fbpx

Díjjal elismert növényvédelemi és öntözésfejlesztési projektek

Írta: GÉPmax-2022/I. lapszám cikke - 2022 február 24.

A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság), – mint a hannoveri Agritechnica szervezője – több növényvédelmi, növényápolás és öntözésfejlesztési innovációkat is ezüstéremmel jutalmazott.

DirectInject rendszer – a növényvédő szerek gyors, rugalmas és igény szerinti adagolása

Dreyer SE & Co. KG

A közvetlen befecskendező-rendszerek mint tipikus utólagos megoldások a mezőgazdasági piacon eddig alig tudták megvetni a lábukat különböző hátrányok miatt. Az egyik ok gyakran az előre szerelt tartály. Ez táplálja be a koncentrált növényvédő szereket, amelyeket nagy távolságokra szivattyúznak, a permetezőgép folyadékkörének központjába. Ez hosszú utat jelent az új keveréknek, mielőtt az a fúvókához érkezik. A gyakorlatban elterjedt ISOBUS-vezérelt kijuttatás részterületeken ezért gyakorlatilag lehetetlen. A nehézségeket fokozza a különböző növényvédőszer-formulák nagyfokú változékonysága, egészen a granulált növényvédőszerig.

A növényvédő szerek rugalmas megválasztása a szántóföldön és a hatóanyagoknak a növénytermesztés igényeinek megfelelő részterületeken történő alkalmazása egyre nagyobb követelményeket támaszt a modern növényvédelemben a gazdálkodókkal, illetve a technológiával szemben. A DirectInject feloldja a megnövekedett rugalmasságból és a növényvédelemben a permetezőgépek méretének gazdaságilag előnyös növeléséből adódó konfliktust.

DirectInject rendszer
A permetezőszer-körforgásba való teljes integráció és a permetezőgép ISOBUS rendszeren keresztül történő működtetése egyszerű kezelést tesz lehetővé – fotó: https://www.agritechnica.com/

A folyékony növényvédő szerek rugalmas adagolása lehetővé teszi, hogy a meglévő rendszerrel megfelelően lehessen reagálni a szántóföldi helyzetekre. További előnye, hogy nincs szükség további eszközökre, így megtakaríthatóak a mezőgazdasági üzemek ráfordításai, például a gázolaj és a munkaidő. A fel nem használt növényvédő szerek visszatölthetők az eredeti tartályba, ami azt jelenti, hogy a szükséges növényvédő szer mennyiségét nem kell a kijuttatás előtt ismerni, és az előzetesen bekevert maradék mennyiségek sorsa sem jelent többé gondot.

A permetezőszer-körforgásba való teljes integráció és a permetezőgép ISOBUS rendszeren keresztül történő működtetése egyszerű kezelést, illetve automatikus tisztítást tesz lehetővé a permetezőgép Comfort csomag rendszerén keresztül. Ez kényelmesen és gyorsan elvégezhető a traktor vezetőfülkéjéből a szántóföldön. Ha rendelkezésre állnak a kijuttatási térképek, akkor a szükséges reakcióidő megszűnik, és a szántóföldön könnyen, nagy pontossággal végezhető el a pontszerű permetezés.

A DirectInject tehát megteremti az alapját a még pontosabb növényvédelemnek minimális erőforrás-felhasználás mellett, így védve a környezetet és csökkentve a költségeket.

Photoheyler

Planungsbüro Heinrich

Különösen a biogazdálkodásban a sorokban végzett mechanikus gyomirtás elengedhetetlen ahhoz, hogy a növény növekedése megelőzze a konkurens gyomnövények növekedését, és ezáltal biztosítsa az egészséges termést és a jó terméshozamot. A jelenleg rendelkezésre álló technológia e tekintetben nagyon rosszul teljesít.

A Photoheyler innovatív rotoros koncepciója óránként 1 hektár feletti területteljesítményt tesz lehetővé. A Photoheyler sorvezető funkciója kamerák segítségével megbízhatóan érzékeli a növénysorokat. A gép érzékelőkerekei hidraulikus hengerek segítségével irányíthatók, és szinkronizálva vannak a traktoréval, vagyis követik annak mozgását. A kapálógépet így rendkívül pontosan vezetik a sorok mentén, és a Photoheylerrel megoldódnak a gép és a traktor egyidejű irányításának korábbi nehézségei.

Más, mozgó keretet használó megoldásoknál a vezetőnek a traktor vezetésével és a hátsó kameravezérlő rendszer működtetésével is foglalkoznia kell. Ez a hibák számának növekedéséhez vezet, különösen a következő barázdába való behajtáskor, a táblavégen, ék alakú földeken vagy szűk fordulókban történő kapáláskor. Mivel a kapálógép szilárdan a traktorra van szerelve, a gépkezelő mindig megtartja az irányítást, és így a gép fáradtságos kézi beállítása a joystick segítségével elmarad.

A Photoheyler a traktor kerekeinek oldalsó lejtőn történő túlkormányzásával a járműkombinációt lejtőn is a pályán tartja. A rotor mindig pontosan 90°-os szögben vág a kultúrnövényhez képest, így a gyomnövények kivágódnak, és két sor közé kerülnek. Ott a szerszámok ismét gyökértelenítik vagy betemetik őket. A hatékony gyomszabályozáshoz többszöri kapálás szükséges, amíg a teljes növényborítást el nem érjük. A cukorrépasorhoz közeli kapáláshoz a kétleveles stádiumtól a teljes növényborításig különböző eszközrendszerek használhatók.

A vetési/ültetési technológiai követelmények közé tartozik a precíziós vetőgép vagy a teljes szélességben, delta alakban pontosan elhelyezett ültetőgép. A cukorrépa esetében a Kverneland Unicorn Geoseed Level 1 vagy egy hasonló rendszer ajánlott. Ezenkívül az átfogó koncepció a jövőben lehetővé teszi a kijuttatást spot permetezés formájában is. Ennek során a kijuttatás rendkívül pontosan történik, és egyúttal jelentősen csökken a felhasznált növényvédő szer mennyisége.

DL 66 Pro

Fasterholt Maskinfabrik A/S, Dánia

A Fasterholt DL 66 Pro öntözőgépe innovatív kombinációja egy mobil öntözőgépnek, amely gépi előrehajtással és egy innovatív teleszkópos, hidraulikusan összecsukható 66 méteres alumínium gémből álló, függesztett szórófejes kocsival rendelkezik. A két, jelenleg elterjedt módszer (önjáró jármű és szórófejes kocsi) előnyei itt egyetlen gépben egyesülnek.

A szórófejes kocsik általános előnyei a nagyméretű szórófejekkel szemben, amelyeket eddig mindig egy mobil öntözőgépről, szórófejes betáplálással működtettek, egyrészt az, hogy alacsony nyomáson (kb. 1-2 bar, a használt szórófejtől függően) és talajközelben, erőforrás-hatékony öntözést biztosítanak, másrészt pedig lehetővé teszik a munkaterület pontos lehatárolását. Ez az alacsony nyomás jelentős energiát takarít meg. Ugyanakkor a csepptartomány alacsony arányban tartalmaz finom cseppeket, ami minimálisra csökkenti a párolgást. Mivel oldalirányú szórást nem kell megvalósítani, a munkamagasság alacsonyan tartható, és a szélérzékenység lényegesen kisebb.

A hátrányok közé tartozik a cső hosszának növekedésével jelentősen megnövekedett húzóerő, amelyet nagyobb falvastagsággal kell ellensúlyozni, és amely az öntözhető szántóföld hosszát legfeljebb 500-600 méterre korlátozza. Az ágyásokon való áthaladás sem lehetséges, ami azt jelenti, hogy ezeket a gépeket viszonylag gyakran kell átállítani. Ez a korábbi összecsukható gémeknél jelentős mennyiségű munkával járt, és általában nem lehetett egy embernek egyedül elvégezni. A gépi előrehaladással (önjáró jármű) ellátott mobil öntözőgép előnye a nagyobb lehetséges csőhossz (kb. 1 000 méterig), mivel a gép a rugalmas csövet a talajból veszi és tekeri fel, ahelyett, hogy a teljes hosszát a földön húzná.

Fasterholt DL66 Pro
Az ezüstérmes öntözőgép innovatív teleszkópos, hidraulikusan összecsukható 66 méteres alumínium gémmel rendelkezik – fotó: https://www.agritechnica.com/

Ha a csövet ennek megfelelően tervezték, egy egész mezőt, ráadásul ágyazatban lehet végigfuttatni, így nem szükséges többé az újrapozícionálás. Ennek a rendszernek a hátránya a viszonylag nagy súly, különösen akkor, ha az öntözési folyamat vége felé már majdnem a teljes csövet feltekerték. A DL 66 Pro gém összesen 10, nagyjából hat méter hosszú szakaszra van felosztva, amelyek mindegyike saját vízellátással rendelkezik. A jövőben egyfajta „szakaszvezérlést” terveznek az öntözéshez a hamarosan megjelenő részleges szélességvezérlő rendszer formájában. Ez lehetővé teszi egy ék alakú részmező öntözését is, miközben nagymértékben elkerülhető az átfedés és a nem célterületek öntözése.

A gazdálkodók számára a gazdasági előnyök már most teljesen egyértelműek. Az a lehetőség, hogy akár 8 hektárt is öntözhetünk egyetlen gépbeállítással, időigényes átállítás nélkül, a munkateljesítmény és a minőség növekedéséhez vezet. A teleszkópos, vagy összecsukható mechanizmus hidraulikus működtetésének köszönhetően maga az átállítás egy személy által is elvégezhető, ami időt takarít meg, és ráadásul növeli a munkavédelmet. Az energia- és víztakarékos működésnek köszönhetően a környezetre és az energiahelyzetre gyakorolt pozitív hatások várhatóak.

Összeállította: Fodor Mihály