fbpx

Ezüstéremmel jutalmazták a talajtömörödésmegelőző rendszert

Írta: Farkas Imre - 2021 december 20.

A talajtömörödés és annak hosszú távú következményei, amelyek a hatékonyság növekedésével és ezáltal a nagyobb gépsúlyokkal kapcsolatosak, jól ismertek.

A gép kialakításával kapcsolatos műszaki lehetőségeket (érintkezési felület, gumiabroncsnyomás-szabályozás, gumihevederes hajtás stb.) egyre inkább kihasználják. Ez a fejlődés üdvözlendő, de nem elegendő a hatékony talajvédelem biztosításához. Sok kár keletkezik a gépek helytelen használata vagy a szántóföldre való helytelen behajtás miatt.

Az Agtech 2030 tömörödésmegelőző rendszere (CPS) olyan szolgáltatást kínál a felhasználónak (gazdálkodónak, vállalkozónak, ütemezőnek), amely térkép formájában előre megmutatja egy szántóföld aktuális tömörödési kockázatát és így annak járhatóságát. A rendszer a felhasználók számára döntési segítséget nyújt a talajtömörödés kockázatával kapcsolatban, és segít eldönteni, hogy az adott járműkonfigurációban hol és mikor kell munkát végezni a földeken.

 

talajtömörödés
A rendszer a felhasználók számára döntési segítséget nyújt a talajtömörödés kockázatával kapcsolatban – fotó: https://www.agritechnica.com/

 

A rendszer működéséről részletesebben a GÉPmax 2022/I. lapszámában olvashatnak majd.

 

Szerző: Fodor Mihály