fbpx

A HABI Kft. számára a partnerek a legfontosabbak

Írta: GÉPmax-2023/VI. lapszám cikke - 2023 november 30.

Az 1992-ben alapított HABI Kft. teljes egészében családi tulajdonban lévő középvállalkozás. Harkai Péter és korábbi üzlettársa a kezdetekben a családi háznál raktározták a gépalkatrészeket. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően a vállalkozás termékköre jelentősen bővült, így már 26 szaküzletükön, üzemeltetői boltokon, viszonteladókon és a webáruházukon keresztül értékesítik az alkatrészeket, traktorokat, munkaeszközöket.

A SIKERTÖRTÉNET A CSALÁDI HÁZ UDVARÁBÓL INDULT

A több mint három évtizedes múlttal rendelkező HABI Kft.-t Harkai Péter egy barátjával alapította, hogy gépjárműalkatrészek nagykereskedelmével foglalkozzanak. A vállalkozás dinamikusan fejlődött, és már korántsem kizárólag alkatrészeket forgalmaznak.

Beszélgetésünk alkalmával a cégalapító fiát, Harkai Dávid ügyvezetőt arra kértem, hogy mutassa be a vállalkozásuk történetét.

– Édesapám és Birgés István az 1990-es évek elején kezdtek együtt dolgozni, és egyszer a nyíregyházi vásáron arra lettek figyelmesek, hogy az egyik asztalt körül állják az emberek, ahol egy ukrán férfi árult MTZ-alkatrészeket. Édesapámék is vásároltak néhány terméket, amit hamar el is adtak itthon. Ezután mind gyakrabban mentek alkatrészért a nyíregyházi piacra, egyre több áruval hazatérve, majd 1992-ben megalapították a HABI Kft.-t.

A családi házunk udvarán volt a raktár – emlékszem, ahogy a testvéreimmel traktorfelniken játszottunk, és akadálypályát építettünk belőlük. Az első években még a piacon vásároltak, később közvetlen Belaruszból érkezett az áru.

Néhány év múlva saját telephelyet vásároltak, majd 2000 környékén megvették a jelenlegi területünket, ahol a beköltözés után rengeteg kihasználatlan terület, épület, raktár volt. Azt sem tudták mit kezdjenek vele – végül elég hamar megtöltötték áruval.

Harkai Dávid
Harkai Dávid ügyvezető

A SZAKÉRTELMÜNKET ÉRTÉKELIK LEGINKÁBB A PARTNEREINK

– És ma már országszerte forgalmazzák a termékeiket.

– Adódott a lehetőség, hogy saját kiskereskedelmi egységeket, boltokat nyissanak, és 1996-tól édesapámék folyamatosan bővítették a szaküzlethálózatot. Így már közvetlenül szolgálták ki a gazdálkodókat.

– Jelenleg hány ponton érhetők elországszerte?

– A webáruházunk mellett 26 saját, egy franchise és kettő üzemeltetői szaküzletünkben, valamint viszonteladókon keresztül értékesítjük termékeinket, de folyamatosan fejlesztjük az értékesítési hálózatunkat.

– Kik a fő célközönségük?

– A kis- és közepes méretű gazdaságokra fókuszálunk, az ő igényeiket, el várásaikat igyekszünk minél jobban kielégíteni. A néhány évvel ezelőtt végzett piackutatásunk eredménye szerint ez sikerült is. Akkor 1000 partnerünket kérdeztük meg, hogy miért szeretnek nálunk vásárolni. Az első helyen állt a szakértelmünk, a másodikon a széles választékunk, és ami meglepett, hogy az értékesítési ár csak a nyolcadik helyet foglalta el – igaz, hogy az áraink rendkívül versenyképesek a közvetlen gyártóktól történő beszerzéseknek köszönhetően. Azon viszont nem lepődtünk meg, hogy a szakértelem állt az első helyen. Gyakran olyan gép eltörött alkatrészét hozzák be, amelynek nemcsak a típusa ismeretlen, de sokszor a gyártója, márkája is. A beazonosítás akár egy órába is telik, de megoldjuk.

A fő célközönségünk mellett azért már a nagyobb gazdaságok irányába is elindultunk – ahogy növekszik a cégünk, úgy bővül a termékpalettánk is.

telephely
A 2000-ben vásárolt telephelyen beköltözéskor rengeteg kihasználatlan terület volt, de a termékcsoportok dinamikus növekedése miatt hamar megtelt áruval

KÖZEL 2 MILLIÓ FÉLE ALKATRÉSZ A HABI KÍNÁLATÁBAN

– MTZ alkatrészek értékesítésével indult a vállalkozás, de hol tart most a termékportfóliójuk?

– A traktoralkatrész-értékesítés 2010-ben egészült ki munkaeszközalkatrészekkel, amikor is édesapám társa kivált a cégből. 2016 körül kezdtünk olyan komplett munkagépeket is értékesíteni, amelyeknek korábban forgalmaztuk az alkatrészeit. 2021 óta árulunk traktorokat is, nemrégiben további három területtel bővült a portfóliónk. Forgalmazzuk a kiváló minőségű török Karatzis vállalat gépi raschelzsákjait, bálahálóit, -zsinegeit és -csomagolófóliáit, ami rendkívül dinamikusan növekvő termékcsoportunk. A második új szegmens a precíziós gazdálkodás, amihez kiváló ár-érték arányú sorvezető rendszereket és robotkormányzást kínálunk. A harmadik pedig az öntözés, ami az aszály miatt kiemelt jelentőségű.

E területen az olasz FERBO öntöződobjait értékesítjük, melynek cégünk a kizárólagos magyar forgalmazója.

– Hányféle alkatrészt forgalmaznak, ha egyáltalán lehet még számszerűsíteni?

– A teljes cikktörzsünkben 50 ezer termék található, ez a webshopunk kínálata. Ebből 15 ezret tartunk raktárkészleten, szaküzleteinkben pedig átlagosan 5000 cikket készletezünk.

A beszerzési kapcsolatainkat az évek során olyan mértékűre fejlesztettük, hogy a cikktörzsön kívül 750 ezer féle alkatrészt a rendelés utáni napon, további körülbelül 1 millió cikket pedig néhány napon belül átvehet a megrendelő.

– És munkaeszközök tekintetében hol tartanak?

– Több mint 500 féle gép rendelhető a webáruházunkból – amelyből legtöbbet készletről szállítunk –, de folyamatosan figyeljük a piaci igényeket, és e szerint bővítünk.

HBR PREMIUM – A GYÁRI MINŐSÉG FELETT ÁLL

– Cégük saját kereskedelmi márkanév alatt is értékesít termékeket. Erről mit érdemes tudni?

– A HBR márkanevet 2008-ban hoztuk létre azzal a céllal, hogy kedvező áron kiváló minőséget és kiemelkedő garanciális hátteret biztosítunk ügyfeleink számára. Ezeket az alkatrészeket garanciában azonnal cseréljük, kivéve, ha látszik, hogy nem rendeltetésszerű volt a használatuk.

A HBR-termékeket több mint 10 országban gyártatjuk, amelyek a gyári minőséggel megegyező ár-érték arányt nyújtunk. A HBR márkacsalád kiemelt minőségű termékei HBR PREMIUM elnevezés alatt futnak, mely alkatrészek a gyári minőség felett állnak.

raktár
2016 körül kezdtek olyan komplett munkagépeket is értékesíteni, amelyeknek korábban forgalmazták az alkatrészeit

TEKINTÉLYES, 13 EZER NÉGYZETMÉTER RAKTÁRKAPACITÁS

– Cégük rendkívül dinamikus fejlődést tudhat maga mögött. Mik a jövőbeli fejlesztési terveik?

– Azt tapasztaljuk, hogy a vásárlói elvárások mind inkább a magasabb minőség irányába tolódnak, a fejlesztéseinkkel ennek kívánunk eleget tenni. Ugyan ez már nem jövőbeli, de nemrég adtuk át ünnepélyes keretek között a közel 1600 m2-es új raktárcsarnokunkat, melyben 18 ezer tárhelyes, szűkfolyosós állványrendszer található, és a sorok között a targoncák induktív vonalon közlekednek. Ez egy 600 millió forintos beruházás, amelyet pályázat segítségével valósítottunk meg. Ezzel a HABI Kft. raktározási területe 13 ezer m2-re bővült.

Amint már utaltam rá, az értékesítési csatornánkat is szeretnénk bővíteni, mert célunk, hogy minden magyar gazdálkodó 30 km-es körzetében legyen egy HABI-érdekeltségű üzlet. Ennek érdekében még több üzemeltetői szaküzletet tervezünk, amihez várjuk meglévő és új viszonteladói partnerek jelentkezését. A termékválasztékunkat is szeretnénk még bővíteni, új beszállítókat keresni, mert például az orosz-ukrán háború hatásaként 20-30 éven át tartó beszerzési forrásaink szűntek meg. Azonban ezeket a termékeket kemény munkával pótoljuk a funkciónak megfelelő helyettesítőkkel. A minőségbiztosítási rendszert is folyamatosan fejlesztjük, és a HR területét, ami talán a legfontosabb terület. Eddig és ezután is azon fáradozunk, hogy minél vonzóbb munkahelyet teremtsünk a dolgozóink számára – olyat, ahol az emberek hosszú távban gondolkoznak.

A RANGLÉTRÁT VÉGIGJÁRVA KERÜLTEM ÜGYVEZETŐI POZÍCIÓBA

– Sokat beszélgettünk a vállalkozásukról, viszont önről még nem esett szó. Mióta dolgozik a családi vállalkozásban, illetve a HABI Kft.-nél megtörtént-e már a generációváltás?

– 2010-ben, az egyetemi éveim alatt kapcsolódtam be intenzívebben a cég életébe. Akkor kezdtük el a szervezetfejlesztést is, mert miután Birgés István kivált a cégből, minden feladat édesapámra hárult. Először a HR területen próbálhattam ki magam. Ezután a cég érékesítési, majd beszerzési vezetője lettem, és ezeket a feladatokat jelenleg is ellátom az ügyvezetői teendőim mellett.

A generációváltás évekkel ezelőtt elkezdődött nálunk, ami komoly feladat elé állít bennünket, de jó úton haladunk. Édesapám már kevesebbet jár be, de aktívan részt vállal az ügyvezetésben, amit kettőnk között osztottunk fel. Ez a cég a negyedik gyermeke – nehéz elengedni, nem is elvárható.

raktárcsarnok
Az új raktárcsarnokban modern, 18 ezer tárhelyes, szűkfolyosós állványrendszer található

– Beszélgetésünk elején is említette testvéreit. Ők is a vállalkozásban dolgoznak?

– Az 5 és fél évvel idősebb ikertestvéreim, Tamás és Péter 2008 körül kapcsolódtak be az itteni munkába. Tamás azóta is itt dolgozik, Péter viszont már más területen próbálja ki magát. Unokatestvérem, Lajos pedig már középiskolás korában csatlakozott hozzánk, és az évek során rendkívül széles körű rálátása lett a vállalatra. Ő nálunk a jolly joker, számos területen bizonyított már.

Amikor édesapám végleg nyugdíjba vonul, és végre több időt szentelhet a hobbijainak, igyekszem friss ötletekkel, de az általa felállított eredeti értékrend mentén vezetni a céget. Bízom benne, hogy hasonló fejlődésen viszem keresztül a HABI Kft.-t, ahogy tette, teszi ő is.

Csomor Zsolt