fbpx

Így teheted a teleszkópos rakodót a telephely mindenesévé

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 28.

Az elmúlt években akkora ütemben bővült a teleszkópos rakodók munkaeszköz-kínálata, hogy ennek köszönhetően alkalmazási területük már messze túlmutat az anyagmozgatáson.

 

Takarmányozás, almozás

Napjainkban a hengeres bálák mozgatása mellett már a bálacsomagolás, bálabontás, -kiosztás is elvégezhető teleszkópos rakodóval. Jó néhány hárompont-függesztésű bálacsomagolóhoz kínál már gyártója teleszkópos rakodógém-csatlakozást. Már akár szögletes nagybálák bontására, aprítására, kiszórására, terítésére alkalmas önrakodó bálabontót is vásárolhatunk a teleszkópos rakodóra. Dobóventilátorukkal, illetve forgatható, állítható irányú kifúvótornyukkal a bála aprítása, kiosztása, illetve almozás esetén a szétterítése egyaránt megoldható.

 

bálabontó adapter
Szögletes nagybálabontó-aprító szalmaterítés közben, teleszkópos rakodóval üzemeltetve (fotó:
www.teaglemachinery.com/)

 

Több modell már vezeték nélküli, bluetooth-kapcsolaton keresztül vezérelhető a rakodófülkéből. Tovább szélesíti az állattenyésztésben való alkalmazás lehetőségét a takarmánykiosztó, illetve etetőkanál, amely az alacsony állatlétszámú gazdaságok ideális eszköze az etetés gépesítésére. Az egyszerű felépítésű, hidrosztatikus hajtású eszköz nagymértékben meggyorsítja az állatok takarmányozását. Érdemes olyan konstrukciót választani, amely marófejjel is el van látva, így a megtöltés gyors és egyenletes. A trapéz alakú, horganyzott kanál szűkített vége csigavályúval fedett, melyben kettő darab hidromotorral meghajtott csiga végzi a keverést-kiosztást. Ugyanerre a mintára beszórókanál is kialakításra került már, amelynél a csiga helyén egy nagy sebességgel futó szállítóhevedert találunk, ez végzi a 3 darab késes adagolóhenger által felaprított szalma és egyéb szálas anyag kiszórását.

 

bálacsomagoló adapter
Bálacsomagoló adapterrel szerelt teleszkópos rakodógép (fotó:
www.kramer-online.com)

 

Telephelyfenntartás

Manapság már egyre kevesebb humán erőforrás jut a telephelyek fenntartására, karbantartására. Ezzel együtt az erre a feladatra fordított idő is jelentősen csökkent, hiszen egy géptelep esetében maximum szezonszünetben vagy a csapadékos idő miatti néhány napos állás idején van nagyobb kapacitás a telephely körüli munkákra. Egy szárító, magtár vagy egy állattenyésztő telep folyamatos karbantartása, tisztántartása már rendszeres munkát igényel. Egy jól kialakított telephelyen általában elég sok betonozott területet, telepen belüli utat, szárító-/fogadóteret, tárolók közötti úthálózatot kell tisztántartani. Szalma, trágya, falevelek, magtári szennyeződések stb. – csak néhány példa, amelyeknek eltávolítása feladatot ad. Főleg csapadékos őszi időszakban a sárfelhordással felkerült szennyeződésektől is mentesíteni kell a betonozott, kiépített felületeket. Ezeknek a leggyorsabb és legegyszerűbb gépesített módja a seprőadapterekkel történő takarítás. Ezek a különböző teherbírású teleszkópos rakodógépekre eltérő munkaszélességben érhetők el, szinte kivétel nélkül vízszintes seprőhengerrel.

 

Mezőgazdasági utak karbantartása, téli hótolás

A telephelyfenntartás, mezőgazdasági útkarbantartás elterjedt eszköze a tolólap, amelyekből most már nagyon sok elérhető teleszkópos magajáró rakodóra is. Ezekből itthon importból és hazai gyártásból hatalmas a választék, mind méretben, mind pedig felszereltségben, a legegyszerűbb fix beállítású verziótól egészen az állítható szögállású, támasztókerékkel, hidraulikus szögállítással rendelkező, billenthető változatokig. Ezek a talajegyengetési, tereprendezési feladatok mellett a téli hóeltakarítási munkákban is jól alkalmazhatók. Szintén a telephely-karbantartási munkálatokat segítheti a rakodókra kialakított védőkorlátos munkaállvány is. Sőt napjainkban már hómaró adapter is elérhető teleszkópos rakodókra. Természetesen ezek nem érnek fel a közútkezelő nagy teljesítményű marógépeivel, de egy kültéri telepen vagy mezőgazdasági út esetén a hótorlaszokat biztonsággal elbontja. Marócsigájuk általában 355–460 mm átmérőjű, garatmagasságuk 760–840 mm, munkaszélességük 1,5–2,5 méter.

 

ágvágó adapter
WoodKing Classic ágvágó berendezés

 

hótoló adapter
Télen a hóeltakarításból is kiveheti a részét a rakodógép (fotó:
www.bema-sweeper.com)

 

Gallyazás, bozótirtás

A telehely környezetének ápolását szolgálja a hazai kínálatban a teleszkópos önjáró rakodók gémjére kapcsolható ágvágó berendezés. A három vágókorongos, hidrosztatikus hajtású, 111 fokban dönthető fejegységgel rendelkező WoodKing Classic berendezés 8 km/h munkasebesség mellett 2 100 mm-es vágásszélességgel dolgozik. A 3 darab, 700 mm átmérőjű keményfém vágókorong egyenként 60 vídiahegyű foggal végzi a vágást. Gémje oldalirányban 1 200 mm hosszúságban kitolható, így a telephelyi sövények túl az út melletti vagy akár a szántóterület szélét határoló fasorok, facsoportok is egyszerűen, gyorsan karbantarthatók vele. Oldalra kitolás esetén az 1 150 kg súlyú munkaeszköz okozta súlypontváltozást ellensúly kompenzálja. Ugyanerre a működtetőmodulra kifejlesztett a gyártó egy Speedy elnevezésű,1 300 mm munkaszélességű mulcsozó fejegységet is. Sőt, még nagyobb teljesítményű igazi erdészeti mulcsozók is elérhetők már teleszkópos rakodókhoz 1,6–1,8 méteres munkaszélességben. A zúzókalapácsos adapterek kollapszibilis függesztett kalapácsokkal végzik ágak, bozótok cserjék zúzását. A faültetésben is segítségre lehet a rakodógép, hiszen már talajfúró adapter is elérhető hozzá kiegészítő munkaeszközként.

 

Ez a cikk az Agrárágazat novemberi számában olvasható teljes terjedelmében. Farkas Imre az egyes pontokat részletesebben is kifejti, valamint szól a gallyazás, bozótirtás lehetőségeiről is.

Korábban pedig a GépMax oldalán a traktoros homlokrakodókról írtunk,  itt.