fbpx

Koccant a traktor, elő a mobilt, futtasd az E-kárbejelentőt

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 05.

Tovább fejlesztették az E-kárbejelentőt, már két adat megadásával az applikáció automatikusan kitölti a szerződéses mezőket, és kiderül: biztosítottak-e az érintett felek – tájékoztat a MABISZ.

A közlekedésben részt vevőknek érdemes letölteni mobiltelefonjukra és néha frissíteni az E-kárbejelentő alkalmazást. Ez alól a mezőgazdaság szereplői sem kivételek, hiszen nap, mint nap közlekednek telephelyek között, vagy vonulnak a munkaterületre, szállítanak

 

Erőgépek
Az agrárvállalkozóknak is takaríthat meg időt az alkalmazás baleset esetén (Fotó: Barna Ferenc)

 

E-kárbejelentőről mit érdemes tudni?

Gépjárműbaleset esetén az E-kárbejelentő helyettesíti a hagyományos „kék-sárga” baleseti bejelentőt. A mobil telefon adottságait kihasználva segít a pontos és azonnali kárbejelentés elvégzésében.

Pontos információk oszthatók meg az alkalmazáson keresztül a biztosítókkal: GPS adatok; médiafájlok; helyszínrajz.

Az adatok kitöltése után, a képernyőn aláírt PDF formátumú kárbejelentő automatikusan továbbításra kerül az érintett biztosítókhoz.

 

Az alkalmazás előnyei:

  • mobiltelefonon elintézhető a kárbejelentés;
  • segélyhívás kezdeményezhető;
  • pontosan megadható a baleset helyszíne;
  • az alkalmazás figyelmeztet az adatok hiányos kitöltésére;
  • képeket, lehet készíteni a károkról, ami a kárbejelentéshez csatolható;
  • a baleset körülményei hangfelvételben is rögzíthetők;
  • a helyszínrajz szabad kézzel és választható ikonokból megrajzolható;
  • a személyes- és gépjárműadatok az alkalmazáson belül előtöltéssel elmentésre kerülhetnek, így elég egyszer megadni azokat;
  • a baleseti bejelentő PDF-ben azonnal elküldésre kerül a biztosítókhoz;
  • a sikeres kárbejelentésről az alkalmazás e-mailben értesítést küld a kitöltőnek.

 

Frissített verzió

Az E-kárbejelentő legújabb verziójában a MABISZ központi nyilvántartásából már két adat megadásával automatikusan kitöltődnek a biztosítási szerződéses mezők:

  • magánszemélynél elegendő beírni a szerződő születési dátumát és a jármű rendszámát;
  • jogi személy esetében pedig a szerződő adószámát és a jármű rendszámát.

 

Erőgépek
A mezőgazdasági termelő munkáját is egyre több önjáró gép támogatja, sajnos lehetnek balesetek (Fotó: Barna Ferenc)

 

Nincs megállás, holnap már ezt is mindenki elektronikusan fogja intézni

A megjelenése óta a 350 ezret meghaladta a letöltések száma, 8000-nél több kárbejelentés érkezett 2020-ban az applikáción keresztül. a tavalyi évben közel 20%-kal többen alkalmazták a digitális csatornát, mint az előző évben.

A COVID-19 vírussal járó érintésmentes kapcsolattartás kényszere is elősegítette, hogy a balesetben résztvevők egyre nagyobb része a „kék-sárga” nyomtatvány helyet a digitális formát választja, a távolságtartást betartva.

Az E-kárbejelentő a megjelenése óta több fejlesztésen, funkcióbővítésen ment keresztül. Folyamatosan figyelik a felhasználói jelzéseket is, az indokoltakat igyekeznek beépíteni, javítani, ha kell. Mára olyan helyzeteket is kezelni képes, amikor a baleset egyik résztvevője külföldi biztosítóval áll szerződéses viszonyban, vagy épp nem rendelkezik érvényes biztosítással.

A szövetség közleménye szerint a folyamatos fejlesztések célja, hogy bővítsék a bejelenthető káresetek típusát, pontosabb adatokat kapjanak a biztosítók, valamint tovább csökkenjen az átlagosan húsz-huszonöt perces kitöltési idő. A kontaktmentes digitális kárbejelentés használata révén a kárrendezés és a kifizetés ideje is csökkenhet.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc