fbpx

A JCB bemutatja a FASTRAC ‚ICON’ rendszert

Írta: GÉPmax-2022/IV. lapszám cikke - 2022 szeptember 01.

A JCB új Fastrac 4000-es és 8000-es sorozatú traktorokat dobott piacra teljesen új elektronikai infrastruktúrával, amely nagyobb teljesítményt és kényelmet biztosít, miközben a gépkezelőknek példátlan választási lehetőséget biztosít a gép kezelésében.

AZ ÚJ FASTRAC ICON KEZELŐI KÖRNYEZET HÁROM FŐ JELLEMZŐVEL RENDELKEZIK:

iCONFIGURE – személyre szabott vezérlési élményt teremt minden kezelő számára. iCONNECT – a fejlett precíziós mezőgazdasági technológia integrálása.

iCONTROL – az új hajtásláncszoftverrel újradefiniálja a kezelést.

A 175 LE és 348 LE (133 kW és 260 kW) teljesítményű Fastracok az új iCON kartámasszal és érintőképernyős kijelzővel rendelkeznek, amely kiemelkedő rugalmasságot biztosít a vezérlés kiosztásában és a kezelői információkban. Emellett új sebességváltó-vezérlési stratégiája a maximális kezelői kényelmet és a hajtáslánc hatékonyságát biztosítja. A traktorok teljesen integrált ISOBUS-szal, precíz JCB GPS-vezérléssel és munkagép-vezérlő alkalmazásokkal is kaphatók. Ezek minimalizálják a további kijelzők szükségességét.

AZ ÚJ JCB FASTRAC ICON TRAKTOROK JELLEMZŐI:

  • Új iCON kartámasz állítható pozíciójú, 12 colos, színes érintőképernyős kijelzővel.
  • Opcionális integrált ISOBUS a hatékony munkagépek érintőképernyős vezérléséhez.
  • Teljesen integrált GPS-vezérlés és precíziós gazdálkodási alkalmazási lehetőségek.
  • Intelligens sebességváltó-vezérlés a hajtáslánc hatékonyságának és a kezelői kényelemnek a növeléséhez.
  • Egyedülálló választás a „klasszikus” és a „pro” joystickos sebességváltóvezérlési formátumok közül.
  • Többfunkciós kiegészítő joystick konfigurálható gombokkal, billenő és x-y hidraulikus vezérlőkkel.
  • Memória akár 50 különböző vezérlési profilhoz a különböző gépek és kezelők számára.
  • A JCB Headland Turn Assist mostantól akár 50 egyedi, egyenként akár 50 lépést tartalmazó szekvenciát is tartalmazhat.
  • Új, automatikus vezérlésű légkondicionáló napenergia-terhelés- és hőmérséklet-ellenőrzéssel.

AZ ICON KARTÁMASZ

Az új Fastrac iCON modellek középpontjában egy új elektronikai infrastruktúra áll, amely lehetővé teszi számos modern technológiai funkció teljes körű integrálását alap- vagy opcionális felszerelésként.

Ennek a fejlesztésnek a legnyilvánvalóbb megnyilvánulása az új iCON ülésre szerelt kartámasz és a 12 hüvelykes színes érintőképernyő, amely a könnyű áttekinthetőség érdekében a kezelőszervek elé helyezhető vagy oldalra tolható, hogy a Fastrac a nagy szélvédőjén keresztül maximális kilátást biztosítson.

 konzolon található egy új fő joystick; hozzárendelhető RGB LED színkódolt karok, amelyek az elektromos vezérlésű szelepek arányos vezérlését biztosítják; PTO és hátsópont-emelő vezérlők; egy kiegészítő joystick; kemény billentyűk, valamint egy kódolótárcsa, amely az érintőképernyő használatának tapintható alternatívája.

 hidraulikafunkciók szabadon hozzárendelhetők az öt fő joystickgombhoz, valamint a négy gombot és billenőkapcsolót tartalmazó négyirányú kiegészítő joystickhoz, amely LED-es háttérvilágítással azonosítja, hogy melyik vezérlőhöz melyik szelep van hozzárendelve.

A JCB új, nagy felbontású, 12 hüvelykes érintőképernyős kijelzője öt képernyőn, tiszta, éles grafikával jeleníti meg a legfontosabb információkat, az alapvető futóképernyő elrendezését úgy tervezték, hogy a jelenlegi Fastrac-felhasználók számára ismerős legyen.

A jobbra lapozással egy részletesebb futóképernyő jelenik meg, amely akár hat elülső/hátsó elektromos vezérlőszelep beállításait is tartalmazza; további kettő megtartja a jármű állapotára vonatkozó alapvető információkat, miközben távoli kameranézetet és egy ISOBUS 2 univerzális terminál képernyőt biztosít; egy ötödik képernyő pedig a JCB új műholdas vezetési és precíziós gazdálkodási opcióit mutatja be.

A vezető előtt egy új, 7 colos, teljesen digitális műszerfali kijelzőn a sebesség és a motor fordulatszám kijelzése, valamint a jármű állapotára vonatkozó alapvető információk jelennek meg.

VÁLTÓVEZÉRLÉS KIVÁLASZTÁSA

Az intelligens sebességváltó-vezérlés egy új, sebességalapú rendszer, amely lehetővé teszi a kezelő számára, hogy beállítsa a kívánt haladási sebességet, és a traktorra bízza a nehéz munkát, a motorfordulatszám és a sebességfokozat kiegyensúlyozását, hogy változó terhelés mellett is elérje ezt a sebességet.

A további kényelem érdekében a joystick- és a pedálos vezetési módot többé nem kell előre kiválasztani – automatikusan kiválasztódnak, amikor bármelyik kezelőszervet használják. Emellett egy egyedülálló funkció lehetővé teszi a kezelők számára, hogy két bemeneti konfiguráció közül válasszanak, amikor a sebességváltót a joystickkal vezérlik.

A jelenlegi Fastrac-kezelők a Classic beállítást részesíthetik előnyben, a talajsebességet a joystick balra és jobbra mozgatásával változtatva, az irányt pedig előre és hátra mozgatásával választva.

A Fastrachoz újonnan csatlakozó kezelők az új JCB Pro formátumot részesíthetik előnyben, amely ezeket a funkciókat átváltja – így a talajsebesség megváltoztatásához nyomja előre és húzza hátra, az előre/hátra váltó működtetéséhez balra mozdítsa el a botkormányt, a sebesség nagyon finom beállítását biztosító új görgős hüvelykujjkapcsoló bekapcsolásához pedig jobbra mozdítsa el.

ISOBUS ÉS PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS

A Fastrac iCON traktorok új elektronikai infrastruktúrája lehetővé teszi a hátsó és az elülső munkagépek ISOBUS vezérlését a 12 hüvelykes érintőképernyőn megjelenő közös grafikus felület segítségével, a kiegészítő joystick pedig további lehetőségeket biztosít a testreszabott vezérléskiosztására.

Teljesen integrált GPS-vezérlőrendszer is rendelkezésre áll, amely egy Novatel Smart-7 vevőből, egy kormányvezérlőből és egy felhasználói felületből áll, a szakaszvezérlés és a változó sebességű vezérlés pedig feloldható opcióként érhető el. Alternatívaként a GPS Ready opció előkészíti a Fastracotaz utólagos vezetési és precíziós gazdálkodási megoldásokhoz.

A gépkezelőknek további előny a JCB Rapid Steer, amely csökkenti a kormánykerék elfordításainak számát a fordulóknál és más manőverekhez. A négykerék-kormányzású Fastrac 4000-es sorozatú traktorokhoz pedig elérhető a JCB egyedülálló Twin Steer rendszere, amely egyedi tengelyirányítást biztosít az ágyásokban termesztett nagy értékű növények rendkívül pontos munkagép-pozicionálásához.

KEZELŐI KÉNYELEM ÉS KOMFORT

Új, teljesen automatikus vezérlésű klímaberendezést vezettek be, amely napenergia-terhelésérzékelővel és a fülke környezeti hőmérsékletének ellenőrzésével kiegészítve gyorsan és hatékonyan reagál a változó körülményekre, és fenntartja a kényelmes munkakörnyezetet.

A tárolást a kezelőtől jobbra található tálca és pohártartó, a kartámaszon elhelyezett tárolódoboz és a tágas Command Plus fülke hátsó részén található rakományhálók javítják, kiegészítve az ülés alatti fiókot vagy hűtődobozt.

Az érintőképernyővel vagy manuálisan kapcsolható gombokkal történő médiavezérlés fokozza a traktor csatlakoztathatósági jellemzőit: a rádiós fejben egy USB-port a médiához, két nagyáramú töltő-USB a segédtálcában, és egy adatátviteli USB-port a kartámasz rekeszében.

A végső kényelem érdekében csúcsminőségű, légrugós ülést vezettek be, amely fűtéssel és szellőzéssel is rendelkezik, és amely a Field Pro és az új Pro Line opciós csomagok részeként kapható. Ez utóbbi akkor érhető el, ha az első összekötő-szerkezetet is felszerelik, és számos fejlesztést kínál a vezetőfülkéhez. Továbbá LED-es közúti és kiegészítő fényszórókat, kettős fényszórókat és egy, a Hill Hold és a 2WD Traction Control rendszerből álló közúti teljesítménycsomagot.

Fodor Mihály