fbpx

Nagy lendületet vesz az öreg traktorok korszerűsítése – így!

Írta: Kohout Zoltán - 2023 szeptember 15.

A mezőgazdaságot is sújtó költségnövekedések és piaci nehézségek miatt erős növekedést várnak a kereskedők az olyan technológiák forgalmazásában, amik csökkentik a kiadásokat. Például a traktorok utólagos felszerelése robotkormányzással.

A robotkormányzás egy sor előnyt biztosít

…a gazdaságnak, mivel a precízebb munkafeladat-végrehajtás csökkenti, minimalizálja a vele járó költségeket. A modern gépekben, már a kisebb kategóriás traktorokban is lényegében már alapfelszereltségnek számít az utóbbi 6-8 évben, elterjedése itthon mégis kicsit lassan haladt eleinte. Sok gazda azzal „érvelt”, hogy a rendszer drága és nehezen megtanulható, sok gazdaság pedig a gépkezelők fluktuációja, gyakori cserélődése miatt nem mert/akart beruházni.

Pedig a robotkormányzás jelentős előnyökkel jár mind a gépkezelő kímélésében, mind a költség-megtakarítások terén, mind környezetvédelmi szempontból. Az Axiál egy 2017-es összegzése szerint átlagosan 5-10 százaléknyi megtakarítás ered a megművelt területen a felesleges gépmozgatás megszűnésével. Éves szinten átlagosan 3-6 euró takarítható meg üzemóránként csak gázolajból (ez ma, a magas gázolajárak mellett egész biztosan több) üzemmérettől, a talajmunkától függően. Azzal, hogy kevesebb az átfedés, vagyis a duplán művelt felület, csökken a munkaidő, a gépkopás a karbantartás – de természetesen a talaj felesleges taposása, inputanyagokkal, növényvédő szerekkel való terhelése is. Mindebből fakadóan logikus, hogy csökkennek az inputanyag-költségek is, továbbá logikus, hogy még a kombájnokon is érdemes felszerelni a rendszert a gépkezelők pihentetése, a precízebb menet érdekében.

Régi traktorba, kombájnba is érdemes

De mi van azokban a gazdaságokban, ahol nem telik új, robotkormányzással szerelt traktorokra? A robotkormányzás utólag is beszerelhető a traktorba, akár a legrégebbi, akár 30-40 éves vontatókba, erőgépekbe is. „Az öreg MTZ is lehet modern”, mondja a szegmensben háromévtizedes tapasztalattal bíró HABI egyik ismertetője. A Covid idején és az azt követő logisztikai, geopolitikai problémák okozta gazdasági bizonytalanságok miatt az új gépek vásárlása fékeződik, és felértékelődnek a használt gépek, az ezek felújítását, kiegészítését, utólagos felszerelését célzó lehetőségek. A forgalmazók tapasztalatai szerint, aki például a kereskedők telephelyén végzett teszten vagy a szomszéd gazdaságban megtapasztalja, mit nyer a rendszerrel, nem is gondolkodik tovább a beruházáson.

Számos forgalmazó most arra számít, hogy az agráriumba is begyűrűző gazdasági nehézségek további lendületet adnak a használt gépek utólagos felszerelésének.