fbpx

Challenger MT600C sorozatú traktor – Öt modell, 240-340 LE közötti névleges teljesítménnyel

Írta: Szerkesztőség - 2010 október 10.

Kiváló teljesítmény és gazdaságosság

A legújabb AGCO Sisu Power, 8.4 literes CTA, hengerenként 4 szelepes, közös nyomócsöves motor, e3-technológiával (Energy-Economy-Ecology, azaz Erő-Gazdaságosság-Környezetvédelem) az MT600C traktorokban teljesítményében és alacsony fogyasztásában is kiváló teljesítményt nyújt. A legmagasabb teljesítménykategóriában a maximális 370 LE-s MT685C traktor a Selective Catalytic Reduction rendszert mint alapfelszereltséget kínálja. Az e3 SCR rendszer – a típus többi gépén csak opcióként elérhető – egy a haszongépjármű-iparban már bizonyítottan működő technológia a károsanyagkibocsátás-csökkentés terén. Az élenjáró rendszer alkalmazásával a fogyasztás 5%-kal csökken, miközben a technológia maximalizálja a leadott teljesítményt, ezzel együtt – más rendszerekkel összehasonlítva – nagymértékben csökken a kipufogógázok NOx-tartalma. Az SCR-technológia üzemanyagot takarít meg, miközben optimális és gazdaságos működést valósít meg, az ún. AdBlue (vízalapú karbamid vegyület) befecskendezésével a kipufogógázba. Az SCR rendszer nemcsak a legtisztább és leggazdaságosabb megoldás a kipufogógáz károsanyag-tartalmának csökkentésére, hanem a legegyszerűbb is. A rendszer alkalmazása nem igényli a változtatható geometriájú turbófeltöltőt, a kipufogógáz áramlását szabályozó szelepeket és a nagyobb méretű hűtőket, mint korábban a kipufogógáz-visszavezetéses motorok. A kisméretű AdBlue tartály az üzemanyagtankra szerelve tárolja a folyadékot, amelyből körülbelül az elfogyasztott üzemanyag mennyiségéhez képest 3%-ot használ fel. Egy feltöltés akár két tartály üzemanyag elhasználásához is elegendő.

 

A teljesítményt a Tech Star CVT fokozatmentes váltó is tovább növeli, amelyet kifejezetten a nehéz munkához terveztek, a nagy teljesítmény hatékony kezelésére.

A teljesítményvezérlő egy ‘intelligens elektronikai’ kapcsolat a motorral. A kezelés a traktor monitorján keresztül lehetséges. A rendszer automatikusan optimalizálja a sebességhez és a nyomatékigényhez a motor fordulatszámát, ami érezhetően növeli a teljesítőképességet és csökkenti a fogyasztást. Ezen felül természetesen a motorfordulatszám manuális beállítása is lehetséges. A rendszer aktiválása egy gombnyomással lehetséges.

Nehéz munka – játszi könnyedséggel

A Challenger MT600C sorozatú traktorok hátsó függesztőműve is részét képezi a rendkívüli terhelésre szánt alváznak. Az emelőmű 12 t emelési teljesítményt biztosít minden emelési pontban. Az első függesztő-mű alsó emelőkarjai egy darabból készültek, és 5 tonna teherbírással rendelkezik. Az első emelőszerkezet külön hidraulikakörről üzemel, és 2 pár kihelyezett hidraulikát tartalmaz. A frontfüggesztés, csakúgy, mint a hátsó, rendelkezik transzport helyzettel. A hidraulika-rendszer 175 liter/perc szállítási teljesítménye mellé 200 bar nyomás társul, amely egy zárt rendszerben, terhelésérzékenyen (load sensing) hihetetlen erőre képes; a nyomás és az átfolyás mértéke a legmodernebb munkaeszközök követelményeinek is megfelel. Az elektromos emelőmű-vezérlés a TMC-n keresztül lehetséges. Az ún. ‘fngertip’ egyujjas hidraulikavezérlők precíz működtetést tesznek lehetővé. Ezek akár hat pár kihelyezett hidraulika működtetését végezhetik, miközben az egyes hidraulikakörök átfolyását és ennek időzítését a TMC kijelzőn keresztül követhetjük nyomon. A beállításokat eltárolhatjuk, és a már említett egy gombbal kezelhető ún. ‘tábla vége’ program részeként előhívhatjuk.

Minden a TMC (Tractor Management Center) felügyelete alatt történik

Minden MT600C traktor fel van szerelve a kifnomult TMC (Tractor Management Center) rendszerrel, amely kiváló kezelést és kényelmet biztosít. A rendszer lényegét a ‘TMC rendszer kartámaszba épített vezérlőegysége adja, amellyel a monitor teljes vezérlése végezhető. A tervezés során az ergonómia szempontja volt a meghatározó; a kartámaszon felsorakozó kezelőegységek csoportjának a helye az ülés mellett, a legmegfelelőbben lett pozícionálva. A gyakran használt funkciók, mint például a hidraulikus hátsófüggesztés vagy a kihelyezett hidraulikakörök kezelőegységei kaptak itt helyet, amelyek finomhangolása a karnyújtásnyira lévő színes monitoron keresztül lehetséges. Az egygombos ‘tábla vége’ funkció lehetővé teszi az előre beprogramozott vagy éppen a munka közben rögzített funkciók léptetését. A programban 35 különböző funkció 6 különböző végrehajtással rögzíthető. A TMC kartámaszán található a Tech Star CVT fokozatmentes váltójának a kezelőegysége, amely azonnal a kezünkre áll; mellette az előre beprogramozható fordulatszámokat kapcsoló két gomb. A gép vezetése ún ‘Lever’ (kar) vagy ‘Pedal’ (pedál) módban lehetséges. A ‘Lever’ módban a motor fordulatszámát függetlenül, pedállal, kézi gázzal vagy az előre beállított fordulatszámokkal változtathatjuk; a kar mozgatásával arányosan a gép gyorsul, illetve lassul. A ‘Pedal’ módban a gázpedál változtatja a motorfordulatot és a haladási sebességet. Három funkció áll rendelkezésünkre: Power (a teljes fordulattartományt kihasználja), Eco (1800 1/min-ig engedi a fordulatot), Forager (állandó motorfordulatszámot biztosít az állandó TLT-fordulat biztosításához). Egyéb alternatívaként előre beállíthatunk haladási sebességet is.

A teljesítményt felügyelő rendszer az előzőekben felsorolt vezetési módok alatt is teljesen automatikusan fgyeli és beállítja a legoptimálisabb működést. A TMC rendszer újdonsága a Tru Trak funkció, amellyel a kormány érzékenységét állíthatjuk be. Ezzel a funkcióval meghatározhatjuk a kormányfordulatok számát, miközben a kerék végállástól végállásig fordul; – ez a körülbelül másfél fordulattól egészen számos fordulatig változtatható. Az MT600C traktorok gyárilag rendelhetőek a ‘plug and play’ rendszerű Top Con által gyártott automata kormányzással. Az automata kormányzás programozása is TMC-n keresztül lehetséges. Minden elektronikusan vezérelhető funkció beállítása a 7 hüvelykes (178 mm) átmérőjű, színes kijelzővel ellátott TMC monitoron keresztül lehetséges – s mindez magyar nyelven elérhető. A monitor további hasznos funkciója az SD kártyaolvasó és az USB csatlakoztatási lehetőség, amelyek segítségével lehetőségünk nyílik az elvégzett munka kiértékelésére. A terminál, opcióként, az ISOBUS-szabványnak megfelelően működő munkaeszközök csatlakoztatását is lehetővé teszi, akár videó funkcióval is.