszer teljesítménye javul, mivel a fotovoltaikus panelek hatékonysága nő, mivel a szénaszárításhoz használt levegő keringése hűti őket.

A mezőgazdasági gépek környezeti hatásai tagadhatatlanok, és a jelöltek listáján szereplő néhány innováció célja, hogy a munka minőségén és pontosságán keresztül csökkentse ezeket a hatásokat. A „holt teher” csökkentésével, illetve a felhasználás kombinálásával is megpróbálhatjuk csökkenteni a hatásukat, különösen az úthasználat csökkentése érdekében.

Így a Dangreville egy új anyagot kínál a mezőgazdaságban az Optimum 100 MC alvázhoz: egy kompozit anyagból készült monoblokkot, amelyről azt állítja, hogy 2 tonnát takarít meg egy 3 tengelyes billenőplatós üres tömegéhez képest, miközben megőrzi a pótkocsi robusztusságát.

A Deguillaume a Fusion pótkocsival kínál másik lehetőséget, hogy a folyékony és szilárd termékek szállítását egy pótkocsin tudja kombinálja. Ezt a megoldást kifejezetten a mezőgazdaság szállítási igényeinek megfelelően tervezték. Elkerülhetőek az üres fuvarok, az optimalizált szállítás csökkenti az úton töltött időt, időt takarít meg, és csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.

 

A szerzők – Christian Huyghe, a zsűri elnöke, valamint Stéphane Chapuis és Gilbert Grenier, a SIMA technológiai tanácsadói és a zsűri előadói – írásai alapján összeállította: Fodor Mihály