fbpx

Permetezés: Ukrajnában ötszörös növekedés a drón-piacon

Írta: Kohout Zoltán - 2022 február 24.

Lehet, hogy az oroszok fenyegetik őket, de közben a kínaiak is már a spájzban vannak: 4-5 év alatt 500 százalékkal nőhet a drónok mezőgazdasági alkalmazása.

drone
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Világelsők voltak

Kínai dróngyártóval köt megállapodást a Titan Machinery Ukraine. A globálisan is jelenlévő ukrán, mezőgazdasági gépekkel és mezőgazdasági megoldásokkal foglalkozó vállalat a kínai XAG legújabb, 2022-es típusú permetező drónjait kapja. Tavaly Ukrajna világelső volt az XAG permetező drónok importjában, így nem csoda, ha a márka az ukrán piacon 60 százalékos piaci részesedéssel van jelen. A növekedés tovább erősödhet és hasonló nagyságrendben: a következő 4-5 évben a piac várhatóan akár évi 500 százalékos növekedést is elérhet.

Ez többé már nem játék

A permetező drónok mellett az innovatív megoldások ökoszisztémája más kapcsolódó iparágakra is kiterjed majd: időjárási állomásokra, földi robotikára, mezőgazdasági műveletekhez szükséges szoftvermegoldásokra és még sok másra. Az XAG és a Titan Machinery Ukraine partnersége az egész piac számára annak a jele, hogy a drónok többé már nem játékok, hanem versenyképes technológia, amelyet a mezőgazdasági gépek piacának vezető szereplői választanak – mondta az XAG ukrán importőre. A Titan Machinery Ukraine a szezonális munkaidőszakban drónkarbantartó mérnökökkel erősíti meg regionális kirendeltségeit és szolgáltató központjait. A cég egy sor szakmai képzést tart okleveles drónkezelők és mérnöki osztály szakértői számára.