fbpx

Legelők, golfpályák, gyepek robotja érkezik

Írta: Kohout Zoltán - 2021 május 27.

Olyan robotot fejlesztett ki a McConnel, ami felismeri a gyepen az útifűleveleket, és szelektíven működtetett fúvókáival csak azokat permetezi le.

A sokadik gyomirtórobot ugyancsak használja a modern technika eszközeit. A 18 hónapos fejlesztési projekt célja egy autonóm rendszer létrehozása volt, ami emberi munka nélkül képes azonosítani és permetezni a gyomokat. A prototípus tápegysége egy 56 lóerős Robocut RC56, amit Trimble GPS-vezetés irányít. A pontszóró permetezőgép digitális fényképezőgéppel azonosítja a dokklevelet, miközben radar figyeli-méri a haladási sebességet. A berendezés szállítja a 80 literes permetezőtartályt, egy elektromos szivattyúval, a szórókeret szélessége 1,5 méteres. A kilenc Teejet PWM fúvóka szabályozza a kijutó vegyszer mennyiségét, s a folyamat közben mikrokomputer biztosítja a szükséges feldolgozási energiát a rendszer működéséhez.

A fejlesztők állításai szerint a koncepció 100 százalékosan hatékony rövid fűben. Ez egyben kijelöli a további fejlesztések irányát is, hogy a technológia alkalmazható legyen magasabb fűben is. Emellett a programot alkalmasság akarják tenni más gyomok felismerésére, kezelésére is.

 

robot

 

forrás: profi.co.uk