fbpx

A növényvédelmi technológia fejlesztési trendjei a szántóföldi növénytermesztésben

Írta: GÉPmax-2022/I. lapszám cikke - 2022 február 08.

Jelenleg a vegyszeres növényvédelem sokak számára komoly vita tárgya. Bizonyos szempontból azonban indokolatlan, hiszen ez az alapja az elegendő élelmiszer előállításának. Bár a növényvédelmi technológia színvonala már most is nagyon magas, a mezőgazdasági gépipar folyamatosan keresi a módját annak, hogy a növényvédelmet még pontosabbá és nyomon követhetőbbé tegye.

John Deere
A permetezőgép kihasználtságát lehet és kell is növelni

Harald Kramer, Észak-Rajna-Vesztfália Mezőgazdasági Kamara, növényvédelmi szolgálat (A DLG Német Mezőgazdasági Társaság engedélyével)

Ennek oka, hogy az Agritechnica 2019 trendjei – például a további fejlesztések az előrejelző modellek, a szórókeretek stb. terén – nagyrészt már a gyakorlatban is megjelentek, de döntően tovább is fejlesztették őket. Ezért nem meglepő, hogy az olyan témák, mint a mesterséges intelligencia (AI), a mechanikus gyomirtás és a permetezés területén is utat találtak maguknak. A belátható jövőben az élelmiszerbiztonságért felelős hatóságok minden bizonnyal még inkább követelni fogják a növényvédelmi intézkedések nyomon követhetőségét. Így lehetőségünk nyílik a már most is nagyon magas színvonalú dokumentálsra a külvilág számára szintén. Csak remélni lehet a közhangulat megnyugvását, ha láthatóvá válik, hogy a mezőgazdaság mindent megtesz a környezetvédelemmel összhangban történő növényvédelem érdekében.

permetező
A fúvókatechnológia fókuszában már évek óta olyan fúvókák állnak, amelyek a jó biológiai hatás mellett a védendő területeket is szemmel tartják

A TELJESÍTMÉNY TOVÁBBI NÖVELÉSE

A mezőgazdaság szerkezetét egy olyan tendencia jellemzi, amely egyértelműen a nagyobb területek felé halad. Ennek oka, hogy egyre több gazdálkodó adja bérbe a földjét, mert már nem akarja vagy nem tudja saját gazdaságát működtetni. Ez a folyamat magával hozza azt is, hogy az egyre nagyobb tartállyal rendelkező permetezőgépek meghatározó szerepet játszanak a növényvédelmi munkákban. A szántóföld és a gazdaság közötti távolságok növekedésével a permetezőgépek töltési stratégiáját mindenképpen át kell gondolni. A közeljövőben fontosabbá válhat a szántóföldi feltöltés. A zárt töltőrendszerek (CTS) itt is pozitívan járulhatnak hozzá a permetezőgépek szántóföldi kiömlés nélküli feltöltéséhez.

Jelenleg is folynak előremutató fejlesztések a CTS-rendszerek minél biztonságosabb alkalmazásával kapcsolatban. Ez azért fontos, hogy pozitív jelzéseket kapjunk a szabályozó hatóságoktól, és a gyakorlatban is nagyobb elfogadottságot érjünk el. A közvetlen-befecskendező rendszerek is hozzájárulnak a hatékonyság növeléséhez. Végül is, ha az ilyen technikák megtakarítanak fölösleges műveleteket, és csak ott történik kezelés, ahol feltétlenül szükséges, akkor ez a gazdálkodási gyakorlat gazdasági és környezetvédelmi megközelítésének szép házassága.

2021 azt is megmutatta, hogy nem minden probléma oldható meg mechanikus gyomirtással. Ha ugyanis túl nedves a levegő odakint, a kapa nem mindig tud jó munkát végezni. Itt jönnek a képbe a mechanikus gyomirtók és sávpermetező-gépek kombinációjával működő művelési rendszerek, a legkülönfélébb konfigurációkban. Az egyre gyorsabb technológia ellenére azonban a felhasználónak továbbra is tisztában kell lennie a traktorokra vonatkozó követelményekkel a tengelyterhelés (különösen a fronttartályos rendszerek esetében), a megengedett össztömegek stb. tekintetében. Gyorsan kiderül, hogy a műszaki szempontok mellett a szántóföldi körülmények és a megfelelő termőterület a döntő tényező abban, hogy mi működik és mi nem.

HARDI
A Hardi Rubiconban a folyadékot egy 680 l/perc szállítású centrifugál permetezőszivattyú szállítja, melynek teljesítményét egy hidraulikus impulzusszélességmodulációs (PWM) szelep szabályozza

INTELLIGENS NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIA

Egy tendencia minden permetezési rendszerben félreérthetetlen: a permetezőgép kihasználtságát lehet és kell is növelni. Ebben a folyamatban az elektronikus segédeszközök biztosan döntő szerepet játszanak. Ez már a megfelelő diagnosztikai és előrejelző modellekkel kezdődik. Mindenekelőtt természetesen a felhasználónak ismernie kell a terepi helyzetet.

A közelmúltban a fő hajtóerő a valós idejű megoldások iránti vágy volt, vagyis az, hogy mindent egy művelet során lehessen elvégezni. Azonban itt is léteznek olyan megközelítések, amelyek az alkalmazási térképeket előzetesen multikopterekkel vagy drónokkal készítik el. A nagy előny abból adódik, hogy az ilyen rendszerekkel pontosan kiszámítható a kezelési terület. Ezután csak annyi permetlé kerül utólagosan kijuttatásra, amennyi feltétlenül szükséges. Így kiküszöbölhetőek a maradékmennyiségek, amelyek gyakran ártalmatlanítási nehézségeket okoznának a gyakorlati szakembereknek. Emellett természetesen összetettebb és pontosabb technikák is alkalmazhatók, mivel itt csak egy érzékelőre van szükség. Ha a teljes munkaterületet le kell fedni a permetezőgépen munkaszélességében, akkor sokkal több érzékelőre van szükség, ami természetesen drasztikusan megnövelné a gép árát. Így a különböző technológiák optimálisan kiegészíthetik egymást a még pontosabb növényvédelem érdekében.

Az elektronikus támogatás és az egyes modulok nagy száma ellenére azonban a gyakorlatban egyre nagyobb igény van a felhasználóbarát és átfogó megoldások iránt. Ezért sem meglepő, hogy a gyártók olyan átfogó, nyílt megoldásokat igényeltek, amelyek intuitív döntéstámogató rendszert valósítanak meg a növényvédő szerek célzott, ütemezett és pontos kijuttatásához. Különösen a növényvédő szerek legális alkalmazásától a dokumentációig terjedő területen nyújtott támogatás jelenti itt a legnagyobb előnyt a gyakorlat számára.

FÚVÓKATECHNOLÓGIA – ÖRÖK KEDVENC

A fúvókatechnológia fókuszában már évek óta olyan fúvókák állnak, amelyek a jó biológiai hatás mellett a védendő területeket is szemmel tartják. A különböző fúvóka-kialakítások hozzáigazítása az impulzusszélesség-modulációs (PWM) rendszerekhez olyan tendencia, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Nem lehet ugyanis a meglévő injektoros fúvókákat egyszerűen beépíteni a PWM-rendszerekbe. A változó kijuttatási rendszerekkel történő folyékony trágyázás területe is egyre fontosabbá válik. Végül is az emberek már több évtizede beszélnek erről a technológiáról. Most azonban olyan rendszerek jelennek meg, amelyek megbízhatóan működnek 20 és 100 Hz közötti frekvenciákkal, és így számos lehetőség válik valósággá. A kanyarodáskompenzáció, a pontszerű permetezés, az egyedi fúvókák felügyelete és a szórásmennyiségek géprendszeren belüli csökkentése mellett ezek a rendszerek óriási potenciált mutatnak a gyakorlatban folyamatosan növekvő igények és követelmények kielégítésére. Természetesen nem kell mindig PWM-nek lennie, hiszen az elektromosan vagy pneumatikusan kapcsolt fúvókatestek is hasonlóan sokoldalú felhasználás irányába tett lépést jelenthetnek. A sok lehetőség mellett nem szabad megfeledkezni a gyakorlati helyzetről sem, hiszen a gazdálkodónak végül is meg kell tudnia fizetni az egész technológiát.

Amazone
Az Amazone UX SmartSprayer vontatott szántóföldi permetezőgéppel nagy megtakarítások érhetők el

Végeredményben minden technika és innováció ugyanazt a célt követi: a lehető legpontosabban és fenntartható módon csak annyi növényvédő szert kell kijuttatni, amennyit csak lehet, hogy az integrált növényvédelem a gyakorlatban mindenütt megvalósuljon.