fbpx

Precízió: mérj és láss nagypontosságú tabletekkel!

Írta: - 2022 december 01. -Hirdetés

Napjainkban már sok forrásból beszerezhetünk digitális adatokat a mezőgazdasági parcellák állapotáról, meghatározó paramétereiről. A jogi határtól kezdve egészen a valós és becsült termőképességig. A digitális adatok asztali számítógépen való megjelenítése nem mindig elegendő a döntéshozáshoz, mert terepi elemzéshez nem használható.  A modern hordozható számítógépek viszont már alkalmasak a nagyméretű adatállományok tárolására, feldolgozására és megjelenítésére.

A néhány méter pontosságú, beépített navigációs GPS vevővel ellátott telefonokat, tableteket felváltották a centiméterpontos, terepálló, hosszú üzemidejű, beépített GNSS vevővel rendelkező, nagy teljesítményű tabletek. A legújabb, terepálló tabletek már képesek a parcellahatár ellenőrzésére, pontos területmérésre vagy a nagyfelbontású műhold- és drónmonitoring-térképek terepi megjelenítésére.

Milyen feladatokat hajthatunk végre egyszerűbben nagypontosságú, terepálló tablettel/adatgyűjtővel?

1. Parcellatár ellenőrzése

A www.geoshop.hu oldalon kereshető és beszerezhető minden parcella körvonala digitális formátumban. A nemzetközi térinformatikai szabványnak számító ESRI shp formátumú parcellahatár-állományok könnyedén betölthetőnek egy Android operációs rendszerre írt mobil térinformatikai alkalmazásba. Ezzel végrehajtható a parcellahatárok felkeresése, ellenőrzése. Akkor sincs probléma, ha csak EOV koordináták állnak rendelkezésre.

2. Területmérés

A termőterület-alapú támogatás és az AKG program pontos és folyamatos területmérést igényel. Az új, nagy pontosságú, kézi GNSS tabletekkel és adatgyűjtőkkel végrehajtott területmérés biztonságos adatokat eredményez a későbbi ellenőrzéseknél is.

3. Műhold és drón NDVI fotók terepi ellenőrzése

Napjainkban egyre több forrásból szerezhetünk be ingyenes vagy elérhető árú műholdfotókat. Ha nagyobb felbontású vegetációsindex-térképre vágyik, készíthet magának vagy megrendelhet mástól multispektrális drónfelvételt. A multispektrális felvételekből készített vegetációs térképek sok, szabad szemmel nem látható problémát tárnak fel. A pontos GNSS vevővel és gyors hardverrel rendelkező tabletekkel/terepi adatgyűjtőkkel felkereshetőek a problémás területek, és ott részletes adatgyűjtés végezhető.

4. Zónatérkép terepi ellenőrzése

A hozamadatokból nyert zónatérkép alapja a kijuttatási terv készítésének, de alkalmas arra is, hogy kiderítsük alacsonyan teljesítő területek problémáit.

5. Talajmintavételi helyek rögzítése

A precíziós mezőgazdaság alapja a folyamatos, helyhez rendelt, megfelelő számú és elhelyezkedésű terepi mérésből vagy távérzékelésből származó adat. Ilyen a talajmintagyűjtés és -elemzés is. Egy tábláról több talajmintát érdemes gyűjteni megfelelő minta- vagy a korábban meghatározott zónatérkép szerint. A talajminták helyének kitűzésében is nagy segítséget jelent egy nagy pontosságú, terepi adatgyűjtő használata. Az ilyen készülékkel könnyen meghatározhatóak vagy feltérképezhetőek azok a területek, ahol nem szabad talajmintát venni (tábla széle 20 m-es sávban, a forgók területe, szalmakazlak helye, műtrágya-, talajjavító anyag-, szervestrágya-depók helye, az állatok delelő helye).

6. Nedvesség- és  pH-mérés helyének rögzítése

Egyszerű, megfizethető árú eszközzel lehet talajnedvességet és PH-értéket mérni a táblán. A mérési eredményekből könnyedén készíthető zónatérkép a modern helymeghatározó eszközökkel.

7. Helyhez rendelt fotók készítése

„Ezer szónál is többet mond egy fénykép.” A nagy pontosságú GNSS RTK vevővel kiegészített tabletek, rendelkeznek megfelelő felbontású, beépített digitális kamerával. A táblán található károkozókról vagy növénybetegségekről könnyedén készíthető fénykép, amelynek helye rögzítésre kerül a képet tartalmazó digitális fájlban. Ha ezt a fájlt betöltjük egy térképszoftverbe – ilyen a közismert GoogleEarth program is – a fénykép ott jelenik meg, ahol készítettük. Ha több ilyen képünk van, már készíthetünk terveket a szükséges és pontos beavatkozásokról.

8. Terepmodell-felmérés

A domborzati viszonyok nagy hatással vannak a mezőgazdasági terület termőképességére és vízgyűjtő, illetve vízelvezető képességére.  A külső antennacsatlakozással rendelkező tabletekkel/adatgyűjtőkkel néhány centiméter pontosan meghatározható a tábla domborzata. A domborzat felmérésével könnyebben meghatározhatjuk, hogy hova érdemes víztározót vagy vízelvezető árkokat építeni. A tápanyag-kijuttatási térkép megtervezésében is nagy hangsúllyal bír a lejtési viszonyok ismerete. A nagyobb lejtés nagyobb tápanyag-kimosódást okoz.

9. Illesztőpont-mérés drónmonitoringhoz

Sok gazdaságban használnak monitoring célokra RTK (cm) pontoságú és hagyományos, néhány méter pontosságú beépített GNSS vevővel rendelkező drónokat. A kisebb, abszolút helymeghatározási pontosságú, drónok által készített térképeket is tudjuk pontosítani földi illesztőpontok (GCP Ground Control Point) felhasználásával. A drónrepülés megkezdése előtt illesztőpontokat helyezünk ki az aktuális területen, és ezek középpontját tudjuk nagy pontossággal felmérni a tablettel, külső antenna segítségével.

Szakértői szemmel

Érsek Ákos, GIS termékfelelős, GPSCOM Kft.

Cégünk, a GPSCOM Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2008-ban alakult a Guards Távközlési Zrt. GPS és URH üzletágainak kiválásával, jogutódként. Ahogyan nevünk is mutatja, cégünk fő tevékenységei a műholdas helymeghatározás (GPS/GNSS) eszközeinek nagy és kiskereskedelmi értékesítésére, valamint a vezeték nélküli hírközlés, ezen belül beszéd- és adatátviteli eszközök nagy- és kiskereskedelmi értékesítése, továbbá a műholdas kommunikációs eszközök, illetve az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtása.