fbpx

A mérnökök választása: 2023-as díjazottak bejelentése

Írta: Fodor Mihály - 2023 november 12.

A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) bejelentette a 2023-as „Systems & Components Trophy – Engineers’ Choice” (Rendszerek és alkatrészek trófeája – Mérnökök választása) győzteseit.  A november 12-18. között Hannoverben, az Agritechnica szakvásáron megrendezett Systems & Components rendezvény részeként a DLG harmadik alkalommal kiosztott díja a mezőgazdasági gépipari beszállítók innovációit díjazza.

előadás

A 21 döntőbe jutott jelölt közül a három győztest a világ legnagyobb mezőgazdasági gépkiállításán, az Agritechnica kiállításon kiállító kiválasztott mezőgazdasági gépgyártók fejlesztőmérnökeiből álló zsűri választotta ki. Mind a 75 kiváló minőségű pályaművet első körben a zsűri értékelte, amelynek elnöke Prof. Till Meinel, a TH Köln – University of Applied Sciences és a DLG alelnöke és a DLG tesztközpont Technology and Farm Inputs elnöke volt. A zsűri olyan kritériumokat alkalmazott, amelyek az ágazat számára gyakorlati jelentőséget, a jövedelmezőség és a folyamatok, valamint a környezet és az energiafogyasztás szempontjából jelentkező előnyöket, de a munkaterhelés és a biztonság szempontjából is javulást jelentettek.

A győztesek díjátadó ünnepségére az Agritechnica első napján, 2023. november 12-én 17 órakor kerül sor a Systems & Components Expert Stage-en, a 17. csarnokban, a H02-es standon.

„A DLG az alkatrészekre és rendszerekre vonatkozó „Systems & Components Trophy – Engineers’ Choice” díjjal a DLG elismeri a mezőgazdasági technológiai beszállítóipar fontosságát és innovációját” – mondta Philippa von Loe, a Systems & Compontents szakvásár értékesítési és márkaigazgatója, amely az Agritechnica szerves részét képezi, és amelyet mindkét esetben a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) szervez.

Systems & Components Trophy – Mérnökök választása: 2023-as díjazottak

AGCbox

Vállalat: AGREENCULTURE

7. csarnok, A20-as stand

Napjainkban a legtöbb autonóm gépet ütközőkkel szerelik fel, hogy ütközés esetén megállítsák őket. Egyesek LiDAR, radar vagy érzékelőfúzió segítségével pásztázzák a környezetet, és szükség esetén megállítják a gépet. Ezeket az alkatrészeket jól tervezték az ütközések elkerülésére, de soha nem tudják megakadályozni, hogy a robot egy olyan veszélyes területen, például egy mezőt szegélyező úton végezze, ahol nagy a kockázat. Az olyan ismert megoldások, mint a határoló drótok vagy fizikai korlátok nem alkalmazhatók a nagy mezőgazdasági területeken történő gazdálkodásra.

Az AGREENCULTURE AGCbox most az első GNSS-alapú rendszer, amely pontosan beméri a gépet, és érzékeli, ha az elhagyja a munkaterületét. A Safencing a világ első olyan tanúsított geofencing rendszere terepi alkalmazásokhoz, amely teljes mértékben megfelel a 2006/42/CE gépirányelvnek. Ezzel a Safencing funkcióval az AGCbox a robotokat valóban autonómmá teszi, és így felülkerekedik a korábbi felügyeleti módszereken, amelyek a robotika minden előnyével ellentétesek.

Agreenculture

E.D.I. (Electronic Data Interchange) kardántengely

Vállalat: Bondioli & Pavesi GmbH Deutschland

15. csarnok, E28 stand

Cél, hogy a mezőgazdasági gépeket a lehető legtermékenyebben használjuk anélkül, hogy túlterhelnénk őket, vagy nagy és gyakori terheléscsúcsok miatt kárt okoznánk. A Bondioli & Pavesi E.D.I. Electronic Data Interchange PTO tengelyeivel a traktor műszerfalán a gazdálkodók valós idejű információkat kapnak a kardánengely állapotáról, a munkagép által felvett teljesítményről és a tervezett karbantartásról. Az érzékelőrendszer információkat tartalmaz a nyomatékról, a fordulatszámról, a tengelyerőről, valamint a rezgésekről, és figyeli a két melléktengely-fél átfedésének mértékét. Ez lehetőséget ad a termelékenység és a karbantartás optimalizálására, a költségek és az állásidő csökkentésére. Ha egy kezelő nélküli, önvezető traktorral párosul, akkor a flottakezelő számára információkat és figyelmeztetéseket szolgáltat.

Bondioli

FLUSTO

Vállalat: Zunhammer GmbH

23. csarnok, B33 stand

A folyékony trágya elzárására, szabályozására és adagolására már léteznek pneumatikus szelepek. Ezeket elsősorban a megfelelő számú tömlő elzárására használják ISOBUS vezérlés alapján, és jellemzően egy belső ballon vagy hasonló elem felfújásával működnek.

A Zunhammer GmbH teljesen új szerkezetű pneumatikus FLUSTO szelepeit úgy tervezték, hogy a folyékony trágya kifolyónyílások felé történő áramlásának gyorsabb és egyszerűbb megszakítása egy teljesen automatizált folyamatban a trágyaáramlás megzavarása nélkül történjen. A hagyományos szelepekkel ellentétben nem találhatók benne zavaró alkatrészek. Ehelyett egy különálló, rugalmas, fekete színű folyékony trágyatömlő pneumatikusan összenyomható, ha a szelepek átlátszó házába légnyomást helyezünk. Az eltérő felépítésnek köszönhetően a FLUSTO szelepek helytakarékos kialakítást kínálnak, az átlátszó ház pedig nagy előnyt jelent a karbantartás és a hibaelhárítás szempontjából.

Zunhammer

A beszállítók alkatrészei és rendszerei jelentős szerepet játszanak a mezőgazdasági gépekben. A mezőgazdasági gépgyártók szorosan együttműködnek az alkatrész- és rendszerbeszállítóikkal, hogy optimalizálják a gépeken lévő rendszerek működését. A „SYSTEMS & COMPONENTS Trophy – Engineers’ Choice” díjjal a mezőgazdasági gépbeszállítók hozzájárulását ismerik el. Ez a díj lehetőséget kínál a rendszerek és alkatrészek beszállítóinak, hogy innovatív termékeket és ötleteket mutassanak be a fejlesztőmérnököknek és a mezőgazdasági gépgyártóknak általában.

A „SYSTEMS & COMPONENTS Trophy – Engineers’ Choice”, amely immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre, ideális kiegészítője az Agritechnica két innovációs díjának.

Az innovációs kritériumoknak megfelelő, piacképes mezőgazdasági gépeket a gazdálkodók számára a híres Agritechnica Innovációs Díjjal jutalmazzák, míg a „DLG-Agrifuture Concept Winner” díj az 5-10 éven belül bevezetésre kerülő innovatív, víziós koncepciókat ismeri el.