fbpx

Egészségvédelem és biztonság – innovációk a SIMA-ról

Írta: GÉPmax-2021/III. lapszám cikke - 2021 június 03.

A pandémia miatt a SIMA szakkiállítást és a SIMA Innovációs Díj seregszemléjét digitális formában szervezték meg ebben az évben. Ennek ellenére számos gyártó örömmel nevezte be újításait a SIMA Innovation Awards e különleges kiadására. Az innovációk a felhasználók munkakörülményeinek javítására, biztonságára is irányultak.

Idén jól megfigyelhető volt, sokkal inkább, mint a korábbi kiírásoknál, hogy a gyártók megmutatták fantáziájukat a balesetek és a mozgásszervi megbetegedések kockázatának csökkentése és a géphasználat kényelmének javítása érdekében.

 

Mezőgazdaság, innovációk
A Krone pedig az Xcollect adapterhez Comfortcovert kínál
(Fotó: SIMA)

Megoldások a balesetek kockázatának csökkentésére és az egészségre gyakorolt hatások korlátozására

Ebben a kiírásban számos újítás a közúti balesetek kockázatának csökkentésére összpontosít. A mezőgazdasági gépek mérete, a megtett távolságok és a konvojok sebessége egyre nő. A közúti balesetek kockázata, különösen a harmadik féllel történő baleseteké sajnos a gyakorlat és a gépméretek e tendenciájával együtt nő. Az egyik fejlesztés a mezőgazdasági járművek fékezésének javításához kapcsolódik, egyrészt a BPW France által javasolt mechanikus, terhelésfüggő fékerő-szabályozóval, másrészt a Poclain Hydraulics által javasolt VBT kétvezetékes fékrendszerrel.

Ezután komoly aggályok merülnek fel egyes gépalkatrészek, például a kukorica-vágóasztalok veszélyességével kapcsolatban. A vágóasztalvédő eszközök hatékonyságának javítása és mindenekelőtt annak biztosítása érdekében, hogy valóban használják őket, bizonyos újításokat a gép állandó tartozékává tesznek, és a vágóasztalok lehajtásakor helyezik be őket. A CLAAS például az ORBIS gépsorozathoz integrált védőberendezést, a Krone pedig az Xcollect adapterhez Comfortcovert kínál.

Mindkét esetben az adapterek elülső és oldalsó védőburkolata teljesen a gépbe van integrálva, hogy csökkentse a személyi sérülés kockázatát egy harmadik féllel való ütközés esetén, és növelje a gépek láthatóságát.

Egy másik probléma, amely a járművezető felelősségét terheli, az út sárral való beszennyezése a szántóföldről való kilépéskor. A Hydrokit ezért egy automatikus keréktisztító-rendszert javasol, amely egy víztartályból, a sárvédők alá épített fúvókatartókból és egy terminálból áll, amely a gép előrehaladásakor vezérli a különböző tengelyek tisztítását, hogy a gép mindig ugyanazon a helyen legyen lemosva, mielőtt az útra fordul.

 

Mezőgazdaság, innovációk
Egy automatikus keréktisztító-rendszer (Fotó: SIMA)

 

Az állattenyésztő vagy -tároló létesítményekben is lehetséges további balesetveszély

Ilyen például a teleszkópos rakodók instabilitása, amelyet a rakomány kiegyensúlyozatlansága okozhat az emelés magasságával, a jármű sebességével és a kanyarodással együtt. Ezt az instabilitást súlyosbíthatják a járművezető cselekedetei vagy a kritikus helyzet elkerülését célzó automatikus berendezések. A CLAAS a TORION rakodógépen erre kínál választ: a gép stabilitásának növelésére tervezett „Sinus” felépítés és egy intelligens biztonsági berendezés kombinációját. Ennek a biztonsági rendszernek az innovációja abban rejlik, hogy képes előre jelezni az egyensúlyhiányos helyzeteket, és veszély esetén lelassítja a hidraulikus mozgásokat.

A Merlo kínálja az ASCS (adaptív stabilitásszabályozó rendszer) rendszerét, amely az automatikus munkagép-felismerést egy olyan kijelzővel kombinálja, amely a vezető számára mutatja a beállítási paramétereket és a terhelési diagramot. A diagram alapján megjeleníti a mozgás határait, figyelembe véve a használt eszközt és a terhet. A kezelő különböző műveleteket vagy értékeket, például a gémkinyúlás és az emelési magasság határait tárolhatja.

Még a legfejlettebb biztonsági berendezésekkel felszerelve is ezek a rakodók olyan gépek, amelyek képzést és szaktudást igényelnek. Ennek az igénynek a kielégítésére az MSA Auvergne kifejlesztett egy képzési és önértékelési csomagot a felhasználók számára. A „Szeretem biztonságosan használni a teleszkópos emelő- és rakodógépeket” címet viselő csomag jól összpontosít a mezőgazdaságban használt géptípusokra.

 

Mezőgazdaság, innovációk
Ötletes kijelző, lehetővé teszi, hogy a betakarítógép vezetője egyértelmű jelzéseket adjon a
traktor vezetőjének (Fotó: SIMA)

 

A munka során a mezőgazdaságban az ütközések és a balesetek kockázata is magas. A betakarítógépek és a pótkocsivontató traktorok vezetői közötti félreértések kockázatának csökkentése érdekében a Hydrokit az Assist’Loadot ajánlja, amely egy egyszerű és ötletes készlet egy kijelzővel, amely lehetővé teszi, hogy a betakarítógép vezetője egyértelmű jelzéseket adjon a traktor vezetőjének (gyorsítás, lassítás, tele a pótkocsi).

Az eszközök összekapcsolása és szétkapcsolása szintén fontos feladat. A Vendro rendterítőkhöz a Kronea Dynamic támasztékállványt kínálja, amely az állvány kihúzása után a hárompontról lekapcsolja az eszközt. Ez azt jelenti, hogy helytelen fel- vagy lekapcsolás esetén nem áll fenn annak a veszélye, hogy a rendterítő a traktorhoz szorítja a kezelőt, vagy hogy a kezelő megsérül, amikor az eszköz mögött halad.

Anélkül, hogy baleseti sérülést okozna, a mezőgazdasági gépek használata az MSD-k (izom- és csontrendszeri megbetegedések) révén egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezek a rendellenességek az ismétlődő mozgásokhoz és/vagy a nehéz terhek nem megfelelő testtartással történő cipelését igénylő műveletekhez kapcsolódhatnak. A Krone a hálótekercsek körbálázókra történő rakodásának javítása érdekében megtervezte a Krone Easynetet, egy rakodókocsit, amely megkönnyíti a bálahálók elhelyezését a gépben.

Miközben a gépeknek egyre biztonságosabbá és kényelmesebbé kell válniuk, elsődleges feladatuk továbbra is a termelékenység és a magas színvonalú munka biztosítása a felhasználók igényeinek megfelelő sebességgel, a környezet tiszteletben tartása mellett.

 

A szerzők – Christian Huyghe, a zsűri elnöke, valamint Stéphane Chapuis és Gilbert Grenier, a SIMA technológiai tanácsadói és a zsűri előadói – írásai alapján összeállította: Fodor Mihály