fbpx

Mezőgép-piac: rossz vége lehet ennek a dőzsölésnek

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 28.

A hazai eladások messze elmaradnak a globális mezőgép-vásárlási lendület arányaitól. Ez már nem is lendület, hanem valóságos vásárlási láz: van ország, ahol 44(!) százalékkal több traktort vettek. Közben nő a pánik: Kína „miatt” akár 100 százalékkal(!) is nőhetnek a mezőgépárak.

 

tarktor, pótkocsi, bála
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Sosem látott növekedés

Soha nem látott mértékben nő a világon a traktorok és mezőgazdasági gépek eladása. Minden szegmensben és főbb piacon nagyon nagy növekedéseket mérnek. Az olasz gépgyártószövetség (FederUnacoma) összegzése szerint Észak-Amerikában a regisztrációk száma az idei év első 9 hónapjában 12 százalékkal, csaknem negyedmillió darabra nőtt. A világ legnagyobb piacán, azaz Indiában is elképesztő az új regisztrációk száma: a tavalyihoz képest 25 százalékos növekedéssel 680 ezer darab traktor kelt el, és ugyancsak nagy a növekedés a japán piacon, ahol az év első felében bő 10 ezer darab 36 százalékos piacbővülést jelent.

 

Európában is pörög a piac

A globális vásárlási lázból Európa sem marad ki. Az olaszok kiemelkedő mértékben, 44 százalékkal növelték a traktoreladásaikat (bő 18 ezer egység). Az idei első 9 hónapban a németországi regisztráció majdnem elérték a 26 ezret (+6,8%), Spanyolországban 13 százalékkal 8245 darabra nőtt az eladott egységek száma, míg ugyanez a mutató Angliában 9852 traktort és 19 százalékos növekedést jelentett. A FederUnacoma elnöke, Alessandro Malavolti szerint emögött részben a mostani és a közeljövőre várt globális gazdasági fellendülés, a mezőgazdaság hatékonysága áll.

A magyar adatok ugyancsak nagy növekedésről szólnak, bár a traktor-szegmens (1443 új egység az év első felében) csupán 10 százalék alatti bővülést mutat.

 

gépértékesítési diagramm

 

Rossz vége lehet

Ugyanakkor Malavolti szerint vissza kellene fogni a termelés erőteljes növekedését, mert bár a kereslet továbbra is nagyon magas, a következő hónapokban a logisztikai nehézségek, a nyersanyaghiány és az emelkedő nyersanyagárak leállíthatják a trendet. Ez pedig nagyban Kínán múlik, ahol csökkentették az acél- és vasalapanyag-exportját, hogy kielégítsék a belső keresletet. Emiatt a mezőgazdasági gépipar beszerzési árai drámaian, bizonyos esetekben akár 100 százalékkal is emelkedtek.