fbpx

A mezőgazdasági gépipar több mint 12 milliárd eurós forgalmat bonyolít le

Írta: Fodor Mihály - 2023 március 03.

Az innovatív mezőgazdasági gépek, traktorok és szoftverrendszerek 180 gyártója a VDMA Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetségében tömörül. Európában 125 000 alkalmazottal, ebből csak Németországban mintegy 30 000 fővel a mezőgazdasági gépipar a gép- és berendezésgyártás egyik vezető ágazata.

Agrárgép

A VDMA által közölt legfrissebb információk szerint rekorderedménnyel állja meg a helyét a mezőgazdasági gépipar a kihívásokkal teli időkben. Az elmúlt naptári évben a VDMA németországi tagsága az előző évhez képest minden szegmensben jelentős, 18 százalékos növekedést értek el a németországi termelésből származó árbevételben.

„Ezzel első ízben sikerült 12 milliárd euró feletti iparági forgalmat elérni. Az innovatív mezőgazdasági gépekre olyan nagy a kereslet itthon és külföldön, mint ritkán korábban, mert az ellátás biztonságának biztosításához világszerte nélkülözhetetlen elemet jelentenek.” – mondta Dr. Tobias Ehrhard, a VDMA mezőgazdasági gépipari szövetség ügyvezető igazgatója.

A termelői árak a legmagasabb szinten

A jó termelői árak szinte minden mezőgazdasági szegmensben, különösen a tej és a búza esetében, a világ minden részén a gazdálkodók és vállalkozók részéről a technológia iránti keresletet táplálták. „Az elmúlt hónapokban igazi felfutást tapasztaltunk a globális termelői piacokon. Még nem világos azonban, hogy ez a tendencia folytatódni fog-e, tekintettel az árupiacokra gyakorolt lehetséges spekulatív hatásokra” –  fűzte hozzá Ehrhard.

Az oroszországi és ukrajnai megrendelések, amelyek az ukrajnai orosz agressziós háború következtében kiestek, összességében bőven kompenzálódtak. „Különösen Észak- és Dél-Amerikában, de a legfontosabb nyugat-európai piacokon is a mezőgazdaság jó jövedelmi helyzete erős vásárlási impulzusokat váltott ki.”

Pozitív árfolyamhatások

A Németországban, mint gyártási helyszínen működő mezőgazdasági gépgyártóknak a pozitív árfolyamhatások is kedveztek. A jelentősen leértékelődött euró, amelyhez a dollár felértékelődése társult, az Egyesült Államokba irányuló exportértékek meredek emelkedését eredményezte. Hasonló hatások voltak megfigyelhetők az euróövezetből származó mezőgazdasági termékek esetében is.

Az ellátási és logisztikai szűk keresztmetszetek viszont folyamatos problémákat okoztak a globális mezőgazdasági géppiacon, amelyek csak mostanában oldódnak fel fokozatosan. „Az év vége óta a helyzet lassan, de folyamatosan normalizálódik. A negyedik negyedévben sikerült 50 százalékos forgalomnövekedést realizálnunk, ami elsősorban a javuló ellátási és logisztikai helyzetnek köszönhető” – hangsúlyozza Ehrhard.

Magas rendelésállomány – jó kilátások

Az iparágban jelenleg sincs hiány megrendelésekből. A magas rendelésállomány jó kilátásokat teremt: „A kihívást mindenekelőtt a magas rendelésállományok következetes végrehajtása jelenti. Az egész iparág gőzerővel dolgozik ezen” – foglalta össze Dr. Ehrhard. A mezőgazdasági vállalkozások feszült költséghelyzete azonban továbbra is megfigyelhető. A kivételesen magas inputárak, például a műtrágyák és a növényvédő szerek árai megnehezítik a gazdálkodók és a vállalkozók életét. Az árupiacok a folyamatos geopolitikai bizonytalanságokkal együtt szintén valószínűleg volatilisak maradnak.