fbpx

Robot a gyomirtásban: ez a kép már a jövőt mutatja

Írta: Kohout Zoltán - 2021 május 15.

Idén már valóban piacra kerül a gyommentesítést vegyszerek és mechanikai eszközök nélkül végző robot. Sőt, mivel 35 válfaja lesz, nem is csak ebben segít a mezőgazdaságnak.

 

gyomirtás árammal
Illusztráció: Small Robot Company

 

Érti a gép, amit lát a táblán

A brit Small Robot Company már 2018-ban felkeltette a szakma figyelmét és elismerését a Harry nevű robot kifejlesztésével – ez a világ első kombinálható digitális vetőgép-robotjának prototípusa. A cég mérnökei Harryt mellett kifejlesztették a Tom és Dick nevű szériát is, amik 35 féle mezőgazdasági feladat ellátásra alkalmasak. Tom például olyan multiszenzoros megfigyelőrobot, aminek a leghasznosabb képessége az, hogy „beszkenneli a táblát”, és felismeri rajta a különféle növényeket. Képes egyébként arra is, hogy például a madárdal és a beporzók jelenlétét, mennyiségét is felismerje a hang- és képi adatok rögzítésére alkalmas szenzorai révén, emellett felméri a talaj egészségét és a biológiai sokféleséget. A növényfelismerő-képesség óriási előnyét a Dick nevű robottárs alkalmazása egészíti ki: ez a nem vegyi eszközökkel gyomláló robot villamos energiát használ a gyomok elpusztítására, gyökérig hatoló elégetésére. Ez totális megoldásnak nevezhető, hiszen a gyomnövény reprodukcióját is fékezi (lásd a videón!) – mint arról írtunk korábban, a Rootwave gyomirtó-technológiájával kapcsolatban.

 

gyomirtás árammal

 

Enyhíti az ágazat terheit

A gyomok egy vagyonba kerülnek a mezőgazdaságnak akár mint költséges fejlesztési kényszert és jelentős inputanyag-kiadást generáló fenyegetés, akár mint terményveszteség. De éri más fenyegetés is a növényvédelmet: a herbicidekkel szembeni rezisztencia vagy például a hatóanyag-kivonások ellensúlyozásának terhei. A mesterséges intelligenciát alkalmazó eszközök olyan kiegészítő-eszközt, adott esetben alternatívát kínálnak a gazdaságoknak, ami ezeknek az aggályoknak a többségében enyhíti vagy megszünteti a problémát. A szóban forgó eszközöket idén dobják piacra.