fbpx

Új CLAAS nagy területteljesítményű kaszák szársértő nélkül

Írta: Szerkesztőség - 2022 augusztus 31.

A DISCO 1010 TREND / COMFORT modellekkel a CLAAS bemutatja a piacon elérhető legszélesebb, függesztett, teleszkópos kar nélküli kaszákat. A két tömegközéppontban függesztett karnak köszönhetően páratlanul kompakt gépekkel biztonságos a közúti közlekedés a 2021-ben bemutatott vektoros összecsukási rendszernek köszönhetően. A gyártó további új funkciókat is bemutat a DISCO 8500 TREND és DISCO 9300 TREND típusokon.

Az új vektoros összecsukási rendszer a CLAAS DISCO 4400 CONTOUR kaszán mutatkozott be 2021-ben. A technológiát mostantól a DISCO 1010 típuson is használják, mellyel ennek köszönhetően még biztonságosabb a munkavégzés. Az éppen csak 10 méter alatti legnagyobb munkaszélességgel még a könnyebb, 150 lóerős négyhengeres erőgépek kategóriájával is hatékonyan lehet dolgozni. A TREND modell alternatívájaként a legnagyobb felszereltséget jelentő DISCO 1010 COMFORT verzió is elérhető, ami Load-sensing jelvezérléssel ellátott hidraulikával szerelt, valamint ISOBUS-vezérléssel irányítható a CEMIS 700 terminálon keresztül, illetve oldalankénti emelési funkcióval is ellátott az alapfelszereltség részeként.

CLAAS DISCO

Maximális hatás az optimalizált hatékonyságnak és talajvédelemnek köszönhetően

A DISCO 8500, valamint 9200 és 1010 modellek kialakításukat tekintve szársértő nélküli, nagy területteljesítményű kaszák, melyek sikerrel kombinálják a legmagasabb vágási minőséget a maximális működési hatékonysággal. A karokon két állásban állítható a munkaszélesség 9,7 métertől 9,9 méterig, azaz a nagy munkaszélességnek, illetve az alig 150 lóerő mértékű kis erőforrásigénynek köszönhetően a DISCO 1010 kaszával a munkavégzés soha nem látott mértékben hatékony és kíméletes. A nagy munkaszélesség és a szükséges alacsony teljesítmény egyszerre teszi lehetővé a kevesebb menetből álló munkavégzést, illetve a könnyebb traktorok használatát, akár a négyhengeres kategóriából. A MAX CUT kaszasín csökkentett sebessége és ezáltal a kardánhajtás 850-es percenkénti fordulatszáma akár 20%-os csökkenést jelent üzemanyag-fogyasztásban, pozitív hatást gyakorolva a költségekre. További finomításokra van lehetőség, ha CMATIC váltóval szerelt CLAAS ARION vagy AXION traktorral zajlik a munka, ahol a CEMOS intelligens kezelőtámogató rendszer ezen a téren is segíti a pilótát.

A főváz stabil középső részét újratervezték, mivel a fő hajtóművet kissé hátrébb helyezték el rajta, ezáltal a kaszasínek oldalsó lehajtásaira szolgáló hajtóművekkel bezárt szöget 2 fokkal módosították. A változtatásoknak köszönhetően egyenes lett az erőátvitel vonala a kardánhajtásoknál, ami csökkenti a zajterhelést és a kopást. A függesztőpontoknál található ferde lemezek segítik az összekapcsolást, hiszen megvezetik az alsó függesztőkarokat. A kaszakombináció az alapfelszereltség részeként színkódolt, csúszásmentes Kennfixx-csatlakozókkal érkezik.

CLAAS DISCO

MAX CUT kaszasín színkódolt késekkel

A robosztus és folyamatosan kent MAX CUT kaszasín csavarkötésekkel ellátott kialakítása ellenáll a csavarodást okozó erőknek. A piacon még 2014-ben sikeresen bevezetett technológia segítségével nagy átfedés érhető el a késeknél a speciális formájú kaszasínnek köszönhetően, ahol a meghajtó fogaskerekek egészen elől helyezkednek el, így a fogaskerekek összesen két helyen és nagyobb felületen biztosítanak csatlakozást. A DISCO 1010 modellen kilenc ellentétesen forgó vágótárcsa található, míg a DISCO 9300 típuson ugyanebből 8 darab, a DISCO 8500 verzión pedig 7 darab dolgozik, mindkét kaszasínen. Az egyenletes távolságokra elhelyezett tárcsák azonos vágásminőséget garantálnak. A hullámos kialakítású, egy lemezből préselt kaszasín 5 mm vastag acélprofilból készül, ami a csúszótalpakkal kombinálva a szennyeződéseket elvezető alagúthatást generál. Az új kopótalpak segítségével 15 mm további vágásmagasság nyerhető, így a nyershamu mennyisége csökkenthető és a növekedés sebessége gyorsítható. A speciálisan edzett betétek eltérő alakúak az összefelé- és a szétfelé-forgó kaszatárcsáknál, hogy lehetővé tegyék a hatékony vágást ellenkésként, valamint a maximális átfedést és ezáltal a csíkozás nélküli optimális betakarítást. A kaszatárcsák speciálisan edzett szegecsei és a volfrám-karbid bevonatú késtartók garantálják a gyors előkészítést.

A SAFETY LINK modul szintén az alapfelszereltség része. Ez egy előre meghatározott törési pont minden kaszatárcsa tengelyén, ami megszünteti a kapcsolatot a hajtáslánccal amennyiben idegen anyaggal ütközik a tárcsa. Emellett egy biztosító csavar garantálja, hogy a kaszatárcsa a helyén maradjon, megelőzve az alkatrészek elrepülését.

Legális közúti szállítás és biztonságos parkolás

A vektoros összecsukási rendszernek köszönhetően még a lenyűgöző munkaszélességű DISCO 1010 kasza is biztonságosan és természetesen legálisan mozgatható közúton, még szűk átjárók esetén is. Szállítás során a karok először hidraulikusan 120 fokos szállítási állásba kerülnek, hasonlóan a más típusok CONTOUR verziójában található megoldáshoz. Ezt követően a folyamatos hidraulikus ütközésvédelemmel ellátott munkahenger segítségével enyhén hátra billennek és automatikusan rögzülnek a hidraulikus zár segítségével. Ennek a kettős szögnek köszönhetően a kaszakombináció szállítási magassága 4 méter alatt marad, miközben a tömegközéppontot a traktor hosszanti tengelyére tolja. A hátrafelé elfordított kaszákhoz képest ez a megoldás akár 50%-kal kevesebb terhelést vesz le

a traktor első tengelyéről, ami javítja a kormányzást, különösen a kis tengelytávú, könnyű, négyhengeres traktorok esetében. Emellett a DISCO 1010 minimális kilengéssel veszi be a kanyarokat és szűk fordulókat, így elkerülve a többi közlekedő számára veszélyes helyzeteket. A DISCO 9300 és DISCO 8500 modellek esetében ugyanezt a biztonságos közúti közlekedést hagyományos összecsukási mód garantálja.

A két kisebb munkaszélességű modellhez hasonlóan a DISCO 1010 COMFORT szintén leparkolható munkaállásban és szállítási állásban is, a hozzá adott megfelelő támasztókeretek segítségével.

CLAAS DISCO

Ezerszer bizonyított: tömegközépponti felfüggesztés, ACTIVE FLOAT és folyamatos ütközésvédelem

Az új DISCO nagy területteljesítményű kaszákon a kaszasínek a tömegközéppontban vannak függesztve, ami optimális talajkövetést tesz lehetővé munka közben, valamint maximális hasmagasságot nyújt kiemelés során. Egy állítható tekercsrugó biztosítja az egyenletes kapcsolatot a talajjal a leeresztés során, valamint egy rezgéscsillapító stabilizálja a kaszasínt a kiemelés során. A karok megfelelő szögben elhelyezett két forgáspontja hozzájárul ahhoz, hogy a kasza optimálisan követi még az egyenetlen talajviszonyokat is.

A hidro-pneumatikus ACTIVE FLOAT felfüggesztés mögött immár 15 évnyi tapasztalat áll, aminek segítségével hatékonyan csökkenti a szennyeződések mennyiségét a betakarított anyagban, valamint a gép kopását is. Ez a rendszer saját hidraulikus körének köszönhető, amivel a talajnyomás az emelőkinematikától függetlenül állítható az ISOBUS funkciógombbal vagy vezérlőegységgel a fülkéből, ami ezt követően a beállított talajnyomást állandó értéken tartja a kaszasín helyzetétől függetlenül. A beállított érték két nyomásmérőn figyelhető meg mindkét hátsó kaszán, valamint a talajnyomás féloldalasan is állítható a szegélyek vagy lejtők kaszálása során.

Mindkét kaszasín karja CLAAS non-stop ütközésvédelemmel van felszerelve. Amennyiben a kasza valamilyen akadállyal találkozik, akkor az érintett kaszasín hátrafelé és felfelé mozdul el, a forgattyúscsap 15 fokos dőlésszögének köszönhetően. Ez a folyamat egyúttal olajat kényszerít az ütközésvédelmi rendszerből a tehermentesítő munkahengerbe, ami a kaszasínről leveszi a terhelést. Ez hatékony védelmet jelent a komoly sérülésekkel szemben. A kaszasín automatikusan visszatér normál pozícióba az olajnyomás visszaállását követően, amikor a kasza áthaladt az akadály felett. Emellett a karok egyesével is kiemelhetők szükség esetén. Ehhez mindössze a megfelelő funkciót kell kiválasztani a vezérlőegységen. Alternatív megoldásként mindegyik kar külön hidraulika-körre is kapcsolható, amivel az egyesével történő kiemelés a traktor sorvégi fordulókat kezelő automatikájába is integrálható.

Példaértékű hozzáférhetőség és könnyű karbantartás

A kaszasínhez kiváló hozzáférést biztosítanak a szélesre nyitható védőponyvák. Emellett a 2022-es évtől az új nagy területteljesítményű kaszákkal együtt valamennyi DISCO kaszán az óramutató járásával ellentétesen forgó kaszatárcsák piros festésű kupakot és késeket kapnak. Ennek köszönhetően a cserekések könnyen beazonosíthatók és a megfelelő tárcsára helyezhetők. A praktikus késtartó doboz 3 rekeszre osztott a piros és fekete cserekések, valamint a használt kések számára.

A védőelemeken és tartókon található kimagasló minőségű réz vagy műanyag alátétek és a rozsdamentes acélból készült csavarok meggátolják a rögzítő- és forgópontok rozsdásodását, így a munkagép tartóssága és értékállósága garantált. Minden kenési pont egyértelműen és jól láthatóan jelölt a megfelelő intervallumokkal.

Minden funkció és újítás egyetlen áttekintőbe rendezve:

 • DISCO 1010 TREND / COMFORT: 9.70 – 9.90 méteres munkaszélesség, azaz a legszélesebb függesztett kasza a piacon teleszkópos karok nélkül
 • Új DISCO 9500 TREND és 8300 TREND kaszák 8.10 – 8.30 és 8.90 – 9.10 méteres munkaszélességgel
 • Mindössze 120 és 150 lóerő közötti erőforrásigény, ami talajkímélő munkavégzést tesz lehetővé könnyű traktorokkal a négyhengeres kategóriából
 • Első osztályú és egyenletes vágásminőség, valamint alacsony hajtásigény a folyamatosan kent MAX CUT kaszasínnek köszönhetően
 • Új 15 mm méretű csúszótalpak a kevesebb nyershamu és a gyorsabb növekedés érdekében
 • Maximális működési hatékonyság a kardán sebességének percenkénti 850-es fordulatra csökkentésével
 • CLAAS ARION CMATIC vagy AXION CMATIC traktorokkal használva további optimalizációk a CEMOS kezelőtámogató rendszeren keresztül
 • Hidro-pneumatikus tehermentesítés az ACTIVE FLOAT segítségével és non-stop ütközésvédelem.
 • DISCO 1010 TREND / COMFORT kaszák vektoros összecsukási rendszerrel a kompakt és biztonságos legális közúti közlekedésért
 • Minden DISCO nagy területteljesítményű kasza parkolható munkaállásban és szállítási pozícióban is
 • Színkódolt fedelek és kések a kaszatárcsákhoz az egyszerű késcsere érdekében
 • Praktikus késtartó doboz 3 rekesszel az új és használt kések számára
 • Egyenkénti kiemelési lehetőség előválasztóval vagy közvetlenül a dedikált vezérlőegységgel (TREND: opcionális)
 • Kiváló hozzáférés minden karbantartási ponthoz
 • Kennfixx csatlakozók alapfelszereltségként
 • DISCO 1010 COMFORT: Load-sensing jelvezérléssel ellátott hidraulikarendszer és ISOBUS vezérlés a CEMIS 700 terminállal vagy alternatív univerzális ISOBUS terminállal

Képek forrása: AXIÁL Kft.