fbpx

Belarus traktorújdonságok bemutatója Mátészalkán

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 29.

A mátészalkai székhelyű Crystal-Trade Kft., mint a Belarus-Traktor Kft. hivatalos márkakereskedője, a Belarus traktorok hazánkban bevezetésre kerülő idei újdonságaiból tartott bemutatót március közepén.

A várakozáson felüli érdeklődéssel kísért tájékoztató alkalmával, az új traktorok részletes bemutatása előtt néhány mondatban ismertették a megjelentekkel a garanciális szolgáltatásokat, illetve a beszerzési lehetőségeket. A forgalmazó képviselői külön kiemelték az eredeti gyári alkatrészek alkalmazásának fontosságát, illetve biztosították a felhasználókat a zavartalan háttérellátásról.

A tájékoztató után a telephelyen mutatták be részletesen az új Belarus erőgépeket, amelyek közül a “4-es” sorozat három típusát emelnénk ki.

A Belarus-952.4 típus a Minszki Motorgyár által gyártott, 95,2 lóerő teljesítményű, 4 hengeres, turbófeltöltéses, intercooler, közvetlen befecskendezésű dízelmotorral készül. Az erőátvitelről a 952 típusokban megszokott 14/4 fokozatot biztosító szinkronizált sebességváltó gondoskodik. A Donaldson gyártmányú levegőszűrőhöz, a hűtőradiátorhoz és az akkumulátorokhoz könnyű, gyors hozzáférést biztosítottak az új, hátra felhajtható orr-résszel. Légkondicionált vezetőfülkéje még a régi változatú MTZ biztonsági fülke, de már szinte csak az új ” .4-es” sorozat kijelző- és kezelőrendszereivel szerelve. A rendezvényen az új erőgépet természetesen be is indították, így a motorja járásáról néhány Belarus traktort üzemeltető gazdálkodó első hallásra is elismeréssel beszélt.

A 1523.4-es változat egy hathengeres, elektronikus befecskendezésű, Common Rail TierlIIA kategóriájú, 151 LE teljesítményű dízelmotorral szerepelt, amely ugyancsak minszki gyártmány. A gyár ezt a modellt, megrendeléstől függően, Deutz márkájú, 161 lóerős motorral is szállítja. A Belarus 1523.4 sebességváltója teljesen szinkronizált kivitelű, 16/8 fokozatban biztosítja a különböző sebességtartományok elérését a közel hat tonnás erőgépnek. A bemutatott új Belarus traktorok között a 200 lóerő feletti kategóriát a hazánkban idén újdonságnak számító 2022A típus képviselte. Ez a nagyteljesítményű univerzális erőgép frontfüggesztéssel és teljesítményleadó tengellyel is rendelkezik, és a 1523.4-es változathoz hasonlóan kétféle, minszki és Deutz gyártmányú, hathengeres, turbófeltöltéses motorral szerelik; előbbi 212, míg a német motor 214 lóerő teljesítményt biztosít.
A 1523.4 és a 2022.4 hasonló kialakítású vezetőfülkéjét légkondicionáló berendezéssel is felszerelték, illetve mindkét változat hátsó függesztőrendszerének hidraulikus mozgatását kintről, hátulról elektronikusan vezérelhetővé tették.
A bemutatón szintén nagy érdeklődés övezte a hazánkban már évek óta kapható Belarus-1221.3 típusú összke-rék-meghajtású univerzális mezőgazdasági erőgépet, amelyről a megjelentek közül a felhasználók többéves, kedvező üzemeltetési tapasztalatokat osztottak meg a résztvevőkkel. Természetesen más, régóta népszerű típusok, mint pl. a 820.4 vagy az utóbbi években igen elterjedt 892.2 is megtekinthető volt a bemutatón.

Farkas Imre