fbpx

Bezárta kapuit a 26. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok

Írta: Szerkesztőség - 2010 október 10.

Az ország legnagyobb múltú kiállítása az idén 26. alkalommal várta az érdeklődőket Bábolnára. A Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok évről évre fejlődő kiállítás, s ebben az évben mintegy 10 ezer négyzetméteren, közel 170 kiállítóval, négy napon át fogadta a szakmai és az érdeklődő közönséget.

 

A kiállítást Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára nyitotta meg, aki beszédében külön kiemelte, hogy a vidéki munkahelyteremtés, illetve a vidék lakosságmegtartó-képességének erősítése áll a kormányzat agrár- és vidékstratégiájának a középpontjában. Az államtitkár szólt arról is, hogy a jövő év elejére várható a nemzeti agrárstratégia kidolgozása, amelynek hangsúlyos eleme lesz a hazai termőföld védelme.

A megnyitó ünnepségen Müller Béla, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a rendezvény 26 év óta minden évben bemutatja a magyar mezőgazdaság az európai és az itthoni piacokon elért eredményeit, és mára szinte elválaszthatatlan részévé vált a bábolnai cég arculatának.

A kiállítás házigazdája a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft., társrendezője az IKR Zrt. a szervezője pedig a Congress Kft. volt. A rendezvény négy napon keresztül számos szakmai és szórakoztató programmal várta a látogatókat.

A hagyományok szerint idén is átadásra kerültek a kiállítói fogadáson a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok termékdíjai. A pályázatot két kategóriában hirdették meg; a gyártók (sajáttermék-forgalmazók) közül a nagydíjat a TeGaVill Kft. PRAK-TIK-MAG 6+11 tisztítógépe nyerte, míg a különdíjakat az IKR Zrt. IKR-N01 nedvességszabályozója és Komáromi Béla vállalkozó ABK 006 sorközművelő kultivátora nyerte.

A gépforgalmazók kategóriában a nagydíjat a New Holland T7070 traktor kapta, amelynek forgalmazója az IKR Zrt. A különdíjakat pedig a LIME Hungary Kft. MGL 200 pel-letáló rendszere és a Kuhn Premia 4000 mechanikus gabonavető gépe, az IKR Zrt. terméke nyerte. A Bábolnai Gazdanapok második napján tartotta az IKR Zrt. konferenciáját, Kihívások és válaszok címmel. A tanácskozáson ezúttal az új struktúrában működő agrár- és vidékfejlesztési kormányzat tervei, illetve az agrárfinanszírozás kérdései álltak a középpontban.

Immár hagyomány, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Agrár-műszaki Bizottsága is a rendezvény ideje alatt tartja kihelyezett ülését, amelyen elsőként Müller Béla, a Nemzeti Ménesbirtok Kft. ügyvezetője tájékoztatta a bizottságot a cég aktuális helyzetéről, majd az előadók a megújuló energiatermelés feladatairól és lehetőségeiről szóltak.

Ugyancsak Bábolnán tartotta szakmai összejövetelét a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége és a Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya. Az ülésen a szakemberek elmondták, hogy a mezőgépgyártásban a vártnál később mutatkoztak meg a válság jelei, viszont elhúzódó és mélyebb a visszaesés, mint a gépgyártás többi területén.

A Bábolnai Gazdanapok egyik legnépszerűbb programja az IKR Zrt. gyakorlati gépbemutatója volt. A szántóföldön ezúttal 20 gépkapcsolást láthattak az érdeklődők; az idei bemutató kiemelkedő gépe az amerikai gyártmányú Hagie önjáró permetező volt. A gép legnagyobb előnye a nagy sebesség és a nagy teljesítmény.

Bábolnán immáron hagyomány, hogy látványos lovas közönségprogram szórakoztatja a látogatókat. A ménesbirtok lovasai igazi különlegességet, molinóugrást mutattak be, de láthatták Kassai Lajos világrekorder lovasíjászt, Sárkánytánc című programjával, valamint a Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakiskola tanárait és tanítványait zenés kűrrel. A lovak mellett a lóerők is felvonultak, hiszen az IKR teljes traktorkínálatát is láthatta a közönség. Egyedülálló Bábolnán az a traktorkarüsszel, amelyet az IKR Zrt. munkatársai mutattak be.

A kiállítás négy napján közel nyolcvanezer ember látogatott Bábolnára, ami bizonyítja, hogy sokan kíváncsiak a kiállított termékekre és szakmai programokra.

MF