Sikeres vetés – eredményes betakarítás

Cirrus vontatott kombinált vetőgép

A Cirrus vontatott kombinált vetőgép egy pneumatikus vetőgép, amely kiváló minőségű munkát végez a szántás utáni vetés és a mulcsvetés terén is. 3–6 méteres munkaszélességével és 3 000–4 000 literes tartálytérfogatával a Cirrus egy igazán hatékony eszköz. Sokoldalúságával és különböző szállítópálya-kialakításaival a Cirrus sorozatban a kisebb kompakt kombinált vetőgépektől a nagy területteljesítményű vetőgépekig minden feladathoz megtalálható az optimális megoldás.

 

Amazone Cirrus
Amazone Cirrus vontatott kombinált vetőgép

 

KÜLÖNBÖZŐ MODELLEK

Cirrus 3003 Compact – kompakt, fordulékony, gyors

Kisebb területekhez a Cirrus Compact vetőgépek nagyon vonzó modellek. A Cirrus 6003-2 vetőgéppel szemben 550 mm-rel kisebb tengelytávolság az alsó függesztőkarokra történő felfüggesztéssel együtt rendkívüli fordulékonyságot tesz lehetővé. Így kis fordulók esetén is hatékony munkavégzés lehetséges. 3 000 literes tartálytérfogatával és 40 km/h maximális sebességével a Cirrus Compact vetőgép különösen alkalmas olyan üzemek számára, amelyek nem rendelkeznek megfelelő kapacitással a szántóföld szélén történő feltöltéshez.

 

Cirrus 4003 és 4003-2 – kompakt, gyors, sokoldalú.

A 4 m munkaszélességű Cirrus vontatott kombinált vetőgép mind merev, mind pedig összecsukható gépként kapható. Az összecsukható változat a közúti szállításhoz 3 m-es szállítási szélességre csukható össze.

Ezek a 4 m-es változatok mindenekelőtt közepes nagyságú vállalkozások számára érdekesek, amelyeknél nagy vetőmagmennyiség használata szükséges. Az ilyen méretű vállalkozások a vetéstechnikához nem ritkán 170 és 200 LE közötti standard traktort használnak, amely optimálisan illeszthető a Cirrus 4003 és 4003-2 vetőgéphez is.

 

Cirrus 6003-2 – a maximális területteljesítményért

Nagyobb területteljesítményekhez és nagyobb vállalkozások részére az AMAZONE az összecsukható, 6 m munkaszélességű Cirrus 6003-2 vetőgépet ajánlja.

Az egycsúcsos, 3 600 literes tartályváltozat mellett a Cirrus típus 4 méteres munkaszélességtől kétcsúcsos, 4 000 l térfogatú, osztott tartállyal is kapható a műtrágya és a vetőmag egyidejű kijuttatásához.

 

TARTÁLYKIALAKÍTÁSOK

A nagy, akár 4 000 literes tartálytérfogatnak köszönhetően minimálisra csökkennek az utántöltéshez szükséges idők. Figyelemreméltó mérete ellenére a Cirrus tartálya optimális súlypontelhelyezést eredményez, és nem akadályozza a kilátást.

A fellépést lépcsők, a vetőmagtartályhoz való hozzáférést pedig korláttal felszerelt rakodórámpa segíti. A tartály egyszerű feltöltése zsákos áruval vagy a pótkocsi szállítócsigájával, big-bag zsákkal vagy rakodókanállal történik. Az egyszerűen kezelhető felhajtható fedél légmentesen lezárja a tartályt.

A rácsok biztonságosan védik a felhasználót a véletlen benyúlástól, az adagolórendszert pedig az idegen testek bejutásától. Tisztításhoz a rácsok gyorsan leszerelhetők, és rendkívül praktikus módon a vetőmagos zsákok szállításánál lerakóként használhatók.

Az opcionális kivitelben hidraulikusan elfordítható feltöltőcsiga kényelmes megoldást kínál a Cirrus gyors feltöltéséhez. A feltöltőcsiga egyszerűen elfordítható, így a gép kényelmesen feltölthető pótkocsiról. A feltöltőcsiga minden további felszereltségi opcióval kombinálható, a csiga bal oldali elhelyezése pedig nem akadályozza a kilátást tolatás közben.

 

AZ ADAGOLÁS LEHETŐSÉGEI

Az adagolórendszer minden fajta vetőmag és 1,5-400 kg/ha vetőmagmennyiség kiadagolására alkalmas. A nagy adagolóhengerek kis kerületi sebességet eredményeznek, és kímélik a vetőmagot. Az apró vetőmagról normál méretű vetőmagra való átállás pillanatok alatt elintézhető az adagolóhenger cseréjével. Az adagolóhengerek teli vetőmagtartály esetén is kicserélhetők. Valamennyi vetőmagfajta mintegy 95%-ához alkalmazható a három alapfelszereltségként szállított adagolóhenger. További hengerek kaphatók pl. kukoricához vagy különleges növénykultúrákhoz.

Az előadagolás, a kalibrálás és a maradékürítés még egyszerűbbé tételéhez az AMAZONE a Cirrus gépekhez a TwinTerminal 3.0-s komfortcsomag használatát javasolja. A TwinTerminal közvetlenül a vetőgépre, az adagoló közelébe van szerelve. Ez az elhelyezés döntő előnyt nyújt. A vezető a kalibráláshoz szükséges műveleteket és adatbevitelt így közvetlenül a gépen végezheti, és ezzel többszöri le- és felszállást takarít meg a traktorról, ill. a traktorra. A TwinTerminal 3.0 víz és por ellen tömített, 3,2 colos kijelzővel ellátott házból, és a kezeléshez négy nagy gombból áll.

 

MAXIMÁLIS RUGALMASSÁG

A szegmenselosztófejnek köszönhetően a pneumatikus vetőgép nagyon rugalmasan működtethető. Rögtön reagál a gép egyik oldalán lévő, aszimmetrikus művelőutakra anélkül, hogy a gép másik oldalán nem kívánatos vetőmagcsökkenéssel kellene számolni. A szegmens-elosztófejjel elektromos féloldalas kapcsolás valósítható meg. A féloldalas kapcsolás közvetlenül az elosztófejben található. A Section Control rendszerrel, csakúgy, mint az AMAZONE GPS-Switch automatikus szakaszolással, a féloldalas kapcsolás alkalmazása révén jelentős megtakarítás érhető el, az átfedések és a hibahelyek pedig elkerülhetők.

A művelőút-kapcsolás segítségével oldalanként összesen maximum hat vetéssort lehet lekapcsolni. A megfelelő szélességben kialakított művelőutakon kiválóan használhatók ápolótraktorok számára.

További praktikus opcionális segédrendszer a magvezető csövek ellenőrzése, amely azonnal észleli a csoroszlyában és a vezetékben kialakult eltömődést. Közvetlenül az elosztófej mögött érzékelők ellenőrzik a magvezető csövekben a vetőmagáramlást. A rendszer automatikusan felismeri a kapcsolt művelőutakat.

 

CSOROSZLYAMEGOLDÁSOK

RoTeC pro csoroszlya – az univerzális egytárcsás csoroszlya

RoTeC pro egytárcsás csoroszlyával felszerelve a Cirrus igazán megmutatja erejét, főként ragadós talajon, az év korai és késői szakában egyaránt. A közvetlenül a vetőtárcsára szerelt mélységvezetőnek köszönhetően a csoroszlyavezetés és a magtakaró pálcákkal való visszatömörítés teljesen elválik egymástól. A mélységvezető tárcsa, ill. a mélységvezető görgő emellett a csoroszlya kiváló öntisztítását is biztosítja. Utóbbi két előnye miatt csaknem minden időjárási helyzetben nagyon rugalmasan és precízen alkalmazható. 12,5 és 16,6 cm-es sortávolság közül választhat.

A 400 mm átmérőjű vetőtárcsa rendkívül kopásálló bóracélból készül. Robusztus felépítése minimálisra csökkenti a kopás lehetőségét. A vetőtárcsa nagy átmérőjének köszönhetően a csoroszlya nyugodtan halad, ami javítja a csoroszlyarendszer lehelyezési pontosságát.

A magároknyitó megtisztítja a vetőbarázdát, így biztosítja az optimális talajzárást a vetőmag számára. Úszó rögzítésének köszönhetően a magároknyitó automatikusan megszabadul a földtől és a beszorult terménymaradványoktól. A csoroszlyanyomás a fülkéből hidraulikusan állítható a vetési mélység könnyű szabályozhatósága és az adott talajviszonyokhoz való gyors alkalmazkodás érdekében. A RoTeC pro csoroszlya akár 55 kg csoroszlyanyomással is használható.

 

TwinTeC+ csoroszlya – a nagyteljesítményű duplatárcsás csoroszlya

A nagyteljesítményű TwinTeC+ csoroszlyával az AMAZONE a lehető legrobusztusabb és legprecízebb duplatárcsás csoroszlyát kínálja a Cirrus vetőgéphez. Akár 100 kg-os csoroszlyanyomásának és kiváló vágóhatásának köszönhetően a TwinTeC+ duplatárcsás csoroszlya a magágyban lévő kemény és rögös talajjal is jól boldogul. A csoroszlya kovácsolt acélból készült alapteste és tartóbilincse a legkeményebb bevetéshez is kellő tartalékkal rendelkezik. A TwinTeC+ duplatárcsás csoroszlya nagy csoroszlyanyomása a szerves anyagok nagy aránya ellenére is nagyon precíz vetést biztosít mulcsvetés közben. Az innovatív, olajkeringetésen keresztüli csoroszlyanyomás-állításnak köszönhetően a csoroszlyanyomás erősen rögös talajon is állandó marad, így biztosan nem változik a beállított vetési mélység.

A TwinTeC+ duplatárcsás csoroszlya teljesen karbantartásmentes, így megfelel a legmagasabb igényeknek. A csoroszlya megfelelő vágóképességéről éles, 10°-os állásszögű, előfeszített tárcsák gondoskodnak. A nagy, 380 mm-es átmérő nyugodt járást biztosít. A szellős, 190 mm-es csoroszlyaeltolásnak és a mélységvezető görgő felső csoroszlyatartó általi rögzítésének köszönhetően elegendő szabad hely marad, így munka közben nem kell tartani az eltömődéstől.

 

Fodor Mihály

agrár amazone cirrus csoroszlya mezőgazdaság mulcsvetés művelőút RoTeC Section Control szántás TwinTeC TwinTerminal vetés
..