fbpx

Új AMAZONE Precea vontatott szemenkénti vetőgép 6 m munkaszélességgel

Írta: Farkas Imre - 2024 április 12.

Az AMAZONE egy új terméktípust vezet be a vontatott szemenkénti vetőgépek termékcsoportjában. A 6 m munkaszélességű új Precea 6000-TCC kiegészíti a legutóbbi Agritechnica kiállításon bemutatott 9 és 12 méter munkaszélességű gépek nagy teljesítményű technológiáját.

A Precea 6000-TCC különlegessége, hogy a Central Seed Supply vetőmagellátó rendszerrel vagy különálló, vetőegységenként elhelyezett vetőanyagtartályokkal egyaránt választható. Az AMAZONE mindkét változatot nagyméretű, egykamrás műtrágyatartállyal is kínálja, amely 3000 literes tartálykapacitással és központi, könnyen hozzáférhető műtrágyaadagolóval rendelkezik. A 8 sor 70 cm, 75 cm és 80 cm távolságra állítható. Középtávon a 45 cm-es és 50 cm-es, 12 soros sorszélesség is rendelkezésre áll majd, hogy a gépcsalád kisebb sortávolságú növényekhez, mint például cukorrépához, repcéhez vagy szójához is használható legyen. A nagy hatékonyság és a kiváló szezonális teljesítmény már közepes, akár 110 kW (150 LE) teljesítményű traktorokkal is elérhető.

Precea 6000-TCC
Precea 6000-TCC a vetőegységekre szerelt vetőanyagtartályokkal

Nagy teljesítményű Central Seed Supply rendszer

Az opcionális központi vetőanyagtartály 850 l tárolókapacitást biztosít a kiváló területteljesítmények eléréséhez. A nagyméretű és könnyen hozzáférhető tartálynyílás rendkívül egyszerű és gyors feltöltést tesz lehetővé bigbag zsákokból. Ez csökkenti a mellékidőket. Ennél a rendszernél a vetőmagszállítás önszabályozó. A küldőegység a vetőmagot levegőáramlás segítségével a központi tartályból az egyes vetőegységeknél elhelyezett fogadóegységekhez továbbítja. Ezek a fogadóegységek átmeneti tárolóként működnek. Ha töltöttségi szintjük eléri a maximumot, a levegőáramlás és ezzel a vetőmag-hozzávezetés automatikusan megszakad. A levegős vetőmagszállítás újraindul, amint lecsökken a köztes tároló töltöttségi szintje.

Decentralizált vetőanyagtartály a rugalmas munkavégzésért

A decentralizált változatnál a 70 literes vetőanyagtartályok az egyes vetőegységeken találhatók. A rendszer nagy előnye, hogy gyors vetőmagcserét tesz lehetővé a különböző kultúrákat termesztő gazdaságokban, illetve a különböző ügyféligényeket kielégítő bérvállalkozóknál. A kis vetőmagegységet feltöltése, illetve a gyakori vetőmagváltásnál történő leürítése minimális időbe kerül és máris lehet folytatni a munkát a következő darabban. Emellett 17 literes űrtartalmú mikrogranulátum-szórók is felszerelhetők, hogy a kisebb területszerkezetű gazdaságokban is megfelelő legyen a rugalmasság. 

Precea 6000-TCC
Precea 6000-TCC központi vetőanyagtartállyal és Central Seed Supply rendszerrel

Precíziós csoroszlya minden talajtípushoz

A vetőmag szemenkénti elválasztásához az AMAZONE a túlnyomásos adagolással működő PreTeC mulcsvető csoroszlyára támaszkodik. Ennél a megoldásnál a vetőmagokat sűrített levegő a vetőtárcsára nyomja, és három maglesodró görgő a perforált lyukaknál különválasztja őket. A vezető tehermentesítése érdekében a maglesodró beállítását a SmartControl automatikusa végzi.

Az elektromos meghajtású vetőtárcsa a haladási sebességtől függő fordulatszámmal forog és a vetőmagot a megvezető csőhöz továbbítja. Ott a rászorító nyomás megszakad és a szem az optikai jeladó előtt elhaladva a magvezető csövön át pontosan a vetőbarázdába kerül, és a magnyomókerék fixálja a talajban. Az egyenletes növényeloszlás és a nagy arányú kelés még nagy, akár 15 km/h munkasebességek mellett is biztosított. A mélységbeli elhelyezésről a két nagy támasztógörgő és a nagy csoroszlyanyomás gondoskodik. A SmartForce automatikus csoroszlyanyomás-szabályozás változó talajviszonyok között is megfelelő beállítást szavatol a vetőkocsik számára. Ezzel a megfelelő vetési mélység nehéz talajok és könnyebb táblák esetén egyaránt tartható.

Az adagolóegység átgondolt felépítésének köszönhetően a vetőtárcsa és a magadagoló nyomókamra fix módon van egymással összekapcsolva. A forgó tömítésnek köszönhetően a teljesítményigény kicsi, így az elektromos szemenkénti elválasztás soronkénti kezelése kizárólag a traktor elektronikájával valósul meg.

Talajkímélő művelőút-kezelés

Hogy a gép ne okozzon kárt olyan növényállományokban, ahol nem szabad ráhajtani a vetéssorokra, a futómű tengelye teleszkóposan állítható. A tengelyszélesség ezzel a sortávolsághoz igazítható és a gumiabroncsok a vetéssorok között haladnak. Másik megoldásként a hidraulikus művelőút-eltolás révén a vetéssorok kissé eltolhatók. De a két megoldás akár kombinálható is egymással. Ez megakadályozza a talaj visszatömörítését a vetéssorokban és lehetővé teszi a teljes vetőmagmennyiség kijuttatását a nagy hozampotenciál érdekében.

A kompakt kialakítás, illetve a kényelmes, 3 m-es szállítási szélességre történő összecsukhatóság gyors és biztonságos közúti közlekedést és vonulást enged meg a területek között.

MultiSwitch – soronkénti kapcsolás a vetőmag, a műtrágya, valamint kiegészítésképp a mikrogranulátumok számára

A túl- vagy alulvetés elkerülése érdekében rendkívül fontos a pontos be- és kikapcsolás az olyan kritikus pontoknál, mint a fordulók. A soronkénti kapcsolás kiváló megoldást kínál a vetőmag pontos elhelyezéséhez. Ennél a megoldásnál minden sor egyeként és automatikusan vezérelt. Ez egyrészt vetőmag-megtakarítást jelent, mivel kevesebb az átfedés, másrészt elkerülhetők vele a hibahelyek.

Az AMAZONE ezenkívül a műtrágya számára is kínál soronkénti kapcsolást közvetlenül az elosztófejnél. Ez különösen az éles fordulókban és a tábla sarkaiban előnyös. A dupla műtrágyázás kerülendő, hogy a növények egyenletesen növekedhessenek és egyszerre érjenek. A nagy pontosságú műtrágya-kijuttatás hatékonyan csökkenti a kijuttatott mennyiségeket, ami költségmegtakarítást eredményez és védi a környezetet.

Egyszerű gépkezelés az AMAZONE saját szoftverével

A nagy haladási sebességekkel együtt kiemelten fontos a gép áttekinthető vezérelhetősége és a gyors beavatkozás lehetősége. Szintén döntő fontosságú, hogy a gépek gyorsan és megbízhatóan kalibrálhatók legyenek, ha gyakran kell vetőmagot vagy műtrágyát váltani. Az AMAZONE által fejlesztett speciális gépszoftver maximális funkcionalitást biztosít felhasználóbarát kezelhetőség mellett.