fbpx

Rotációs, dobos és tárcsás kaszák konstrukciós kínálata

Írta: GÉPmax-2022/III. lapszám cikke - 2022 június 05.

A mezőgazdasági gépek gyártmányfejlesztésében tapasztalható felgyorsult innováció a rotációs kaszák területén is működik. Ennek eredményeként a szálastakarmányok kaszálására vonatkozó változatok – a termelési körülményekből adódó felhasználói igények kielégítésére – különböző konstrukciói számos típusválasztékban találhatók meg a hazai és külföldi mezőgéppiacon. A gyártók a dobos, rotációs kaszák mellett legnagyobb típusválasztékban a tárcsás, rotációs kaszakonstrukciókat gyártják. Egyes gyártók gyártmánylistáján a dobos, tárcsás és rotációs vágószerkezetű változatok egyaránt megtalálhatók (CLAAS, Fella, Krone, Kuhn, Samasz, Vicon, stb.).

GYENGÉBB TALAJOKRA

A dobos vágószerkezettel szerelt rotációs kaszák robusztus építésű gépek. Ezeknek a konstrukcióknak magas építésű, felső forgórészeket tartó gerendelye, és a dobok nagy átmérője, magassága nagy anyagáteresztő képességet biztosít. A robusztus szerkezet és a nagy áteresztőképesség révén a rosszabb talajállapotú, természetes, illetve ősgyepek, valamint a szintén rossz talajállapotú szórványgyepek kaszálásában használhatók üzembiztosan. (A magyarországi gyepterületek közül, mintegy 350 ezer ha ősgyep, és ennek nagy része a NATURA 2000 alá tartozik. A szórványterületek összessége is ~ 300 ezer ha körüli.) Az újabban egyre nagyobb területen, teljes növényként betakarítandó gabonafélék és kisebb termőterületen termesztett energiafű-telepítések kaszálásának legalkalmasabb eszközei szintén a dobos rotációs kaszák.

Victor 6 frontkasza
Nagy hozamú állomány kaszálása, magajáró eszközhordozóra szerelt, 4 forgórészes, független forgórész-felfüggesztésű dobos kaszával

TRAKTORKAPCSOLAT

A dobos és tárcsás, rotációs kaszák traktorkapcsolat tekintetében hasonló megoldásúak. A dobos vágószerkezetű gépek kettő- és négy forgórészes, 2,4-4,2 m munkaszélességű változatai jobb és bal oldali, hátsó függesztésű gépek. A kisebb forgórész-átmérőjű, 800 mm 4 forgórészes, és a 6 forgórészes 4,8 m munkaszélességű gépek vontatottak. A magasabb, alvázra szerelhető, 4 forgórészű, 1500 mm átmérőjű és 6,0 m munkaszélességű változatok pedig mellső függesztésűek felcsukható vázkerettel. A dobos, rotációs kaszákra jellemző, hogy a 2-4 forgórészes változatok forgórész-felfüggesztése fix vázkeretre történik. A nagyobb munkaszélességű 3,2-4,8 m-es, szintén 4 forgórészes változatok – éppen a kedvezőtlen talajviszonyokhoz való alkalmazkodás miatt – a jó talajkövetés biztosítására paralelogramma felfüggesztésűek.

Kasza kiemelve
Szársértős, tárcsás vágószerkezetű kasza szállítási helyzetben

A DOBOS VÁGÓSZERKEZETŰ KASZÁK

…felső hajtású kivitelben készülnek. A forgódobok henger alakú háza a kaszagerendelyhez csatlakozik. A hajtás a kaszagerendelyben vízszintes tengelyen és kúpfogas-kerékpárokon megy keresztül. A dobok hajtása a függőleges, henger alakú házban csapágyazott függőleges tengelyről történik. A tengellyel a dob és a dob tányérja, valamint a csúszótalp együtt forog. A forgódobok nagy mechanikai igénybevételnek kitett szerkezetek, ezért erős csapágyazású, robusztus szerkezetek. A forgódobok palástjához csavarozott forgótányérok csapjaihoz csatlakoznak a termény levágására szolgáló kések. A kések a csapokkal szemben elhelyezett biztosító laprugó kifeszítése után gyorsan és biztonságosan cserélhetők. A forgódobok csapágyháza rendszerint csavarmenetes kivitelű. A csavarmenetes megoldása biztosítja a fokozatmentes vágási magasság beállítását. A vágási magasság egyszerűbb szerkezeteknél a csúszótányér cseréjével is változtatható.

Szársértő
„V” alakú, aktív profilú gumihengeres szársértő berendezés

A TÁRCSÁS, ROTÁCIÓS KASZÁK IS

…jobb- és baloldali, hátsó- és mellső függesztésűek, vagy vontatott kivitelben készülnek. A tárcsás, rotációs kaszák vágószerkezete alsóhajtású. A tárcsás kaszaszerkezetek tárcsáit sajtolt kaszagerendelyben csapágyazzák. A gerendely egyben magában foglalja a hajtóműházat, a csapágyakat, és a hajtást végző fogaskerékpárokat. A hajtás ferdefogazású homlokfogaskerekeken, vagy egyenes fogazású kúpfogaskerékpárokkal történhet. A tárcsás kaszaszerkezetek könnyebb kivitelben készülnek. Műszaki szempontból a tárcsák rövid tengelyeinek megbízható csapágyazása, illetve az olajszivárgást megelőző tömítések kialakítása komoly feladat. A tárcsás kaszáknál, mivel a gerendely egyben a hajtóműház is, és a fogaskerékpárok, illetve a gördülő csapágyak a megfelelő kenés érdekében olajban futnak, a csapágyaknál szimeringeket, az illesztéseknél minden esetben tömítéseket alkalmaznak. A hajtóműházat sajtolt lemezborítás védi a mechanikai igénybevételektől. A gerendelyt kétoldalt állítható magasságú csúszótalpak támasztják alá.

Maschio Debora Pro
Paralelogramma mellső függesztésű tárcsás kasza

A forgó részekre szerelt késeknek mind dobos, mind tárcsás szerkezetek esetén a vágószerkezet megfogása egy kiemelőkaron keresztül, a vágószerkezet tömegközéppontjában, vagy ahhoz közeli pontban történik. Ez a konstrukció még nagy munkaszélességű (3-4,2 m) kaszák esetében is biztonságos, a domborzatnak megfelelő kereszt- és hosszirányú mozgást biztosít.

Függesztett kasza
Központi kaszagerendely megfogású tárcsás rotációs kasza

A központi megfogást megvalósító emelőkar és működtető munkahenger támaszkodási pontja, függesztőszerkezete azonban – a hagyományos konstrukciókhoz képest – sokkal robusztusabb kialakítású. A nagyobb tömegű, megbízhatóbb szilárdságú függesztőszerkezet és nagyobb munkaszélességű konstrukciók alkalmazását az újabb univerzális, félnehéz univerzális traktorok emelőhidraulikájának tökéletesítése és hidraulikus emelőképessége tette lehetővé. Az így kialakított stabil függesztőrendszer a – nagyobb munkaszélességből adódó – hajtási teljesítmény átvitelére alkalmas kardántengelyes meghajtást is lehetővé teszi, a hagyományos ékszíjhajtással szemben.

KASZÁK

Az újabb függesztett rotációs kaszáknál az optimális talajterhelés beállítására és a megfelelő egyenletes vágási magasság tartására – a korábban megszokott tekercsrugók helyett – hidropneumatikus rugózást fejlesztettek ki.

butterfly kasza
Az újabb fejlesztésű gépeknél hidropneumatikus rugózott kaszafelfüggesztést alkalmaznak

A hidropneumatikus rugózási rendszer a kiemelő mechanizmust és a vágószerkezetet összekötő egyszeres vagy kettős működésű munkahengerből, a hidropneumatikus, vagyis a hidroakkumulátorból, glicerincsillapítású nyomásmérő ellenőrző órából, valamint a traktor hidraulikus rendszeréhez kapcsolható gyorscsatlakozóból áll. A hidraulikus rendszernél – traktorhoz történő csatlakoztatása után – be kell állítani a megfelelő nyomásértéket, ami egyenletes talajállapot esetén állandósul. Talajállapot-változás esetén a rendszer nyomása a traktor vezetőfülkéjéből állítható, szabályozható, alacsonyabb nyomásérték esetén a rugózás lágyabb, míg magasabb nyomás mellett keményebb. Egyenletes talajállapot mellett és állandósult nyomásérték esetén a rendszer le is zárható.

VONTATOTT GÉPEK VÁZSZERKEZETE

Ez a vonórúdból, a vonórúdhoz csuklósan csatlakozó hossz- és kereszttartókból kialakított vázkeretből, paralelogramma-felfüggesztésből, és az ezeket összekötő szerkezeti elemekből áll.

Vontatott kasza
Központi vonórúddal ellátott vontatott tárcsás kasza

A vázkerethez paralelogramma elrendezésű függesztőkarokkal kapcsolódik a – vágószerkezetet magába foglaló – kaszagerendely. A kaszaszerkezettel együtt mozog a szársértő berendezés is. A vágószerkezet a vázkeretnek a támkerekekhez képest történő süllyesztésével hozható munkahelyzetbe, kiemelésével pedig szállítási helyzetbe. A vonórúd csuklósan kapcsolódik a vázkerethez. A vonórúd mellső részén elhelyezett elfordulóházban csapágyazott hajtóműre szerelt karokkal kapcsolható, az üzemeltető traktor függesztő berendezéséhez. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a kaszálandó terület, a kasza kiemelése nélkül is körbevágható. A dobos és tárcsás kaszák munkaszélességének – vagyis az optimális munkasebesség melletti területteljesítmény növelésének – a gépenként elérhető maximális munkaszélesség szab korlátot. Ezért szinte minden gyártó palettáján megtalálhatók az adott konstrukciók jobb és bal oldali, mellső függesztésű gépkombinációi.

Kaszakombináció
A rotációs kaszák munkaszélessége a mellső és hátsó függesztésű gépkombinációkkal növelhetők

Az ismertetett konstrukciók közül – az üzemi szakemberek – a termelési szerkezetnek, területi arányoknak megfelelően (gyep, rétifű, pillangósok, vagy egyéb, pl. energiafű) választhatják ki a konstrukciót, illetve a megfelelő nagyságrendű gépet.

dr. Kelemen Zsolt műszaki szakértő – Gödöllő