fbpx

Ezüstérmes innovációk három különböző területről

Írta: GÉPmax-2022/I. lapszám cikke - 2022 február 25.

A DLG – az elhalasztott Agritechnica kapcsán – ezüstéremmel ismert el egy intelligens pótkocsi kirakodási rendszert, mulcsozó-vetőgép kombinációt, autonóm vezérlőrendszert.

ExactUnload – intelligens automatikus kirakodási rendszer

Krone GmbH & Co. KG

A hosszú napokon át tartó betakarítási munkák során a szállítási munka megerőltető, és állandó figyelmet igényel, függetlenül attól, hogy a szántóföldön történő berakodásról, az úton való közlekedésről vagy a gazdaságban történő kirakodásról van szó. A gépkezelő különösen nagy megterhelésnek van kitéve, amikor a betakarított anyagot a silóban a lehető legszélesebb területen kell kirakodnia. Ez azért fontos, hogy a kocsi rakománya gyorsan eloszoljon, illetve optimálisan tömörödjön, és így a lehető legjobb silózási eredményt érje el.

A Krone ExactUnload segítségével az új GX univerzális szállítókocsi kiürítése az elülső falával hátrafelé haladva úgy szabályozható, hogy a szállított anyag egyenletesen elosztható legyen egy előre meghatározott távolságon. Ennél a folyamatnál nincs jelentősége annak, hogy a traktor és a pótkocsi milyen sebességgel mozog a sebességtartományon belül (legfeljebb 3,5 km/h). Ez biztosítja, hogy még a tapasztalatlan sofőrök is mindig jó elosztást érjenek el, és a tömörítő járműveknek kevesebb anyagot kell újraelosztaniuk, ami hozzájárul az egyenletesebb tömörítéshez így a siló kiváló minőségéhez. Emellett üzemanyag- és időmegtakarítás érhető el, az anyag kevésbé lazul fel az elosztó jármű kerékcsúszása miatt, és többletkapacitás érhető el a minőséget biztosító tömörítéshez.

pótkocsi
A pótkocsi kiürítése úgy szabályozható, hogy a szállított anyag egyenletesen elosztható legyen egy előre meghatározott távolságon – fotó: https://www.agritechnica.com/

A Krone ExactUnload egy döntő fontosságú továbbfejlesztés, amely nemcsak a gépkezelő számára nyújt maximális kényelmet, illetve könnyítést, hanem annak hibáit és ezáltal a baleseteket is csökkentheti a vezető tehermentesítésével, különösen a hosszú betakarítási napokon.

Müthing CoverSeeder

Müthing GmbH & Co. KG Soest

Eddig a köztesnövények vetése viszonylag pontatlan volt, és gyakran hiányzott a megfelelő fedettség. Emellett előfordulhatott, hogy viszonylag munkaigényesnek bizonyult a vetési folyamat, mert esetleg előzetesen talajművelésre van szükség, vagy közvetlen a vetést megelőzően további műveletre volt szükség a jó szalmakezeléshez és a szármaradványok feldolgozásához.

szárzúzó
A következetes és homogén növekedés érdekében a szármaradványok feldolgozását speciális maglehelyezéssel – fotó: https://www.agritechnica.com/

A Müthing CoverSeeder egy továbbfejlesztés során először egyesíti a már ismert komponenseket egy új vetési rendszerré, amely minden lépést egyetlen műveletbe foglal: a következetes és homogén növekedés érdekében a szármaradványok feldolgozását speciális maglehelyezéssel kombinálja. Konkrétan egy elöl elhelyezett tárcsa gondoskodik a finom talajról, és javítja a szalma eloszlását. A vontatott szárzúzó felaprítja a szalmát és a szármaradványokat, illetve az aprító rotor nagy szívóerejének köszönhetően a talajhoz közeli szármaradványokat eltávolítja a magágyból. A megtisztított talajfelületre helyezett vetőmagokat ezután a feldolgozott szerves anyag borítja. Miután a magokat elvetették és befedték, egy következő henger garantálja a jó csírázáshoz szükséges talajtömörséget. A henger a CoverSeeder munkamélységét is tartja, biztosítja. Az intenzív talajművelésről való lemondás a biomassza teljes fedőrétegével kombinálva megvédi a talajt a párolgástól és az eróziótól, illetve biztosítja a csírázáshoz szükséges nedvességet még rendkívül száraz körülmények között is.

A Müthing CoverSeeder egy innovatív és rugalmas eszköz, amely egyesíti a vetést, továbbá a betakarítási maradékok kezelését; az innovatív konstrukció így új elemet jelent a jövőbe mutató, illetve erőforrás-hatékony mezőgazdaságban. A hagyományos és esetleg többfázisú módszerekhez képest csökken az energiafogyasztás, illetve az üzemidő, csökkennek a költségek, miközben a köztes kultúra jól megterem. A szántóföldi higiénia is optimálisan figyelembe vehető az összes felszíni anyag utólagos aprításának köszönhetően. A talaj természetes szerkezete megmarad, így az esőzések után is hamarabb járhatóvá válik. Ezzel egyidejűleg a talajélet is megóvásra kerül, és csökken a CO2-kibocsátás, a párolgás, illetve az erózió

SIS REMOTE

Reichhardt GmbH Steuerungstechnik (Közös fejlesztés a HBC-radiomatic / Vogt GmbH / MDB s.r.l.-vel)

A mezőgazdasági gépek autonóm üzemeltetése során az egyik legnagyobb kihívás a kezelési és járműbiztonság. Ezért az autonóm gépek üzemeltetése csak kiterjedt korlátozásokkal, összetett érzékelőrendszerekkel és költséges technológiával engedélyezett.

távirányítós fűnyíró
A vezeték nélküli intelligens mezőgazdasági kezelőterminált biztonságos rádiós vezérlőrendszerbe integrálták – fotó: https://www.agritechnica.com/

A SIS REMOTE egy integrált vezérlőrendszer az autonóm mezőgazdasági gépek távvezérléséhez. A rádiós vezérlőrendszerből és ISOBUS automatizálásból álló, skálázható rendszer megfelel a funkcionális biztonság minden követelményének, amit kezdetben egy tájgazdálkodási gumihevederes eszközhordozóban fejlesztettek ki sorozatgyártási érettségre. A vezeték nélküli intelligens mezőgazdasági kezelőterminált biztonságos (redundáns) rádiós vezérlőrendszerbe integrálták. Az RTK korrekciós jellel ellátott GNSS-navigáción alapuló automatikus kormányzási rendszert, valamint az automatizált folyamatokat, illetve szakaszvezérlést teljes ISOBUS-automatizálással látták el.

Ezek kombinációja lehetővé teszi a részben autonóm gépek megvalósítását még a biztonság szempontjából fontos területeken is, miközben egyidejűleg ISOBUS-automatizálást, illetve automatikus nyomtávvezetést használnak. Ez biztosítja a kezelő és környezete biztonságát, automatizálja, illetve pontosabbá teszi a munkafolyamatokat, tehermentesíti a kezelőt, továbbá óvja a környezetet. A rendszer a Reichardt Steuerungstechnik, a HBC-radiomatic, a Vogt és az MDB közös fejlesztése. Egyszerre több gépet képes felügyelni és vezérelni. Ez az innovatív fejlesztés jelentősen hozzájárul a gépek és szerszámtartók (részleges) önműködéséhez, és ezáltal növeli a kezelési kényelmet és biztonságot.

Összeállította: Fodor Mihály